Toamna se numara creditele neperformante

Toamna se numara creditele neperformanteUn nou val de credite neperformante va aparea in toamna, dupa ce romanii se vor intoarce din vacante si isi vor da seama ca trebuie sa ajusteze puternic cheltuielile. Seful Bancii Comerciale Romane, Dominic Bruynseels, se asteapta la o inrautatire a situatiei creditelor neperformante pana la finalul acestui an si considera ca banca centrala nu trebuie sa relaxeze sub nicio forma normele de provizionare.

"Este clar ca situatia economica din Romania este grea, una dintre cele mai dificile cu care se confrunta grupul (n.r. - Erste) si, din pacate, nu se vad imbunatatiri. Nu poti sa tai salariile bugetarilor cu 25%, sa majorezi cota TVA la 24% si sa speri ca nu o sa creasca creditele neperformante. In plus, sectorul IMM este afectat si de intarzierile cu care isi recupereaza banii de la stat", a declarat Bruynseels.

Presedintele executiv al BCR observase o imbunatatire a portofoliului de credite de retail cu dificultati inainte ca statul sa aplice reducerea de 25% la nivelul salariilor din sistemul bugetar, insa de la momentul adoptarii acestei decizii situatia s-a inrautatit.

"Am vazut clar ca oamenii isi ajusteaza cheltuielile. Nu e teribil, dar s-a inrautatit situatia. In perioada septembrie - noiembrie ma astept la dificultati pe segmentul de retail in ceea ce priveste evolutia creditelor neperformante, iar revenirea o vad posibila abia la inceputul anului", a spus bancherul aflat la conducerea BCR.

BCR este mai ingrijorata, insa, de calitatea creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii, estimand ca va proviziona si mai mult pe acest segment in a doua jumatate a acestui an.

Bruynseels a mai declarat: "Situatia care ne ingrijoreaza cel mai mult este cea a intreprinderilor mici si mijlocii, unde rata de crestere a neperformantelor nu se reduce si nici nu cred ca se va reduce pana la sfarsitul anului".

Afla din slide-ul urmator cum ar putea incheia sistemul bancar anul 2010 in termeni de profitabilitate.

Dupa multi ani cu profituri, sistemul bancar ajunge pe pierdere

Dupa multi ani cu profituri, sistemul bancar ajunge pe pierdereSistemul bancar ar putea inchia anul 2010 pe pierdere, dupa ce multi ani la rand a raportat castiguri de sute de milioane de euro, insa nu este cazul ca banca centrala sa relaxeze conditiile de provizionare.

"Este foarte probabil ca sistemul bancar sa incheie anul pe pierdere conform standardelor locale de contabilitate deoarece trebuie sa constituie provizioane mai mari. Ar fi o miscare sensibila in acest moment ca banca centrala sa creasca valoarea pe care bancile o pot deduce din colateral la constituirea provizioanelor", afirma Bruynseels.

Potrivit reglementarilor locale bancile pot deduce credit doar 25% din valoarea colateralului, motiv pentru care sunt obligate sa constituie provizioane mai mari pentru imprumuturile neperformante decat daca ar calcula dupa standardele internationale de contabilitate.

Profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scazut in primul semestru cu 19,5%, la 488,5 milioane lei, conform standardelor internationale de contabilitate. Bruynseels a adaugat ca banca a realizat profit chiar si potrivit standardelor locale de contabilitate, insa nu a precizat nivelul acestuia.

Evolutia portofoliului de credite al BCR a fost influentata de nivelul creditelor neperformante, care s-au mentinut la un nivel "suportabil", de 14,7% din portofoliul de credite, desi au urcat de la 13,1% la sfarsitul anului 2009. Rata de acoperire a creditelor neperformante (garantii si provizioane) a fost la finele primelor sase luni de 128%.

Rezultatele financiare cumulate ale bancilor indica dupa primele sase luni o pierdere neta de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un usor castig, de 90 milioane lei, in primul semestru de anul trecut.

Citeste in slide-ul urmator reactia presedintelui BCR fata de declaratiile presedintelui Traian Basescu in care acuza bancile pentru problemele din Romania.

Problemele bugetului nu au nicio legatura cu bancile

Problemele bugetului nu au nicio legatura cu bancilePresedintele Traian Basescu sustine ca in perioada 2007-2008 s-a inregistrat o crestere economica "bolnava", stimulata si de bancile "care acum tipa si ne dau lectii" si care arata o "obraznicie a celor care au dezechilibrat bugetul Romaniei".

Dominic Bruynseels, presedintele celei mai mari banci de pe piata, a reactionat la declaratia presedintelui Romaniei atragand atentia ca trebuie sa se faca o distinctie clara intre bancile care au creditat responsabil si cele care au actionat iresponsabil, acordand spre exemplu imprumuturi in monede exotice.

"Problemele bugetului Romaniei nu au nicio legatura cu bancile. Este vorba de un dezechilibru intre veniturile si cheltuielile statului. BCR este chiar una dintre bancile care finanteaza cel mai mult deficitul bugetar prin cumpararea de titluri de stat, in timp ce alte banci isi reduc expunerea pe statul roman", a explicat seful bancii.

Bruynseels s-a arat suparat si a mentionat ca este frustrant sa imprumuti statul cu miliarde de euro si sa nu se vada rezultate.

"Suntem suparati, spre exemplu, pentru ca in ultimele luni nu s-a construit nici macar un kilometru de autostrada", a spus seful BCR.


Bancherul aflat la conducerea BCR a mai explicat ca investitorii analizeaza Romania in comparatie cu alte tari vecine (Bulgaria, Ungaria, Polonia) si, din pacate, tara noastra iese prost in aceasta analiza.

Finantele au imprumutat la sfarsitul lunii iulie peste 1,2 miliarde de euro de la bancheri, la un randament mediu de 4,9% pentru titlurile de stat denominate in euro. Emisiunea a fost suprasubscrisa de 3 ori, desi bancherii nu se inghesuie la licitatiile pentru titluri de stat in lei.

Presedintele BCR a explicat ca nu mai este posibila o astfel de licitatie daca banca centrala nu va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta deoarece nu exista suficienta lichiditate in euro in sistem.