Oamenii de afaceri: Inflatia va scadea, dar nu asa mult

Oamenii de afaceri: Inflatia va scadea, dar nu asa multOamenii de afaceri se arata increzatori in strategia de politica monetara a BNR, insa nu considera ca inflatia se poate reduce atat de mult in acest an.

Radu Lucianu (foto), managing parter al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis si unul dintre cei mai experimentati manageri din real estate-ul local, spune ca este increzator in ceea ce priveste masurile politicii monetare a Bancii Nationale, dar trebuie luata in considerare si politica fiscala a Guvernului, care ar trebui sa convearga catre aceeasi tinta.

“Nu trebuie sa uitam nici economia, care raspunde intotdeauna cu oarecare intarziere la schimbari, mai ales in domenii care includ productia. Pe scurt, ma cam indoiesc ca inflatia sa ajunga chiar la jumatate. Pare plauzibila o reducere de maximum 25%”, afirma seful CBRE Romania.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul anului 2011 cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,4% la 3,6%. Rata anuala a inflatiei a urcat pana la 7,96% la finalul anului 2010 pe fondul majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Astfel, banca centrala estimeaza ca rata inflatiei va cobori de la aproape 8% in decembrie 2010, la 3,6% in decembrie 2011.

In ceea ce priveste credibilitatea bancii centrale, Lucianu admite ca politica monetara este stabilita de BNR, insa subliniaza ca politica fiscala o stabileste Guvernul. “Este bine ca BNR nu este subordonata Guvernului, dar masurile sale sunt, in general, de corectie si nu initiative sau masuri de stimulare a economiei, care cad in sarcina Guvernului”, spune el.

In sectorul imobiliar, Lucianu afirma ca marirea inflatiei va influenta pretul constructiilor, in contextul in care mare parte din materiale se importa, al TVA, precum si nivelul spezelor bancare si al taxelor. “Singurele tinute in loc sunt salariile si deci posibilitatea platii in rate catre banci. De unde si intrarea in incapacitate de plata a clientilor bancilor”, subliniaza Radu Lucianu.

Guvernul a majorat cota TVA cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2010, modificare fiind anuntata si implementata aproape peste noapte.

Banca centrala ramane credibila in fata oamenilor din business

Banca centrala ramane credibila in fata oamenilor din businessValentin Ilie (foto), CEO al consultantului imobiliar Coldwell Banker Affiliates of Romania, liderul pietei de profil dupa afacerile din 2009, este de parere ca rata inflatiei va scadea in acest an, insa nu considera realista o reducere atat de mare. El vede o reducere a TVA si o scadere a ratei de inflatie de pana la 40%, spune seful Coldwell Banker.

" Pe segmentul in care activam nu vad cresteri de preturi prea curand. Este de asteptat o reducere a TVA, dupa majorarea de la 19 la 25%, si o scadere a ratei de inflatie cu 30-40%. In niciun caz nu putem vorbi de o reducere la jumatate", afirma Valentin Ilie.

In continuare, consultantul imobiliar este increzator in deciziile bancii centrale, argumentand ca este singura institutie capabila sa "dirijeze" actiunile Guvernului.

In ceea ce priveste impactul inflatiei ridicate in business-ul de consultanta imobiliara, Ilie spune ca sunt implicate doua componente: pe de o parte pretul serviciilor oferite si, pe de alta parte, valoarea produselor vandute.

“Avem noroc ca stocul existent de locuinte nu s-a epuizat, astfel incat impactul inflatiei ne afecteaza, dar nu la acelasi nivel cum ii afecteaza pe cei din industria bunurilor de larg consum”, a adaugat Valentin Ilie.

De ce nu mai pot scadea preturile?

De ce nu mai pot scadea preturile?Compania KAI Romania, subsidiara locala a producatorul bulgar de placi ceramice KAI Ceramics, detinut de fondul de investitii Advent, apreciaza ca, in ceea ce priveste gresia si faianta, preturile nu au cum sa mai scada si in 2011, avand in vedere ca foarte multe companii si-au optimizat tarifele la maximum, pentru a raspunde nevoilor consumatorilor.

“In ultimii doi ani, in domeniul constructiilor, si nu numai, pretul de vanzare a fost optimizat la maximum pentru a putea satisface cererile de produse tot mai ieftine , astfel ca producatorii si-au micsorat marginile simtitor, costul de la raft apropiindu-se foarte mult de costul de productie. Asadar, preturile nu au cum sa mai scada si in 2011, mai cu seama ca o parte din producatori si-au afectat deja profitabilitatea absorbind o parte din procentele de crestere a cotei TVA, care nu s-au reflectat in totalitate in preturile finale la consummator”, spune Catalin Rotaru (foto), country manager KAI Romania.

El considera insa ca ar putea avea loc o scadere accentuate a pretului mediu de achizitie pe diverse categorii de produse, consumatorii indreptandu-se catre variantele mai economice.

In ceea ce priveste influenta inflatiei ridicate asupra businessului, Rotaru mentioneaza ca mareste costul cosului zilnic, de la care consumatorii nu pot face rabat, iar oamenii aloca mai putine resurse financiare pentru achizitii de tipul renovare sau constructii noi

“Evident, o scadere a inflatiei ar ajuta piata de constructii, prin cresterea puterii de cumparare si a bugetului alocat pentru alte investitii in afara celor legate de mancare sau intretinere”, mai spune Rotaru.

Noua prognoza de inflatie ramane optimista

Noua prognoza de inflatie ramane optimistaEconomistii sustin ca exista mari riscuri inflationiste in acest an, iar prognoza bancii centrale privind inflatia o caracterizeaza ca fiind optimista. Analistul Lucian Isar (foto) sustine ca banca centrala trebuia sa modifice tinta de inflatie in zona de 4%, fata de 3% cat este in prezent, pentru a reancora anticipatiile inflationiste.

"Daca, prin absurd, s-ar incerca sa se realizeze o reducere atat de mare a inflatiei, costurile la nivelul economiei ar fi majore si, prin urmare, cresterea economica nu ar aparea nici in 2012", afirma Isar. El estimeaza ca inflatia se va plasa in intervalul 4,5% - 5% la finalul lui 2011.

In sens opus, guvernatorul BNR afirma ca banca centrala a reusit sa previna o deteriorare semnificativa a anticipatiilor inflationiste.

Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, sustine ca revizuirea minima a prognozei BNR privind inflatia din 2011 era asteptata, insa considera ca si noua prognoza este optimista.

"Noua prognoza de inflatie a BNR ramane optimista si, prin intermediul ei, probabil ca banca centrala incearca sa transmita mesaje optimiste in economie. Din pacate, credibilitatea BNR din punct de vedere al prognozei inflatiei a fost afectata foarte mult si nu cred ca acest deziderat pozitiv este posibil", afirma Chidesciuc.

ING estimeaza, intr-un scenariu de baza, ca inflatia va cobori pana la 4,5% la finalul acestui an, insa nu exclude si o rata mai ridicata.

Principalele riscuri inflationiste pentru acest an vin din partea pretului petrolului, inclusiv pe fondul situatiei din Egipt, a preturilor administrate si a preturilor produselor alimentare, sustine Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2011 este de 3% (plus sau minus 1 punct procentual), insa majoritatea economistilor sustin ca banca centrala va rata tinta si in acest an.

Credibilitatea bancii centrale, un subiect fierbinte

Credibilitatea bancii centrale, un subiect fierbinteO prognoza este realista in masura in care scenariul economic care se afla la baza modelului de previziune este realist, considera Andrei Radulescu (foto), senior analist in cadrul Target Group. In opinia sa, rata inflatiei din Romania ar putea converge spre nivelul de 3,6% daca preturile de pe plan international la combustibili nu vor urca, preturile administrate din economie se vor mentine, iar cursul de schimb va ramane stabil sau va inregistra o usoara apreciere.

Totusi, Radulescu mentioneaza ca economia romaneasca nu functioneaza la paramentrii unei economii de piata functionale, iar companiile ar putea adopta un comportament de pret orientat spre obtinerea de profit rapid.

“Companiile vor dori sa ajunga cat mai rapid la nivelul de profit de dinainte de criza, iar, majorarea de preturi este un mijloc utilizat in acest scop, chiar daca cererea se va ameliora, dar la un ritm lent”, afirma Radulescu.

In ceea ce priveste credibilitatea BNR, analistul Target Group considera ca ratarea tintei de inflatie in repetate randuri a fost cauzata de evenimente ce nu s-au aflat in sfera de actiune a BNR.

“Este un subiect foarte fierbinte, acesta al credibilitatii BNR. Neatingerea tintei de inflatie pe parcursul mai multor ani constituie un motiv relevant pentru reducerea credibilitatii bancii centrale, insa nu este unicul. Sa nu uitam ca nici Banca Centrala Europeana nu a indeplinit ad-literam obiectivul de mentinere a inflatiei in jurul a 2% pe parcursul mai multor ani. Asta nu inseamna ca BCE nu mai este o banca centrala credibilia. La fel si in cazul BNR, mai ales ca ratarea tintei de inflatie a fost determinata, in trecut, de o serie de factori non-monetari, dar si de «mecanismul de formare a preturilor» in economia interna, caracterizat printr-un grad ridicat de rigiditate a preturilor”, explica Andrei Radulescu, senior analist la Target Group.

El a adaugat ca desi pe latura inflatiei BNR are un nivel mai redus de credibilitate, pe latura stabilitatii financiare nu putem vorbi despre pierdere de credibilitate.

Radulescu a reamintit ca inflatia ridicata constituie un rau pentru economice ce afecteaza companiile in procesul de investitii, dar si deciziile de consum ale populatiei sau deciziile de investitii financiare.

“Aceste decizii depind atat de inflatie, cat mai ales de asteptarile cu privire la inflatie si asteptarile cu privire la deciziile viitoare de politica monetara”, a explicat analistul Target Group.