Bilantul ANCOM in 2009

Bilantul ANCOM in 2009Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat in 2009 trei masuri cu impact semnificativ pentru utilizatorii de servicii de comunicatii: un cod de conduita pentru operatorii de telefonie privind deblocarea telefoanelor mobile, decizia prin care este stabilita obligatia ca operatorii sa isi informeze mai bine clientii cu privire la serviciile oferite si la tarifele practicate, pentru ca acestia sa poata lua o decizie corecta si scaderea tarifelor de interconectare pentru piata de telefonie mobila.

"Pe parcursul acestui an am reusit sa ducem la bun sfarsit majoritatea proiectelor pe care ni le-am propus la inceput de 2009, cel putin pe acelea a caror finalizare a depins numai de noi. Principalul obiectiv al ANCOM a fost acela de a proteja utilizatorii de servicii de comunicatii, fie prin masuri directe, fie prin masuri de stimulare a concurentei", a declarat pentru Wall-Street Catalin Marinescu (foto), presedintele institutiei.

In plus, in urma licitatiei pentru desemnarea furnizorului de serviciu universal, utilizatorii de telefonie din Romania au la dispozitie un registru al abonatilor si un instrument de informatii privind abonatii care poate fi folosit prin apelarea numarului scurt 118 800. Astfel, ANCOM a reusit sa asigure accesul la un serviciul universal, in conformitate cu cerintele europene, acesta fiind unul dintre obiectivele stabilite la inceputul lui 2009.

Tot in scopul de a proteja interesele utilizatorilor, Autoritatea a demarat in acest an procedura pentru realizarea portalului de comparare a tarifelor, o aplicatie online care le va permite utilizatorilor sa fie informati si care este estimata ca va incepe sa fie implementata pe parcursul anului 2010.

De asemenea, a fost adoptata o noua strategie pentru Serviciul Universal in sectorul comunicatiilor electronice, iar acest lucru a permis ANCOM sa demareze implementarea acestui concept in Romania si in ceea ce priveste serviciile critice pentru consumatori: telefonie si Internet.

"Aceste servicii nu sunt disponibile pe intreg teritoriul tarii si am realizat anul acesta un studiu la nivelul fiecarei localitati, care a relevat faptul ca decalajul dintre mediul urban si cel rural este inca foarte mare in ceea ce priveste accesul la servicii de comunicatii. Urmeaza sa folosim rezultatele acestui studiu anul viitor pentru a incepe sa rezolvam problemele de acces. Ca rezultat al acestui demers, oricine va dori telefon sau Internet, oriunde se va afla in tara, va avea acces la aceste servicii", a spus Marinescu.

In 2009 a fost continuat si procesul de revizuire a pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice, inceput anul trecut, aceasta fiind de altfel una dintre parghiile majore de care Autoritatea dispune in indeplinirea misiunii sale de promovare a concurentei.

"Am parcurs astfel tot procesul de definire si analiza a pietelor de gros si cu amanuntul corespunzatoare serviciilor de telefonie la puncte fixe si am stabilit masurile de reglementare necesare remedierii problemelor de ordin concurential pe aceste piete, cu avizul Comisiei Europene si al celorlalte autoritati de reglementare din Uniunea Europeana. De asemenea, pe parcursul acestui an am finalizat revizuirea pietelor de terminare a apelurilor la puncte mobile si a pietelor de broadcasting", a aratat reprezentantul arbitrului telecom.

Pentru a sprijini piata de retransmisie a programelor audiovizuale, ANCOM a reusit anul acesta, dupa un demers cu multe piedici, sa actualizeze impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) proiectul de lege privind infrastructura retelelor de comunicatii electronice, pentru a raspunde atat schimbarii realitatilor de pe piata, cat si recomandarilor Comisiei Europene.

In forma actuala, proiectul integreaza si propuneri din partea industriei si a fost deja asumat de un grup de deputati, astfel ca va fi supus dezbaterilor in Parlament ca propunere legislativa. "Sper ca tot procesul legislativ sa se finalizeze cat mai curand si sa avem astfel un nou cadru de reglementare care sa rezolve problemele asociate infrastructurii retelelor de comunicatii electronice."

Lista prioritatilor in 2010

Lista prioritatilor in 2010ANCOM a elaborat si supus spre consultare publica un plan foarte ambitios pentru anul care urmeaza.

Principalul obiectiv pe lista Autoritatii este cel de a oferi pietei de comunicatii un cadru de reglementare stabil, mai predictibil si mai transparent.

"Vom realiza acest lucru prin elaborarea unui document de strategie multianual pentru reglementarea sectorului comunicatiilor electronice. Acest document va acoperi perioada 2011-2015, iar in plus vom elabora o noua strategie privind introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) in benzile de frecvente 3,5 GHz, 2,5GHz si 800 Mhz", potrivit lui Catalin Marinescu.

In ceea ce priveste strategia pentru introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) in benzile de frecvente de 3,5 GHz, 2,5 GHz si 800 MHz, vor exista trei noi benzi care vor fi oferite operatorilor pentru furnizarea de servicii de acces la Internet de banda larga. Licentele locale detinute in banda 3,5 GHz vor expira anul viitor iar cele nationale in 2013. De aceea, Marinescu este de parere ca aceasta banda este cea mai potrivita pentru furnizarea de servicii de tip WIMAX, in timp ce benzile de 2,5 GHz si 800 MHz pot fi utilizate pentru servicii de banda larga de generatie urmatoare – 4G – LTE.

Utilizarea eficienta a spectrului de frecvente este o alta prioritate a ANCOM in 2010, iar in acest domeniu Autoritatea isi propune sa implementeze actiunile necesare pentru tranzitia de la televiziunea analogica la televiziunea digitala si sa modifice, sa completeze si sa actualizeze legislatia secundara de specialitate in domeniul spectrului radio.

In perioada imediat urmatoare, prioritatea institutiei este aceea de a reorganiza benzile de frecvente identificate la nivel international pentru sisteme de comunicatii mobile de ultima generatie, pentru ca acestea sa poata fi folosite pentru furnizarea de servicii de comunicatii 3G.

"Avem, pe de o parte, facilitatea de a furniza servicii 3G in benzile in care acum se furnizeaza exclusiv servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM iar, pe de alta parte, facem primii pasi pentru introducerea serviciilor 4G in Romania", mentioneaza seful Autoritatii. Toate aceste masuri sunt menite sa incurajeze utilizarea Internetului de banda larga de catre utilizatorii romani.

Citeste si alte obiective pe care le-a anuntat Autoritatea pentru urmatorul an

Autoritatea si operatorii de telefonie de pe piata locala

Autoritatea si operatorii de telefonie de pe piata localaIn perioada economica incerta pe care o traversam, ANCOM a luat o serie de masuri pentru a sustine si stimula industria de IT&C.

Una dintre masurile luate in anul 2009, menite sa le permita operatorilor continuarea investitiilor si asigurarea unui capital de lucru, a constat in adoptarea unor facilitati la plata tarifului de utilizare a spectrului. Astfel, ANCOM a introdus posibilitatea platii acestui tarif in doua transe, nu in intregime, ca pana acum.

Tot pentru a sprijini industria, ANCOM a scazut semnificativ tariful de monitorizare pe care il percepe anul acesta. Valoarea tarifului de monitorizare a fost redusa la jumatate din nivelul anului 2008, de la 0,132% pana la 0,065% din cifra de afaceri.

De aceasta reducere beneficiaza cei 621 de furnizori autorizati la ANCOM pentru furnizarea de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale care au inregistrat in anul 2008 o cifra de afaceri sau au obtinut venituri din activitati de furnizare de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale de peste 100.000 euro.

"Pentru anul 2010 avem in plan si alte masuri prin care sa venim in sprijinul operatorilor. Astfel, anul viitor vom evalua nivelul tarifelor percepute la nivel de gros pentru portarea numerelor si, daca este cazul, le vom modifica si ne vom consulta cu industria in vederea deschiderii unor noi domenii de numerotatie si vom revizui reglementarile referitoare la resursele de numerotatie. Totodata, vom modifica deciziile de impunere a obligatiilor in sarcina operatorilor desemnati cu putere semnificativa pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe si mobile in propria retea publica de comunicatii electronice", conform explicatiilor date de arbitrul telecom.

Cum a aratat piata telecom in 2009

Cum a aratat piata telecom in 2009Evolutia pietei de comunicatii trebuie privita intr-un context economic mai amplu, iar acest lucru este valabil in acest an mai mult decat in alte perioade, cand stabilitatea economica genera cresteri pe majoritatea segmentelor, considera Catalin Marinescu. Actualul climat economic a pus presiune si asupra sectorului comunicatiilor din Romania, dar in ansamblu piata de comunicatii s-a comportat bine, potrivit acestuia.

Cifrele inregistrate in prima jumatate a lui 2009 arata ca, din punct de vedere al consumului, evolutia pietei de comunicatii electronice este foarte buna, mai ales daca ne raportam la reducerile inregistrate in celelalte sectoare ale economiei. Piata de comunicatii a dat astfel dovada de stabilitate si soliditate, inregistrand cresteri semnificative la nivelul traficului de voce din retelele de telefonie mobila si stagnari sau cresteri usoare in ceea ce priveste numarul de utilizatori de telefonie. Au fost asadar cresteri semnificative pe segmentele de Internet broadband fix si mobil. In plus, s-au inregistrat unele cresteri si pe segmentul serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale, unde a crescut numarul total de abonati.

Potrivit datelor statistice ce caracterizeaza evolutia pietei de comunicatii in primele sase luni ale anului 2009, traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor de telefonie fixe si mobile in primul semestru al anului 2009 a inregistrat un volum de 23,5 miliarde minute, in crestere cu 22% fata de semestrul intai 2008.

In timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 15%, de la 4,6 miliarde de minute in primul semestru al anului 2008 la 3,9 miliarde minute in primul semestru al acestui an, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali in retelele publice mobile de telefonie din Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 34% fata de perioada similara din 2008, ajungand la peste 19,5 miliarde de minute in primul semestru al anului 2009.

Numarul cumulat de utilizatori de telefonie fixa si mobila a ramas aproximativ acelasi in primul semestru al anului. Astfel, in timp ce numarul de utilizatori de telefonie fixa, exprimat in numar total de linii, a crescut usor, numarul total de utilizatori "activi" de telefonie mobila a inregistrat o scadere usoara. Mai exact, numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa a crescut de la 5,17 milioane la finalul anului trecut, la 5,19 milioane la jumatatea acestui an, in timp ce numarul de utilizatori "activi" de telefonie mobila scade usor, de la 24,5 milioane la sfarsitul anului 2008 la 24,4 milioane la jumatatea acestui an.

Putem observa ca atat telefonia fixa, cat si cea mobila au inregistrat cresteri pe anumite segmente in prima jumatate a anului, fie la nivelul traficului de voce (in cazul telefoniei mobile) sau la nivelul numarului de utilizatori (in cazul telefoniei fixe, unde a crescut numarul total de linii de acces). "Ne putem astepta ca anumite stagnari inregistrate, de exemplu, in cazul numarului cumulat de utilizatori de telefonie fixa si mobila sa se mentina si in a doua jumatate a anului", spune oficialul ANCOM.

Cresterile inregistrate pe segmentul traficului de voce au fost determinate de operatori, care au stiut sa stimuleze consumul si sa isi mentina baza de clienti prin oferte tentante pentru utilizatori, abordand strategii gandite pe termen mediu si lung, chiar daca acestea au implicat sacrificii pe termen scurt.

"De cealalta parte, utilizatorii si-au reanalizat bugetele de comunicatii si au renegociat contractele, unii decizand sa nu mai prelungeasca, altii cerand conditii mai bune, multi folosind ca argumente posibilitatea portarii numarului si ofertele concurente. Din ce am putut constata, operatorii si-au adaptat ofertele la bugetele diminuate ale clientilor, marind beneficiile si numarul de minute incluse, inclusiv catre alte retele, lucru posibil si datorita reglementarii tarifelor de interconectare", a adaugat el.

Ca o concluzie, cresterea traficului de voce a facut ca numarul de utilizatori pe care operatorii il raporteaza sa ramana constant, cu o usoara corectie pe zona telefoniei mobile. "Scade consumul de minute fixe, dar acest lucru se inscrie intr-o tendinta independenta de criza economica: vocea tinde sa migreze spre aparatele mobile."

Prima scadere a numarului de utilizatori de telefonie mobila in S1. Crestere in retelele fixe

SMS-urile si Internetul, cresteri la unison

SMS-urile si Internetul, cresteri la unisonIn primul semestru al acestui an, romanii au trimis 3,5 miliarde SMS-uri in S1, de doua ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Preferinta romanilor pentru SMS-uri, exprimata in primul semestru al anului prin dublarea numarului de SMS-uri trimise (+96% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent) poate fi explicata prin caracteristicile proprii acestui tip de serviciu, apreciate in special in randul tinerilor: transmiterea instantanee de informatii scurte la costuri reduse si de oriunde.

"Cred ca si ofertele operatorilor au contribuit la acest lucru, dat fiind ca multi au inclus in abonamente un numar mare de SMS-uri care pot fi transmise gratuit", este de parere Marinescu.

Internetul broadband fix si mobil a inregistrat cresteri semnificative in primul semestru al acestui an, iar presedintele ANCOM se asteapta sa continue acest trend si in a doua jumatate a anului.

In prima jumatate a lui 2009, segmentul de Internet broadband fix a inregistrat o crestere de aproape 6% fata de 31 decembrie 2008, numarul total de conexiuni ajungand la 2,65 milioane, in timp ce rata de penetrare a crescut pana la 12,3% la nivel de populatie, si la 32,1% la nivel de gospodarii.

Totodata, conexiunile broadband la puncte mobile active au inregistrat o crestere importanta, de 59%, ajungand la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfarsitul anului 2008. Numarul de locatii cu acces la Internet de tip Wi-Fi "hotspot" este de asemenea in crestere, ajungand la aproximativ 1.000 la jumatatea acestui an.

"Pentru anul 2010 estimam mentinerea trendului crescator al pietei, in contextul in care romanii sunt din ce in ce mai atrasi de utilizarea Internetului broadband, in special a Internetului mobil, iar penetrarea in Romania este departe de media europeana. Este de altfel un trend la nivel international, segmentul de Internet broadband fiind cel care inregistreaza de regula cele mai mari cresteri pe piata de comunicatii. Dupa cum s-a vazut si la noi, este un sector care isi mentine un ritm de crestere alert chiar si in conditii economice dificile", opineaza seful Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Ce se intampla cu trecerea la televiziunea digitala

Ce se intampla cu trecerea la televiziunea digitalaTranzitia la televiziunea digitala este una dintre prioritatile pentru anul 2010 ale ANCOM, cand vor fi parcurse primele etape in acest sens. "Desi au existat unele intarzieri, speram ca lucrurile sa evolueze intr-un ritm bun si sa ne incadram in termenele stabilite la nivel european", afirma Catalin Marinescu.

Concret, intregul proces de tranzitie incepe cu acordarea primelor doua multiplexe digitale nationale, iar pentru acest lucru este nevoie sa fie indeplinite cateva conditii, care constituie tot atatia pasi necesari. Un prim pas a fost deja facut, ANCOM stabilind repartizarea frecventelor din planul GE06 pe multiplexe, astfel incat primele doua multiplexe sa poata functiona in paralel cu frecventele existente, asigurand o perioada de simulcast de cel putin un an.

Urmatorul pas necesar pentru atribuirea celor doua multiplexe este stabilirea tipului de procedura de selectie privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor, a conditiilor si a cuantumului eventualelor taxe de licenta printr-o Hotarare de Guvern. Apoi, presedintele ANCOM va emite o decizie pentru desfasurarea procedurii de selectie, urmand tot ca Autoritatea sa elaboreze si caietul de sarcini.

In urma publicarii formei finale a caietului de sarcini, ANCOM va organiza procedura de selectie, desemnarea castigatorului si acordarea licentelor de utilizare a frecventelor. In ultima instanta, CNA va acorda licentele audiovizuale digitale pentru radiodifuzori.

"In acest moment am inaintat deja catre MCSI propunerea noastra privind tipul de procedura de selectie ce ar trebui utilizat pentru acordarea primelor doua multiplexe si urmeaza ca MCSI sa elaboreze si sa adopte o Hotarare de Guvern care sa legifereze aceste aspecte, permitand astfel trecerea la urmatoarea etapa a procesului de digitalizare", a declarat reprezentantul ANCOM.

Totodata, Autoritatea a inceput elaborarea caietului de sarcini, iar imediat ce vor fi create conditiile legale, acesta va fi supus consultarii publice.

"In redactarea acestui caiet de sarcini urmarim indeplinirea celor mai importante obiecte ale ANCOM pentru procesul de trecere la televiziunea digitala: eficientizarea utilizarii spectrului, cresterea calitatii serviciilor oferite utilizatorilor finali si asigurarea unui numar cat mai mare de programe ce pot fi receptionate gratuit", a continuat el.

Date fiind toate aceste etape, Marinescu sustine ca desemnarea castigatorilor si acordarea primelor multiplexe nu se va face mai devreme de cel putin sase luni. "Probabil ca Hotararea de Guvern privind procedura de selectie va reactualiza si termenele prevazute in Strategie, multe dintre acestea fiind deja depasite. Sunt insa optimist ca pana la sfarsitul acestui an vom reusi sa parcurgem cel putin primele doua etape: redactarea si aprobarea Hotararii de Guvern si adoptarea deciziei ANCOM privind desfasurarea procedurii de selectie", a conchis presedintele institutiei care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania.