Un bărbat şi alte şase persoane au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere legală, într-un dosar penal de înşelăciune şi fals informatic, cu un prejudiciu de circa 440.000 de lei.

La data de 11 aprilie, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 2 au pus în executare trei mandate de percheziţie domiciliară şi nouă mandate de aducere, în Municipiul Bucureşti şi judeţele Buzău şi Brăila, într-un dosar penal de înşelăciune şi fals informatic.

"În perioada 1 martie 2021 - 15 noiembrie 2023, un bărbat, în vârstă de 29 de ani, angajat în cadrul unui centru comercial, ar fi efectuat 55 de operaţiuni de retur de produse sau sume de bani, către diferite persoane, deşi comenzile iniţiale plasate de aceste persoane ar fi fost în parte fictive şi în parte nereturnate", informează DGPMB.

În 19 cazuri, bărbatul, profitând de faptul că avea acces la casa de marcat, ar fi creat bonuri de vânzare false, iar după generarea vânzării false acesta ar fi deschis cazuri de retur, întocmind documentele de retur şi nota de plată în baza bonurilor de vânzare anterior menţionate.

Potrivit anchetatorilor, în alte 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de o aplicaţie care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale, prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de societate clienţilor săi.

Ulterior, banii aferenţi returului ar fi fost livraţi în conturile unor persoane diferite faţă de cele care au plasat comenzile iniţiale reale.

"Totodată, la data de 19 noiembrie 2022, bărbatul ar fi creat o comandă folosind aplicaţiile societăţii prejudiciate, pentru a emite un bon de comandă pe numele unei femei, în vârstă de 57 de ani, rudă a bănuitului. Comanda ar fi fost confirmată şi iniţiată în sistemul de operare folosit de societate, apoi bănuitul ar fi procesat returul comenzii şi ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea comenzilor", arată sursa citată.

Prin cele 55 de operaţiuni de retur produse/sume de bani, bănuitul ar fi creat un prejudiciu persoanei vătămate în valoare de peste 440.000 de lei.

"Probatoriul administrat a relevat faptul că bărbatul, cu sprijinul a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 57 de ani, ar fi beneficiat de suma de bani aferentă retururilor efectuate în mod fictiv, banii intrând, ulterior, în conturile acestuia. La data de 11 aprilie 2024, au fost puse în executare trei mandate de percheziţie domiciliară, fiind identificate şi ridicate bunurile din comanda efectuată în numele femeii de 57 de ani", precizează DGPMB.

În baza probatoriului administrat în cauză, faţă de bănuit şi alte şase persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi fals informatic.

Sursa foto: Vlad Ispas / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri