Investitia P&G de la Urlati - suplimentata de ajutorul statului roman

Investitia P&G de la Urlati - suplimentata de ajutorul statului roman“Planurile initiale au prevazut ca disponibilitatea noastra de a investi poate sa ajunga pana la 100 de milioane de dolari, in conditiile in care acest efort va fi si suplimentat de un ajutor din partea statului roman - in acest mod putem atinge obiectivul de investitie mult mai rapid”, spune Ramona Brad, sugerand totodata ca valoarea investitiei initiale ar putea fi mult mai mica daca dialogul cu autoritatile romane nu va da “roadele preconizate”.

Aceasta a mai explicat ca decizia P&G de a deschide primul greenfield din Romania a luat in considerare atat de potentialul de dezvoltare al zonei, cat si asteptarile companiei ca statul roman sa o sprijine in dezvoltarea investitiei si a zonei respective.

“P&G a decis sa investeasca in Romania intr-un moment in care multe alte companii fie isi retrag productia de aici, fie decid sa o reduca substantial - forta de munca sau de productie. De aceea, este nevoie ca riscul «asumat» de noi sa fie compensat de un efort si din partea statului roman”, continua Ramona Brad.

P&G: Autoritatile romane au un numar important de instrumente pentru maximizarea investitiei

Totodata, P&G considera ca autoritatile romane, printre care si Minsterul Economiei si Finantelor sau Agentia Romana de Investitii Straine, beneficiaza de un numar important de “instrumente” care pot fi utilizate in vederea maximizarii unei astfel de investitii.

Printre schemele de investitii amintite se numara schema de ajutor de stat, in care statul poate sa contribuie cu pana la 50% din valoarea investitiei directe in capital (teren, echipamente etc.), in cazul in care proiectul este realizat intr-o zona defavorizata.

“Romania beneficiaza de cadrul legislativ in conformitate cu legislatia europeana si «spiritul» acquis-ului comunitar destinat sprijinirii investitiilor straine si dezvoltarii zonelor defavorizate. Urlati este o zona in care nivelul investitiilor a fost zero, cu o dezvoltare economica si sociala aproape inexistenta”, precizeaza Ramona Brad.

O alta schema de investitie, subliniata de reprezentantii P&G, se refera la dezvoltarea regionala din fonduri structurale europene - Programul Operational Regional 2007-2013, axa “Sprijinirea mediului de afaceri regional si local” - cu proiecte care se pot incadra intre 500.000 si 25 mil. euro.

O a treia zona se refera la subventiile legate de investitiile in infrastructura locala, in utilitati.

“O alta optiune ar fi programele de calificare a fortei de munca prin aceleasi fonduri structurale europene - cu proiecte care pot merge pana la 2 mil. euro”, adauga directorul de relatii externe al P&G.

Romania - locatie strategica pentru investitiile P&G

Romania - locatie strategica pentru investitiile P&GReferitor la posibilele masuri pe care compania le-ar lua in cazul unui esec in dialogul cu statul roman, Brad precizeaza ca obiectivul P&G nu vizeaza vreo masura extrema, ci transformarea Romaniei intr-o locatie strategica pentru investitiile Procter&Gamble.

Centrul de la Urlati (judetul Prahova) va avea o suprafata de 25 ha, ceea ce va asigura spatiu pentru o viitoare extindere a capacitatii de productie. Terenul a fost concesionat pentru o perioada de 45 de ani.

Inceputul productiei este planificat pentru prima jumatate a anului 2010, fabrica fiind specializata, pentru inceput, pe segmentul sampoane si balsamuri.

90% din productia de la Urlati urmeaza sa fie exportata, planul actual incluzand regiuni din Europa Centrala si de Est.

Analiza proiectului fabricii de la Urlati a inceput in anul 2007, printre tarile vizate numarandu-se, pe langa Romania, si Turcia, Rusia, Polonia, Ucraina.

Deschiderea fabricii va genera, intr-o prima faza, peste 300 de noi locuri de munca, ritmul de crestere a numarului de angajati fiind determinat, in opinia directorului de relatii externe, si de finalizarea unor parteneriate cu autoritatile romane privind calificarea fortei de munca.

Crestere de minim 15% overall business, in anii ulteriori deschiderii fabricii de la Urlati

Crestere de minim 15% overall business, in anii ulteriori deschiderii fabricii de la UrlatiP&G detinea in anul 2007 o cota de 40% la detergenti si produse de infrumusetare, peste 60% la produse de ingrijire a copilului (scutece de unica folosinta) si produse de igiena feminine, si aproximativ 20% la produsele de igiena orala.

Pentru anii ulteriori deschiderii fabricii de la Urlati, compania estimeaza o crestere de minim 15% overall business.

Cu o traditie de aproape 170 de ani, Procter&Gamble a fost infiintata in Statele Unite, desfasurandu-si in prezent activitatea in peste 180 de tari.

Portofoliul companiei include produse din categorii precum detergenti, produse de igiena feminina, scutece pentru copii, produse de infrumusetare si produse alimentare.

P&G este prezenta in Romania din anul 1992. In 1995, P&G a realizat in Timisoara o investitie in productia detergentilor si a inalbitorilor, cu o valoare de peste 40 de milioane de dolari.

In 2006, P&G a deschis Centrul Regional de Servicii, care ofera servicii de achizitii tuturor sediilor P&G din Europa, avand tranzactii anuale de peste 150 mil. dolari.

Subventii de 30 mil. euro in infrastructura necesara fabricii Nokia din Romania

Subventii de 30 mil. euro in infrastructura necesara fabricii Nokia din RomaniaInaugurata in luna septembrie, fabrica Nokia de la Jucu este operationala incepand cu luna februarie a acestui an.

Nokia a investit la Jucu 60 de milioane de euro si are momentan peste 1.600 de angajati, estimand ca va ajunge la 3.500 de persoane angajate atunci cand productia va atinge capacitatea maxima, la sfarsitul anului 2009, potrivit directorului Nokia Romania, John Guerry.

Totodata, oficialii companiei au estimat ca in luna octombrie productia de la Jucu va atinge pragul de 10 milioane de telefoane mobile.

Suprafata totala a noii fabrici de la Jucu este de aproximativ 34.000 de mp.

Statul roman si Consiliul Judetean Cluj investesc 30 mil. euro in asigurarea infrastructurii necesare Nokia - drum, gaze, apa, curent i canalizare. De asemenea, producatorul finlandez va beneficia si de o autostrada intre Jucu si Gilau, investitie estimata la aproximativ 300 mil. euro, potrivit informatiilor aparute in presa.