Seful Macon-Simcor asteapta bani de la actionari

Seful Macon-Simcor asteapta bani de la actionari“Am trei variante de dezvoltare a afacerilor pe care pot sa le prezint oricand actionarilor. Suntem cu ochii pe piata, iar achizitia unui competitor este una din oportunitati”, spune Marius Marin (foto), CEO la grupul Macon-Deva, cu afaceri de 63 de milioane de euro.

Anuntul lui Marin vine la mai putin de doi ani de la cea mai mare fuziune de piata locala de BCA, realizata de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, proprietarul Macon Deva, care a preluat si producatorul de materiale de constructii Simcor Oradea, detinut la acea data de omul de afaceri Lutz Stache, cel ce a declarat in repetate randuri ca ar fi dispus sa preia clubul de fotbal Rapid.

Enterprise Investors, unul din cele mai mari fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est, a preluat in 2009 reteaua de supermarketuri Profi, in cea mai spectaculoasa tranzactie din comert de anul trecut.

“O achizitie merita daca maximeaza exitul pentru un fond de investitii. Daca va avea loc o astfel de mutare, logic ar fi sa se intample pana la sfarsitul lui 2011, pentru ca, pana in 2012, este nevoie ca piata sa devina mai concentrata”, subliniaza Marin.

Piata de BCA a fost tatonata in ultimii ani de investitii importante derulate de fonduri de investitii. Astfel, in 2008, producatorul de materiale de constructii Somaco a fost preluat de catre fondul de investii Oresa Ventures (care mai detine, prin altele, producatorul de vopselelor Fabryo Corporation), pentru ca, ulterior, Eplreco Craiova sa fie preluat de catre irlandezii de la CRH.

In prezent, grupul detine doua fabrici de BCA la Oradea si Deva, cu o capacitate de productie cumulata de peste 800.000 de mc anual, precum si o fabrica in Targu-Jiu, care produce 110.000 de tone de var anual. De asemenea, Macon – Simcor mai este activa in producatia de prefabricate si teracota.

Grupul nu a anuntat, deocamdata, cifrele inregistrate anul trecut, reprezentantii companiei mentionand, totusi, ca cifra de afaceri a scazut fata de 2008, dar ca “marja EBITA nu este departe de ceea ce s-a intamplat in urma cu doi ani (castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare)”.

Celco vrea sa cumpere cu banii din profit

Celco vrea sa cumpere cu banii din profitIn urma formarii holingului Macon - Simcor, Celco Constanta a devenit al doilea mare mare producator de BCA din Romania, cu o capacitate de productie anuala de 400.000 mc de BCA, 70.000 de tone anual de var si 50.000 de tone de adeziv anual.

Celco Contanta a avut anul trecut o cifra de afaceri de 104,8 milioane de lei (24,7 mil. euro), in scadere cu 9,5% fata de valoarea de 114,8 milioane de lei din 2008 (31,1 mil. euro).

“Marja bruta de profit a fost de 32% anul trecut (33,4 mil. lei – n. red.), in ciuda scaderii cifrei de afaceri. Cel mai important declin a avut loc in trimestrul al patrulea”, subliniaza Nicolae Dusu, presedintele Celco si actionarul majorital al companiei.

Daca in spatele Macon - Simcor se afla un fond puternic care poate dispune oricand de bani pentru achizitii, puterea financiara a Celco sta in marja de profit pe care o inregistreaza anual.

“In conditiile actuale avem o pozitie care ne permite sa luam in calcul o eventuala achizitie. In plus, multiplii de EBITBA la care se calculeaza tranzactiile in momentul de fata sunt mai mici decat acum ceva timp”, spune Dusu.

El adauga ca producatorul de materiale de constructii Ecoblock, aflat in insolventa, a purtat negocieri anul trect pentru achizionarea de catre Celco.

Afacerile Celco vor scadea anul acesta cu 10%, in ritmul pietei de BCA, in vreme ce declinul marjei de profit va fi mult mai mare in 2010 decat in anii anteriori.

Potrivit lui Dusu, piata de BCA s-a ridicat la 2,3 milioane metri cubi anul trecut, in scadere cu 20% fata de 2008, pentru 2010 fiind asteptata o reducere in volum a pietei cu 20%.

Soceram prefera sa creasca greenfield

Soceram prefera sa creasca greenfieldProducatorul de materiale de constructii Soceram Bucuresti va mai construi o singura fabrica in 2010, desi recent anuntase importanta extinderii la nivel national, care prevedea constructia mai multor unitati de productie.

“In primavara va incepe investitia in unitatea de productie de la Roman, care va fi gata pana la sfarsitul lui 2011, in vreme ce investitia de langa Targu-Jiu se amana pana cand lucrurile isi vor reveni. Pe termen lung, intentiile companiei prevad doar constructia fabricii de langa Targu-Jiu”, spune Dumitru Popescu, membru in Consiliul de Administratie al Soceram.

Compania detine doua fabrici de BCA, in judetul Prahova si in judetul Dambovita, si doua fabrici de caramizi in Ialomita si Dambovita. Fabrica de BCA de la Urziceni este momentan inchisa din cauza scaderii cererii pentru materiale de zidarie.

Producatorul de materiale de constructii a finalizat in 2008 fabrica de caramizi de la Dambovita, care a suportat investitii de 20 de milioane de euro.

Unitatea din Roman va necesita investii tot de 20 de milioane de euro, 85% din finantare urmand a fi asigurata printr-un credit acordat de Piraeus Bank si 15% din fonduri proprii.

Afacerile companiei au scazut anul trecut cu 10-12% in lei, pana la 122-125 milioane de lei (aproximativ 30 mil. euro), iar vanzarile de BCA au totalizat 300.000-350.000 mc, in vreme ce vanzarile de caramida s-au ridicat la 300.000 mc.

„Cred ca in 2010 vom reusi sa atingem aceleasi volume de vanzari ca in 2009”, mentioneaza Popescu.

Capacitatea de productie a fabricii inaugurate in 2008 este de 500 de tone de caramizi/zi, in vreme ce viitoarea unitate din Roman va avea o capacitate de 750 mc/zi, care va putea fi extinsa la 1.250 mc/zi.