Alcool

Alcool

Acciza impusa micilor distilerii de alcool etilic, a caror capacitate de productie nu depaseste 10 hectolitri de alcool pur, va fi majorata de la 475 euro/hl la 500 euro/hl, printr-o noua ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. In proiectul de ordonanta se arata ca nivelul accizelor pentru alcoolul etilic produs de aceste mici distilerii trebuie corelat, in sensul ca acesta trebuie sa fie minimum 50% din nivelul standard, care in prezent este de 1.000 euro/hl alcool pur.

Noua acciza va fi aplicata incepand cu luna ianuarie a anului viitor.

Bere

Bere

Calcularea accizelor prin ajustarea cu inflatia medie anuala va face berea mai putin accesibila pentru romani si va scadea veniturile colectate la buget, estimeaza Asociatia Berarii Romaniei, care reuneste cei mai mari producatori de bere pe plan local.

Premierul Victor Ponta a declarat ca accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb afisat de BCE in data de 1 octombrie. Guvernul estimeaza ca va incasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calcularii accizei in functie de inflatie.

Taxele colectate in prezent pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri.

Tigari

Tigari

In prezent, circa 80% din pretul unui pachet de tigarete reprezinta accize si taxe platite la stat, drept urmare decizia referitoare la preturi are legatura in foarte mare masura cu politica fiscala. Din ianuarie anul viitor este prevazuta schimbarea modului de calcul al cursului valutar pentru produsele accizabile, ceea ce va determina, cu siguranta, cresterea preturilor, considera Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

"In acelasi timp, cresterea accizelor si implicit a preturilor la carburanti se vor reflecta in costurile materiilor prime, productiei si transportului. In consecinta, influenta acestor elemente in pretul tigaretelor va fi semnificativa", considera Gilda Lazar.

De asemenea, in aprilie, este prevazuta cresterea anuala a accizei la tigarete. "Consideram ca indexarea cursului cu inflatia va genera inflatie, iar cresterile nesustenabile de preturi, generate de aceste masuri discretionare, vor duce, asa cum s-a mai intamplat in trecut, la escaladarea contrabandei, care se situa, potrivit Novel, la 15% in septembrie. Cresterea va genera pierderi suplimentare la bugetul de stat de sute de milioane de euro, dat fiind ca un procent de contrabanda echivaleaza cu 35 milioane euro taxe neincasate", a conchis Gilda Lazar.

Ciocolata

Ciocolata

O ciocolata cu un continut ridicat de cacao ar putea deveni in curand un produs de lux. Costurile cu materia prima pentru o tableta de ciocolata de 100 grame au crescut in ultimul an cu 28%.

Astfel, preturile ar putea creste cu 15%, pana la 3.200 de dolari pe tona, pana la finalul anului viitor. In 2014 vanzarile mondiale de ciocolata vor atinge 7,3 mil. tone, in crestere cu 2,1%, potrivit datelor Euromonitor International. Doar in China vanzarile de ciocolata s-au dublat in ultimii zece ani, depasind Europa de Vest.

Painea, mai scumpa?

Painea, mai scumpa?

Pretul graului pe plan local ar putea fi relativ stabil in perioada urmatoare, dar este posibil ca anul viitor sa aduca scumpiri de pana la 15%, intrucat, din punct de vedere statistic, este putin probabila repetarea anului agricol foarte bun, atat in Romania cat si la nivel global, potrivit unei analize a XTB Romania. In prezent, pretul graului este semnificativ mai redus decat in aceeasi perioada a anului trecut, atat datorita conditiilor favorabile productiei interne de anul acesta, cat si scaderii semnificative a pretului la nivel international.

Contactat de Wall-Street.ro, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat ca din discutiile cu producatorii nu sunt asteptate majorari de preturi la paine in prima parte a anului viitor.