Economiile: In ce moneda ne pastram banii?

Economiile: In ce moneda ne pastram banii?Economiile vor juca un rol important in bugetul populatiei in 2011, desi multe studii arata ca oamenii nu vor mai putea sa economiseasca in acest an la fel ca in 2010. Circa 40% din persoanele care au economisit anul trecut marturisesc ca in 2011 vor pune mai putini bani in depozite, conturi de economii sau la saltea.

Importanta este si moneda in care persoanele fizice aleg sa economiseasca, evolutia cursurilor de schimb avand o pondere importanta in luarea acestei decizii.

Volatilitatea foarte mare inregistrata in ultimele luni la nivelul leului, euro sau dolarului ar trebui sa ii determine pe romani sa isi diversifice economiile intre mai multe monede, considera analistul Aurelian Dochia. “Cel care vrea sa joace prudent ar trebui sa isi imparta economiile in mai multe monede, fie ca este vorba de lei, euro sau dolari. O distributie a economiilor intre aceste monede este o solutie indicata”, a declarat pentru Wall-Street.ro Aurelian Dochia.

Dobanzile practicate de banci la depozite ar putea influenta procesul de economisire, insa nivelul lor este redus comparativ cu rata anuala a inflatiei care este de aproape 8%. Majoritatea utilizatorilor de produse bancare din mediul urban sunt de parere ca dobanzile acordate de banci la produsele de economisire sunt prea mici, iar comisioanele la credite prea mari.

Cea mai mare dobanda pe care clientii o pot obtine la depozitele in lei este de 8%, in timp ce depozitele in euro sunt recompensate cu o dobanda de cel mult 4%, iar pentru plasamentele in dolari se poate castiga circa 3%.

La realizarea acestui articol au contribuit Diana Cioltei, Lucia Maxim, Sorina Negrila, Ana Sabiescu si Marius Stanciu.

Aurul, o investitie de refugiu

Aurul, o investitie de refugiuInvestitia in aur a fost o varianta la care multi romani s-au gandit in 2010 dupa ce au vazut cresterile inregistrate la nivelul pretului aurului. O parte dintre acestia au ales chiar sa achizitioneze aur ca alternativa la metodele traditionale de economisire.

Pretul aurului a crescut cu 39,5% in 2010, ajungand pana la 145,35 lei pentru un gram de aur, potrivit cotatiilor Bancii Nationale a Romaniei. Insa, unii analisti considera ca pretul aurului nu poate sa mai urce foarte mult, iar aurul va ramane doar un plasament de refugiu.

“Aurul a ajuns la niste cotatii foarte mari si este greu sa mai castigi daca incepi sa investesti acum in aur”, sustine analistul Aurelian Dochia.

El considera ca este posibil sa mai asistam la cresteri la nivelul pretului, insa nu foarte mari sau de durata. “Este tarziu sa investesti acum in aur, insa ramane un plasament de refugiu”, a precizat Dochia.

Pentru cei care care au achizitionat aur in trecut castigurile raman importante. Piraeus Bank ofera pe piata locala aur spre vanzare sub forma de lingouri de 24 de karate sau monede de 22 de karate.

In 2010 chiar si banca centrala a castigat de pe urma evoutiei pretului aurului. Rezerva de aur de la BNR, de 103,7 tone, valoareaza 3,5 miliarde de euro. Rezerva de aur de la finalul anului 2009 era tot de 103,7 tone, insa valoarea acesteia a fost mult mai redusa, de doar 2,5 miliarde de euro.

Actiuni: Listarea FP si relansarea economica ar putea schimba strategiile de tranzactionare

Actiuni: Listarea FP si relansarea economica ar putea schimba strategiile de tranzactionareDaca la inceputul lui 2010 specialistii chestionati de Wall-Street.ro mizau pe societatile de investitii financiare, conditiile economice au schimbat aversiunea la risc a investitorilor si i-a determinat sa se indrepte spre blue-chips-uri.

Pentru acest an, pariurile castigatoare se anunta a fi actiunile Fondului Proprietatea (FP), ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Sibex (SBX), companiile energetice si cele care opereaza in domeniul exporturilor.

