Comentarii pe articolul Studiu: Pretul alimentelor va creste semnificativ in perioada 2008 - 2017


inalta tehnologizare si super industrializarea

Lucia Negru la 30 Mai 2008, ora 08:07
inalta tehnologizare si super industrializarea
In ce ne priveste, probabil ca o mare contributie la ceea ce se intampla azi o au atat "raposatul" Ceausescu, cat si mentorii sai rusi. Daca ne amintim bine, in era comunista puternica industrializare a cauzat o puternica migrare a fortei de munca de la sate catre orase, lasand in urma terenuri pe care nu a mai avut cine le lucra. Problema s-a dorit rezolvata prin colectivizare, transformand pamantul unor oameni cinstiti si care il munceau in "avutul tutulor", adica al nimanui intr-o tara in care toti eram egali, dar unii erau mai egali decat altii... Sub monarhie Romania devenise "granarul Europei", dar, odata cu abdicarea fortata a ultmului nostru rege si instaurarea regimului comunist si a politicii de spoliere a oamenior de rand acest lucru s-a sfarsit.
Ne-am fi asteptat ca in urma suprimarii lui Ceausescu cei care i-au urmat sa incerce sa repuna in drepturi poporul caruia i s-a luat totul cu japca, oameni ai caror parinti au fost omorati de bestiile securiste in timpul regimului comunist fiindca nu au dorit colectivizarea. Ce a facut guvernul urmator sau guvernele urmatoare? Au "privatizat" fabricile pe preturi de nimic si pe care si le-au vandut intre ei ca apoi sa le revanda la fier vechi pe bani putini, in timp ce fostul combinat siderurgic Galati inca mai achizitiona fier vechi din import la un pret mai mare decat cel al vanzarii fabricilor demontate. Azi, pe acesti iresponsabili, criminali de economie si de oameni - fii ai criminalilor comunisti sau fosti comunisti chiar ei - ii privim facand mai departe politica pe avutul altora, pe destinele noastre, privindu-ne in ochi cu nerusinare si zambind ca niste caiefe.
Sigur, foametea este un fenomen la nivel mondial, dar, ca si in trecut cand era granarul Europei, Romania putea fi protejata in mare parte de toate aceste racile.
Sa ne mai ducem si acum la vot si sa mai votam inca odata cu PSD-ul si ai sai comunisti si neocomunisti (cu fata umana - sic!), apoi sa asteptam sa ni se dea ajutoare, ca doar asta am invatat sa facem.
As fi foarte curioasa sa aflu cum se va implica noul guvern de dupa alegeri in repunerea in drepturi a agriculturii si ce politica de sustinere a programelor agricole va adopta, ca pe impotentii intelectuali ai PNL care ne guverneaza acum i-am vazut de ce sunt capabili...
Alexandru-Murad Mironov la 8 Iunie 2008, ora 08:37
Cred ca ignorati complet istoria economica a Romaniei, atunci cand faceti asemenea comentarii. Statisticile arata foarte clar degradarea productiei agricole a Romaniei, dupa primul razboi mondial, marea lovitura fiind reformele agrare facute la inceputul anilor '20. Din acest punct de vedere, colectivizarea, care, e adevarat, a distrus si ultimii proprietari viabili, adica pe chiaburi, nu a fost decat finalul acestui trend. Ceea ce niciun istoric economic al Romaniei nu vrea sa spuna este ca mai mult de jumatate din exploatarile agricole dinainte de 1948 erau la fel de neviabile ca si GAC/CAP de mai tarziu. Erau prea mici si de subzistenta. Ma tem, de altfel, ca nici povestea cu "granarul Europei" nu e adevarata, nu de alta, dar daca mergeti in Ucraina veti afla ca ei au fost tot granar etc.
Cred ca si orientarea economica a guvernelor (caci nu se poate vorbi de guvernarea directa a monarhului decat in cazul tatalui fostului rege Mihai, cel care a rasturnat regimul democratic) ultimilor trei regi a fost diferita, adica vizand industrializarea, nu agricultura. Ma refer aici la Carol al II-lea, pentru ca ceilalti doi nu se preocupau de asemenea lucruri.

  Inapoi la articolul Studiu: Pretul alimentelor va creste semnificativ in perioada 2008 - 2017

Setari Cookie-uri