Antreprenori romani, invadati America!

America ofera astazi oportunitati speciale, pe care romanii inteligenti, muncitori si cu stofa de antreprenori nu trebuie sa le piarda. Acestea sunt cele mai importante 3 motive:

A. Pentru multi ani, leul va continua sa se devalorizeze fata de dolarul american.
B. In curand Uniunea Europeana va avea un acord de comert liber (fara taxe vamale) cu Statele Unite.
C. Antreprenorii romani de azi, mai mult decat oricand, sunt comparabili cu cei americani.

A. Cel putin pana la contopirea leului cu moneda euro, evolutia pe termen lung a monedei romanesti va urma un trend devalorizare fata de dolarul american.

Acest lucru se datoreaza faptului ca dolarul de azi e relativ ieftin, datorita in special politicii monetare dar si deficitului bugetar american. In urma cu aproape un an, Columbia Management spunea acelasi lucru. Chiar daca nu se va aprecia semnificativ fata de alte monede internationale, dolarul american va evolua pozitiv fata de leu. Valoarea unei monede nationale pe termen lung reflecta competitivitatea acelei natiuni iar leul autohton are probleme serioase fata de dolar.

B. Dupa o serie de discutii nefructificate de aproape un deceniu, azi exista intentia clara pe ambele maluri ale Atlanticului de a semna un acord bilateral de comert fara taxe vamale. Presedintele Obama a amintit acest lucru in Raportul Anual privind Starea Natiunii. Romania e un beneficiar colateral al unui astfel de acord, dar unul care are destul de mult de castigat in conditiile competitivitatii noastre din punct de vedere al costului muncii. Chiar daca bulgarii stau mai bine decat noi, o sa ne fie si noua bine.

C. Antreprenorii romani de azi sunt in cea mai parte tineri sau foarte tineri. La fel ca si omologii lor americani, antreprenorii romani au acces la informatie, au abilitati de comunicare la nivel international, au multe idei si multa ambitie. Nu acelasi lucru se poate spune despre generatiile anterioare, chiar daca au existat si exceptii.

CE E DE FACUT?

Pentru romani, America poate fi o sursa uriasa de clienti, de investitori, de idei si de informatie de valoare.

Antreprenorii romani care reusesc sa isi pozitioneze produsele si serviciile cat mai inteligent si cat mai repede pe piata americana se vor confrunta cu o explozie a cererii atunci cand semnarea tratatului de comert liber va elimina majoritatea taxelor vamale. Iar o astfel de explozie a cererii va fi sustenabila in contextul mentinerii unei valori scazute a leului fata de dolar.

Fie ca vorbim de exportul de produse finite vandute prin eBay, de servicii locale vandute prin IBM sau Misys, fie ca vorbim de subansamble auto sau piese de mobilier, America are nevoie de orice ii putem oferi. Exporturile romanesti in America nu au aratat niciodata mai bine ca astazi.

Tot in America vom gasi si investitori, de la fondurile oferite de OPIC si pana la capitalul bursier unde companii precum RCS&RDS sau BGS probabil ca isi vor incerca norocul.

Si tot acolo vom gasi modele de business de succes si alte idei de valoare care merita implementate in Romania, impreuna cu informatiile care vor face implementarea posibila. Importul de idei si informatii americane nu a gasit niciodata pe meleagurile mioritice un camp mai fertil decat cel de azi.

DE CE AMERICA?


Nu cu mult timp in urma America fusese catalogata ca fiind principalul vinovat pentru cea mai mare criza financiar-economica la nivel global in ultimii 70 de ani. Doar acum 3 ani, America era umilita de sfaturile pe care China si Europa i le ofereau cu generozitate. Și nu demult America a fost admonestata pentru ca, in ciuda propriei filozofii capitaliste, a intervenit agresiv in salvarea industriei financiare si a celei auto.
Ca natiune, dar si ca sistem economic si social, America are in ADN-ul sau capacitatea de a se adapta extrem de rapid la schimbari si capacitatea de a se vindeca si a renaste cu forte noi. Altfel spus, America stie clar ce vrea si nu ezita sa obtina. Acest lucru s-a intamplat dupa fiecare razboi in care America a participat si dupa fiecare criza prin care America a trecut.

Asa ca America de azi este din nou cea mai mare speranta a lumii din punct de vedere economic. Increderea consumatorilor americani se afla de ceva vreme pe un trend ascendent. Indicele Dow Jones a atins constant maxime istorice in ultimele luni. Iar pentru romani mai mult decat pentru altii, si pentru antreprenorii romani in mod special, America este astazi taramul fagaduintei.


Setari Cookie-uri