“Este greu de creionat un scenariu cu grad ridicat de acuratete cu privire la ce se va intampla in 2011. Foarte probabil venirea pe piata a Fondului Proprietatea ar putea constitui un eveniment revolutionar, in primul rand din punct de vedere al lichiditatii, dar si ca motor pentru evolutia pietei de capital per ansamblu”, a declarat Andrei Radulescu, analist senior la Target Capital.

El afirma ca, daca climatul macroeconomic intern se va stabiliza, atunci economia ar putea initia un proces de relansare graduala, caz in care investitorii ar trebui sa fie atenti la sectoarele ciclice, printre care mentioneaza sectorul financiar-bancare, inclusiv SIF-uri. De asemenea, atentie trebuie acordata in continuare companiilor din industria prelucratoare care exporta.

“Sectorul energetic trebuie sa fie mereu in centrul atentiei investitorilor. Desigur, blue-chips-urile vor fi in continuare in atentie, insa daca aversiunea fata de risc se va reduce atunci SIF-urile, dar si companiile de pe Rasdaq (ELMA, PRSN, UARG etc.) ar putea avea o performanta mai buna decat a blue-chips-urilor”, precizeaza analistul Target Capital.

Bogdan Ceuca, directorul sucursalei din Bucuresti a casei de brokeraj Transilvania Capital, afirma ca, in cazul in care lichiditatea se va majora in piata de capital, primii castigatori vor fi BVB, Broker Cluj si Bursa din Sibiu, deoarece vor avea o cifra de afaceri in crestere semnificativa.

De asemenea, Ceuca considera ca sectorul energetic va fi si in 2011 cautat la fel ca si Fondul Proprietatea.

Reprezentantul Transilvania Capital recomanda investitorilor sa fie ceva mai curajosi in acest an, deoarece anul are sanse mari sa fie macar in stagnare economica, iar in acest context se pot lua pozitii de cumparare pentru 2012, cand sunt la fel de mari sanse ca Romania sa fie pe crestere. “Acesta ar fi un scenariu fara prea mari asteptari din partea economiei si fara greseli majore din partea factorului politice, ca in 2009 si 2010”, apreciaza Bogdan Ceuca.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu le recomanda investitorilor atentie mare si prudenta la identificarea oportunitatilor. “Daca Fondul Proprietatea va aduce o revolutie de lichiditate, climatul extern se va mentine bun si daca riscurile macrointerne se vor atenua, 2011 ar putea fi un an bun pentru investitori, in sensul de cumparare de titluri pe baza de analize fundamentale”, conchide Radulescu.


Imobiliare: Proprietati comerciale cu contracte solide de inchiriere

Imobiliare: Proprietati comerciale cu contracte solide de inchiriereO suma cuprinsa intre 100.000 si 500.000 de euro poate fi investita in proprietati imobiliare generatoare de venit apartinand segmentelor rezidential sau comercial, precum si in terenuri cu suprafete mai mici, pentru folosinta proprie. Avand in vedere inflatia estimata pentru anul 2011, atat pe leu cat si pe euro, proprietatile imobiliare sunt una din cele mai bune forme de conservare a valorii, sunt de parere reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

In prezent, trendul chiriilor din sectorul rezidential este descrescator, iar daca in 2009 investiile in acest sector erau o solutie, anul trecut randamentele au scazut de la 6-7% la 4-5%. Consultantii DTZ Echinox recomanda pentru 2011 investitiile in proprietati comerciale, unde randamentele sunt peste 8%, in functie de oras si de segmentul de piata.

“Rezidentialul produce randamente mai mici decat celelalte segmente comerciale, asa ca recomadam investitia intr-o cladire de birouri, un spatiu comercial sau un spatiu de depozitare ori productie cu contracte de inchiriere pe durate cat mai lungi si cu chiriasi care prezinta garantii. Acestea ar trebui sa se prezinte sub forma depozitelor, a scrisorilor de garantie bancara sau corporatiste, daca sunt firme mai mari, listate la burse”, a declarat Cristian Ustinescu (foto), directorul departamentului de investitii al DTZ Echinox.

Investitia in proprietati inchiriate asigura protectie fata de inflatie si, in plus, ofera garantia unui obiect care poate fi oricand convertit dintr-o investitie pura in bun de folosinta proprie, subliniaza consultantul.

Pentru cei care nu dispun de sume mari necesare unei achizitii solitare, o solutie indicata este diversificarea investitiilor de pe bursa sau piata monetara. Investitiile in fondurile administrate de companii specializate au avantajul transparentei si sigurantei unei cresteri peste nivelul de 8% in euro, mai spune Cristian Ustinescu.


Pensiile private: Strategie investitionala mult mai prudenta

Pensiile private: Strategie investitionala mult mai prudentaFata de alte produse financiare de economisire/investire, pensiile facultative se diferentiaza printr-un profil de risc mult mai scazut, un orizont investitional mult mai lung (sumele acumulate putand fi folosite exclusiv la varsta pensionarii) si o deductibilitate fiscala consistenta.

„Un alt avantaj deloc neglijabil al acestui produs financiar este reprezentat de rezultate investitionale bune in cei peste trei ani si jumatate de la lansarea acestor fonduri de pensii. Fata de pensiile private obligatorii, pensiile facultative se diferentiaza printr-un regim al contributiilor mult mai flexibil, prin deductibilitatea fiscala si prin paleta mai larga de optiuni privind profilul de risc si strategia de investitii a fondurilor disponibile pe piata”, ne-a declarat Mihai Bobocea (foto), secretar general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Procesul de alegere a unui fond de pensii facultative in vederea plasarii unei investitii pe termen lung trebuie in mod necesar sa fie fundamentat pe baza unor criterii coerente si viabile. In primul rand este vorba despre varsta, perioada ramasa pentru cotizare si apetitul personal pentru risc. In functie de aceste criterii, clientul poate alege un fond de pensii facultative cu profil de risc scazut (3 fonduri disponibile pe piata), moderat (8 fonduri disponibile) sau ridicat (2 fonduri disponibile). Cu cat varsta este mai inaintata si perioada de cotizare mai redusa, cu atat clientul ar trebui sa se orienteze catre un fond de pensii cu profil de risc mai redus, si invers.

In al doilea rand, este relevanta reputatia si pozitia financiara a administratorului fondului de pensii, precum si apartenenta la un anumit grup financiar. In plus, clientii tind sa manifeste afinitati fata de anumite nume din lumea financiara, cu care au deja un istoric favorabil, fie ca este vorba de relatii anterioare cu zona bancara, de asigurari sau de asset management.

In al treilea rand, sunt foarte importante performantele investitionale ale fondului de pensii facultative vizat, dar cu o precizare: desi comparatia performantelor anterioare este un demers tentant, clientul trebuie sa retina disclaimer-ul de baza al lumii financiare, anume faptul ca realizarile anterioare nu reprezinta o garantie certa pentru performante viitoare. Aceste criterii fiind date, un client se poate informa corespunzator si poate alege in deplina cunostinta de cauza fondul de pensii care i se potriveste cel mai bine.

Riscul atasat fondurilor de pensii private este unul redus, iar strategia investitionala este mult mai prudenta decat in cazul altor fonduri de investitii sau produse de economisire. „De exemplu, chiar si cele doua fonduri de pensii facultative care declara un profil de risc « ridicat » au detineri in actiuni listate de numai 25%, expunere care corespunde de fapt unei abordari mai degraba conservatoare. Marea majoritate a activelor sunt plasate in instrumente cu grad de risc mult mai redus (titluri de stat, bonduri, depozite), ceea ce asigura diversificarea si, de fapt, o balansare intre risc (cu oportunitatile de castig ce decurg de aici) si stabilitatea necesara unei investitii pe termen lung, in vederea pensionarii.

De altfel, si rezultatele obtinute pana in prezent de fondurile de pensii facultative reflecta aceasta abordare investitionala. Anul acesta, de exemplu, randamentul mediu estimat la nivelul tuturor fondurilor de pensii facultative de pe piata este de circa 11%, semnificativ peste dobanda cu care au fost remunerate depozitele si peste rata inflatiei. De asemenea, randamentul mediu anual de la lansare (luna mai 2007) si pana astazi, de peste 9%, este mai mult decat rezonabil avand in vedere volumul inca foarte redus al activelor (care determina o ingustare a posibilitatilor de diversificare) si conditiile economico-financiare deosebit de dificile din ultimii 3 ani”, a adaugat Mihai Bobocea.

Pensiile facultative sunt in prezent produsul financiar cu cel mai favorabil regim fiscal, contributiile virate la fondurile facultative de pensii beneficiind de deductibilitate atat de la impozitul pe venit valabil in prezent, cat si de la unele contributii sociale incepand cu 1 ianuarie 2011. Contributiile sunt deductibile in limita a cate 400 euro / an atat pentru individ, cat si pentru angajatorul sau, atat de la impozitul pe venit, cat si de la contributia de asigurari sociale de stat (CAS) si contributia pentru accidente de munca si boli profesionale. In cazul in care atat clientul individual, cat si angajatorul sau contribuie impreuna la un fond de pensii facultative (in beneficiul exclusiv al salariatului), limita de deductibilitate se cumuleaza, ajungand la 800 euro / an, atat de la impozitul pe venit, cat si de la impozitul pe profit si CAS.

„De aceea, putem cu siguranta afirma ca pensiile private facultative sunt in acest moment beneficiul salarial cu cel mai « prietenos » regim fiscal pentru companii. Este deci de asteptat ca interesul pentru pensiile facultative sa creasca odata cu revenirea economiei si a pietei muncii, intrucat companiile angajatoare se vor concentra doar pe acele beneficii extra-salariale care ofera atat satisfactie salariatilor, cat si un cost (inclusiv fiscal) cat mai redus”, a mai adaugat Mihai Bobocea.

Asigurari unit-linked: Riscuri vs. randamente

Asigurari unit-linked: Riscuri vs. randamenteO asigurare de viata de tip unit-linked este privita deseori ca un produs financiar destinat exclusiv investirii unor sume de bani, fiind comparata si asimilata altor produse de investitii. In realitate, rolul primordial al oricarei asigurari (deci si al celor de tip unit-linked) este acela de a oferi protectie financiara in cazul producerii unor riscuri, precum decesul sau invaliditatea permanenta. Daca aceste riscuri se produc, asiguratorul plateste beneficiarilor o suma de bani stabilita de la inceput si garantata prin contract, indiferent de numarul si valoarea primelor de asigurare platite pana la producerea evenimentului. In plus, acest tip de produs asigura accesul la investitii fara a fi necesare sume mari de bani ca in cazul plasamentelor individuale la bursa, si in acelasi timp o diversificare importanta a portofoliului.

Principalele criterii in alegerea unui produs de tip unit-linked trebuie sa tina cont - pe langa cele legate de reputatia si experienta companiei si de serviciile oferite pe parcursul derularii contractului - si de flexibilitatea produsului. In acest sens, sunt relevante caracteristici precum: posibilitatea de a creste sau reduce prima platita; posibilitatea de a majora sau reduce suma asigurata pentru deces pe parcursul contractului, in functie de necesitati; costul transferului unitatilor intre diverse programe de investitii, costul optiunii de redirectionare a primei catre alte programe de investitii sau posibilitatea de a efectua plati de prime suplimentare oricand pe durata contractului.

Gradul de risc si randamentul investitiei depind de instrumentele financiare alese pentru plasarea fondurilor atrase. Politele de tip unit-linked presupun plasarea unei parti din prima de asigurare in fonduri administrate de societatea de asigurari sau de un administrator extern, care investesc banii in diferite tipuri plasamente. Fiind vorba despre investitii pe termene foarte lungi, in cazul produselor de tip unit linked asiguratorul plaseaza banii atat in instrumente cu venit fix, cat si in instrumente cu venit variabil. Cel mai adesea, se pot alege intre programe de investitii cu grade diferite de risc (scazut, mediu si ridicat), care depind de ponderea instrumentelor cu risc scazut. Este important de stiut faptul ca, pe parcursul contractului, consumatorii pot decide transferul uniturilor dintr-un program de investitii in altul, atunci cand considera oportun sau decid sa isi schimbe nivelul de risc.

„In ceea ce priveste fluctuatiile randamentelor, ele apar in stransa legatura cu performantele pietelor de capital, iar acest lucru s-a vazut extrem de clar nu doar in ultima perioada, ci si de-a lungul timpului. Trebuie insa inteles faptul ca pietele au fluctuat si vor fluctua intotdeauna, dar – statistic demonstrabil - cu cat perioada de investire este mai mare, cu atat efectul eventualelor pierderi pe termen scurt va fi mai redus. Ceea ce conteaza cu adevarat este evolutia investitiei pe termen lung, iar o asigurare este, prin natura sa, un produs pe termen lung”, ne-a declarat Cornelia Coman (foto), CEO ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Pensii.

Ea a adaugat ca randamentele programelor de investitii de tip unit-linked ale ING, in ultimele 12 luni (octombrie 2009/ octombrie 2010) sunt: Programul BOND: 9,1%; Programul MIXT25:14%; Programul MIXT50: 18%; Programul EQUITY: 23,2%; Programul MIXT75: 21,3%. Spre comparatie, in octombrie 2010 rata anuala a inflatiei a atins un nivel de 7,88% (si 7,73% in noiembrie a.c.), conform INS.

„In portofoliul ING Asigurari de Viata, o pondere de 56% dintre clientii care detin un contract de tip unit-linked au varste cuprinse intre 30 si 44 de ani. Varsta medie la nivelul intregului portofoliu de clienti cu produse UL este de 42 de ani. Peste 70% dintre persoanele care detin o asigurare unit-linked la ING sunt casatorite, iar 58% au venituri lunare peste 2.000 de lei”, a mai spus Cornelia Coman.

Estimarile referitoare la componenta de investitie, prezentate inainte de semnarea contractului de asigurare, contin o simulare a valorii contului, precum si a valorii de rascumparare totale la sfarsitul fiecarui an contractual. Aceste estimari se fac in baza a trei scenarii de randament al fondului sau al combinatiei de fonduri in care doreste sa investeasca primele clientul: un scenariu in care se mentine constanta valoarea unitatii de fond pe toata durata contractului, un alt scenariu de evolutie pozitiva conservatoare si un scenariu de evolutie optimista a valorii unitatii.

Cele 2 scenarii (conservator si optimist) reprezinta practic estimari ale performantelor anuale ale fondului sau ale combinatiei de fonduri. Scenariile sunt elaborate de catre companiile de asigurari pe baza celor mai recente observatii privind evolutia pietelor de capital si a ratelor de dobanda. De obicei, aceste scenarii sunt revizuite anual sau chiar mai des.

In estimarea valorii contului si a valorii de rascumparare se folosesc nu doar scenariile de randament, dar si taxele aferente unui contract de tip unit-linked, iar in unele cazuri si costurile legate de protectie (acest lucru depinde de caracteristicile si structura fiecarui produs in parte).

Daca ne referim strict la randamentele fondurilor in care investesc produsele de tip unit-linked, acestea pot fi mari in primii ani, evolutie care depinde de evolutia pietelor de capital. Daca ne referim la randamentul unui contract de tip unit-linked, este cunoscut faptul ca acesta este un contract pe termen lung care genereaza anumite costurile legate de consultanta financiara, de achizitie si de administrare, costuri care sunt mai ridicate in primii ani ai contractului. Astfel se si explica de ce valoarea de rascumparare (valoarea care se primeste in cazul rezilierii inainte de terminarea contractului) este zero in primii ani de contract (numarul de ani difera de la o companie la alta).

De asemenea, primele, si in general asigurarile de viata, nu sunt deductibile fiscal, insa nu se percepe impozit pe venitul obtinut din acest tip de investitie. Introducerea deductibilitatii fiscale pentru asigurarile de viata ar fi un stimulent extrem de important, influentand pozitiv atat sectorul corporativ, cat si pe cel al persoanelor fizice. Aceasta masura ar avea, credem noi, efecte pozitive asupra apetitul romanilor de a economisi, lucru care duce la cresterea bunastarii nationale, dar si a nivelului de securitate financiara a populatiei. Nu in ultimul rand, devoltarea mai rapida a pietei de asigurari de viata ar contribui la dezvoltarea economiei prin intermediul unui volum mai mare de investitii, prin alocarea mai eficienta a capitalului, impulsionarea economisirii pe termen lung, dar si o dezvoltare mai rapida a pietelor financiare.

Fondurile mutuale: Prudenta fata de risc

Fondurile mutuale: Prudenta fata de riscIn ciuda crizei de lichiditati si a instabilitatilor economice si politice, averea fondurilor mutuale romanesti a avut un trend ascendent anul trecut, ajungand pana la 1,26 miliarde de euro.

Specialistii consultati de Wall-Street.ro se asteapta ca aceasta tendinta sa continue, iar fondurile mutuale sa ramana un instrumente important in portofoliul investitorilor.

“Este recomandat ca fondurile mutuale sa reprezinte in orice moment un instrument de diversificare pentru plasarea economiilor, intrucat ofera acces la o gama variata de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc.) si randamentele oferite pe termen lung sunt superioare depozitelor bancare. Estimam ca ritmul de crestere a activelor fondurilor de investitii va fi mai ridicat in perioada urmatoare, pe de o parte pe fondul reluarii cresterii economice si implicit a veniturilor la nivel de individ, iar pe de alta parte ca urmare a cresterii apetitului spre economisire generata de criza economica din ultimii ani”, a declarat Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest.

Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, spune ca, din perspective investitorilor, anul 2011 ar trebui sa insemne reluarea trendului de scadere a dobanzilor la depozite (insotita probabil de o realuare a ciclului de reducere a dobanzii de referinta), o evolutie stabile a cursului leului si reluarea cresterii economice, cel mai probabil dupa trimestrul al doilea.

“In acest context, investitorii vor cauta alternative de plasament mai atactive, iar fondurile de investitii vor constitui o optiune. Daca estimarile privind reluarea cresterii economice in 2011 se vor dovedi realiste, aceasta va constitui un factor de suport pentru piata locala de capital si va creste atractivitatea fondurilor cu un profil de risc mai ridicat (fondurile diversificate si de actiuni)”, a explicat Hanga.

In opinia sa, reluarea trendului de reducere a dobanzilor va pastra atractivitatea fondurilor conservatoare, dar treptat ar trebui apara un trend de orientare a interesului unei parti a investitorilor catre fonduri cu profil de risc mai ridicat.

Razvan Rusu considera ca revenirea fondurilor cu risc ridicat in preferintele investitorilor va fi lenta, deaorece scaderile pe care acestea le-au inregistrat in ultima perioada au avut un impact major asupra investitorilor.

“Este necesara o perioada mai lunga pentru ca acestia sa manifeste din nou un apetit la risc ridicat. Dar o reluare a cresterii sustinute a indicilor bursieri pe perioade mai lungi probabil ca va readuce increderea si va atrage in fondurile de actiuni si diversificate investitori dornici de castiguri ridicate”, a conchis reprezentantul Certinvest.

Forex: Pentru investitorii cu apetit ridicat la risc

Forex: Pentru investitorii cu apetit ridicat la riscPiata Forex va ramane o alternativa de plasare a banilor si in acest an, oferind in mare parte oportunitati speculative.

“Ca si in ultimii trei ani, vor exista perioade in care corelatiile valutelor cu celelalte piete financiare internationale majore vor fi altele decat cele traditionale, iar atunci cand corelatiile cunoscute vor fi restabilite piata Forex va avea avantajul unor conditii mai liberale de tranzactionare (care insa prezinta si riscuri)”, crede Mihai Nichisoiu, analist piete internationale la Tradeville.

Iulian Rizea, branch manager la Deltastock Romania, crede ca o parte dintre investitori se vor orienta spre piata forex, pe parcursul anului care tocmai a inceput. Principalele argumente sunt miscarile perechilor valutare, lichiditatea garantata, accesul facil la o piata lichida si transparenta.

“Prin specificul sau, piata Forex constituie o alternativa viabila la produsele existente in acest moment pe piata locala. Pe langa oportunitatile de investitii speculative pe care le ofera, piata Forex constituie si un bun instrument de acoperire a riscului valutar, care poate fi solutia optima la fluctuatiile intalnite in cursul de schimb al leului”, a declarat Andreas Nichilciuc, branch manager Bullbrokers Romania.

Piata valutara va ramane interesanta pentru investitorii cu apetit ridicat la risc, ce au avut contact cu o piata a derivatelor sau a aurului. De asemenea, cei care isi doresc diversificarea orizontului de investitii, dar care inteleg riscurile generate, sunt potriviti pentru acest segment.
“Pe de alta parte, in functie de evolutia pietei locale de actiuni, interesul investitorilor pe piata de capital poate inregistra cresteri daca lichiditatea bursei romanesti nu va inregistra un avans important pe parcursul anului 2011”, a mai spus Nichilciuc.

Specialistii consultati de Wall-Street.ro se asteapta ca in 2011zona forex sa intre tot mai mult in atentia investitorilor romani, in conditiile in care va ramane tributara unor evenimente fara precedent in istoria moderna, evenimente care sunt replici ale celei mai severe crize financiare si economice din ultimele decade

“Cred ca in anul 2011, in contextul mentinerii amenintarii datoriilor suverane si a deficitelor bugetare, va continua asa zisul razboi valutar. Statele vor incerca sa foloseasca la maxim orice parghie pentru a produce o imbunatatire a situatiei economice iar moneda nationala este una dintre parghii.

Avand in vedere acest scenariu este posibil sa vedem, in continuare, miscari intense ale perechilor valutare pe parcursul anului 2011. Traderii pot profita de aceste miscari daca vor sti cum sa le intuiasca iar acest lucru se va reflecta in portofoliile lor, in functie de strategia de tranzactionare a fiecaruia”, a explicat reprezentantul Deltastock.

Andreas Nichilciuc este de parere ca temele importante de investitii ale acestui final de an vor fi in atentia investitorilor si in prima jumatate a anului viitor referindu-se la perspectivele temperarii cresterii economice din China care ar putea influenta o serie de piete emergente, precum si continuarea programului de stimulare economica din Statele Unite, care se va incheia la mijlocul anului 2011.

“Oportunitatile de investitii sunt asadar prezente, ramanand ca fiecare investitor in parte, in functie de apetitul sau fata de risc sa ia in considerare alocarea unui procent din portofoliul alocat investitiilor si pentru piata forex”, a conchis reprezentantul Bullbrokers.



Fondurile inchise si listate: Mai putin riscante fata de investitia directa pe bursa

Fondurile inchise si listate: Mai putin riscante fata de investitia directa pe bursaFondurile inchise au devenit o optiune investitionala cautata mai mult in ultimii ani, datorita investitiei mai putin riscante, comparativ cu cea directa pe bursa, dar si a portofoliului administrat.

„Spre deosebire de fondurile deschise de investitii, fondurile inchise de investitii listate ofera posibilitatea celor care au deschis un cont pe bursa sa obtina o expunere pe un portofoliu diversificat prin achizitii directe la bursa de unitati de fond, fara a mai fi necesare alte operatiuni in relatia cu administratorul fondului in cauza (deschiderea unui cont pentru subscrieri/rascumparari online sau deplasarea pana la sediul administratorului pentru realizarea acestor operatiuni)”, a explicat Andreea Gheorghe, director adjunct al Intercapital Investment Management.

Dupa preluarea administratorului Investica Asset Management, SAI-ul din grupul Intercapital a lansat doua fonduri inchise, prin oferta publica initiala la BVB: iFond Financiar Romania (IFR – listat deja la BVB) si iFond Gold (estimat ca se va lista la inceputul anului viitor).

„Fondurile inchise de investitii sunt fonduri mai speciale prin constructia lor si pot da acces investitorilor cu predilectie la un anumit instrument financiar inovator sau mai putin accesibil (companie listata sau nelistata, produs derivat) in conditii de risc controlat”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Astfel, iFond Financial a avut ca strategie investitia unei ponderi de 50% din activ in actiunile Fondului Proprietatea, iFond Gold a investit 40% din activ in actiunile Gabriel Resources si cca. 20% in European Goldfields. Pe de alta parte, fondurile mutuale nu pot investi mai mult de 10% in actiunile emise de o anumita companie, avand restrictii de limite mai mari.

In prezent, oferta de fonduril inchise listate la Bursa de Valori este destul de redusa, exista doar patru fonduri: Stk Emergent, OTP Wise Ro, OTP Green energy si iFond Financial. De la inceputul anului numarul va creste la 5, dupa listarea iFond Gold.

“Acest lucru insa nu reprezinta un impediment, fiecare investitor alegand sa investeasca intr-un astfel de fond pentru strategie si potential si mai putin pentru anvergura acestui segment la BVB. Cred ca acest segment al bursei se va dezvolta mult in anii urmatori pe masura dezvoltarii pietei de capital si a cresterii optiunilor investitionale si pe masura constientizarii avantajelor acestora de catre administratori”, a mai spus directorul adjunct al Intercapital Investment Management.