Anul 2008 a reprezentat pentru piata de capital romaneasca un an de cosmar, un an in care numarul investitorilor s-a redus, iar pierderile inregistrate de indicii Bursei de Valori Bucuresti au ajuns si la 80%. Totusi, la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) criza financiara a adus un plus de investitori, un plus de contracte incheiate si de lichiditate.
Strategii de limitare a efectelor crizei financiare

“Datorita masurilor luate si datorita specificitatii pietei derivatelor, piata de la Sibiu a reusit sa traverseze mai usor perioada de criza. Mai exact, faptul ca la Sibiu se castiga si pe tren descendent a fost un argument hotarator care a facut ca bursa sibiana sa gestioneze in mod favorabil criza care s-a manifestat la nivel global”, a declarat, pentru Wall Street, Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.

Campania gratuita Sibex Derivates Tour, desfasurata in ultimul an, cu rolul de a informa si educa investitorii si posibilii investitori pe piata de capital, a dus la deschiderea a 650-700 de conturi noi de investitii, din peste 1.800 de persoane participante.

“Mai mult, am relansat platforma demonstrativa Web Trader Demo, care functioneaza non-stop si pe care se pot tranzactiona virtual derivatele. Ambele masuri fac parte din planul nostru de marketing agresiv”, conchide reprezentantul BMFMS, Decebal Toderita.

Derivatele, refugiul investitorilor

In 2008, derivatele din sectorul financiar au fost preferatele investitorilor. Mai exact, din sectorul societatilor de investitii financiare (SIF) s-au remarcat derivatele pe actiunile SIF 5 – Oltenia si SIF2 – Moldova, cele doua simboluri dominand ca si in 2007, tranzactiile la Sibex.

La finalul lunii noiembrie, numarul de contracte incheiate de simbolul DESFI5 se plasa in jurul valorii de 1,744 milioane contracte, iar pe DESIF2 se incheiasera circa 1,6 milioane contracte. Aceste contracte au fost incheiate pe rulaje de patru ori mai mari decat media BVB.

Astfel, investitorii au gasit in produsele derivate refugiul perfect care sa le puna la adapost portofoliile prin strategii de protectie, putand totodata sa castige prin speculatiile pe vanzare.

De asemenea, s-au mai remarcat si derivatele valutare RON/EURO care au beneficiat de introducerea activitatii de market-making. Numarul contractelor RON/EURO incheiate in acest an au crescut cu peste 500%, la 72.560 contracte, comparativ cu 2007, nivel similar cu cel al Bursei din Varsovia pe contractul derivate zlot/euro, potrivit datelor furnizate de catre purtatorul de cuvant al bursei, Decebal Todarita.

Vremuri bune versus vremuri rele la Sibiu

Cele mai prielnice momente inregistrate de BMFMS de-a lungul anului au fost lunile ianuarie, septembrie si octombrie, luni in care s-au obtinut cele mai bune volume de transfer.

Aceste volume au fost legate, in special, de contextul international si de miscarile de pret in sens descendent ale cotatiilor actiunilor de la BVB. Cu o luna inainte de finalul anului, pe bursa sibiana numarul contractelor incheiate in 2008 l-a depasit pe cel al contractelor de la sfarsitului lui 2007.

“La finalul lui noiembrie aveam peste 3,5 milioane de contracte, urmand ca volumul din decembrie sa fie contabilizat exclusiv la capitolul crestere. Sigur, ne-am fi dorit o lichiditate si mai mare, dar in conditiile crizei mondiale la nivel bursier cred ca depasirea rulajului din 2007 a fost un obiectiv rezonabil”, explica Ancuta.

Problemele inregistrate la BVB s-au rasfrant si asupra tranzactionarii de la Sibiu. “Ca momente critice putem vorbi despre sesiunile in care, datorita suspendarii tranzactiilor la BVB, au fost suspendate, de asemenea, si derivatele pe actiuni sau de sedintele in care au lipsit de la tranzactionare derivatele SIF2 si SIF5, vedetele pietei, situatie care s-a reflectat in scaderea numarului de contracte”, afirma presedintele BMFMS.

“Consideram activitatea din 2008 ca fiind una buna pentru ca am indeplinit in linii mari tot ceea ce ne-am propus. Ne-am fi dorit o lichiditate si mai mare, dar in conditiile crizei mondiale la nivel bursier cred ca depasirea rulajului din 2007 a fost un obiectiv rezonabil”, continua Teodor Ancuta.

De asemenea, printre obiectivele de maxima importanta a fost majorarea capitalul social la peste 5 milioane de euro, nivel impus de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), infiintarea depozitarului Sibex cu trei milioane de euro, achizitionarea platformei de tranzactionare GloablVision, una dintre cele mai performante existente la nivel mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri