Primul an de criza

Primul an de crizaCriza financiara a afectat majoritatea sectoarelor IT, inclusiv industria telecom. Caracteristicile acestui segment de piata au fost determinate in egala masura de recesiunea globala si de evolutia din ultimii ani a pietei de telecomunicatii, ajunsa deja la o etapa de stabilizare, care a impus cresterea competitiei si a dinamicii din piata, precum si diminuarea preturilor.

"Cu siguranta, dupa ce au facut fata anului 2009, operatorii telecom sunt mult mai pregatiti pentru un 2010 care ne asteptam sa fie mai bun. Daca anul trecut piata a inregistrat o scadere (desi cererea a crescut), cel mai probabil 2010 va aduce o stabilitate si vom ramane la nivelul atins in 2009. Totusi, situatia economica incerta restrange aria de previzionare. Cert este ca se va pune accent pe restrangerea costurilor in continuare, iar competitivitatea si flexibilitatea furnizorilor de servicii vor fi elemente de diferentiere si pentru anul in curs", explica Horia Hahaianu, directorul general al operatorului national de telecomunicatii Telentrans.

Daca 2009 aducea o plaja de asteptari cu variatii mari in privinta evolutiei mediului economic, anul curent devine, din acest punct de vedere, unul mai simplu, in sensul ca asteptarile tuturor sunt mult mai realiste si mai aliniate, a spus pentru Wall-Street Liliana Solomon (foto), CEO Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala.

"Cred ca vom asista la o iesire din criza, insa acesta va fi un proces de durata, iar in momentul de fata este prematur sa facem predictii despre cum va evolua economia pe parcursul anului", a adaugat Solomon.

Criza economica incepuse si in Romania din septembrie 2008, real, in ciuda efectului de amplificare si panica din mediul de afaceri, iar primul semestru al anului 2009 a fost greu pentru majoritatea actorilor din industria locala de software si servicii IT din Romania.

"Desi nu a fost atat de dificil cum a fost pentru distribuitorii si comerciantii de echipamente si software de baza, am remarcat si noi interesul scazut pentru sistemele software de amploare, proiecte mari au fost amanate sau chiar abandonate. 2010 nu se anunta a fi extraordinar - cel putin in primul semestru - dar am intrat in noul an cu mai multe proiecte mari pe care le-am castigat la finalul anului trecut, ceea ce ne va asigura o angajare buna a resurselor existente", spune Horatiu Berdila, CEO Romsys.

Inceputul lui 2010 este unul mai bun pe piata IT. Lucrurile incep sa se aseze dupa un 2009 agitat care a dus la disparitia unor companii sau la redistribuirea cotelor pe piata. "Particularizand, daca ma refer strict la segmentul sisteme personale de care ma ocup, putem spune ca piata este mult mai pregatita sa absoarba seria de produse care urmeaza sa fie lansata", a afirmat Tiberiu Dobre, country manager al diviziei Personal System Group din cadrul HP.

Pe de alta parte, dupa an de expectativa, in care s-au reinventat afaceri, s-au cautat metode de eficientizare a business-ului si s-au redus costurile, sunt companii mai precaute dupa semnele inceputului de an. Astfel, cei de la Power Net Consulting, furnizor de solutii informatice integrate, sustin ca, desi 2010 a debutat cu cateva proiecte mai mici, este mai slab decat anul precedent. "IT-ul este in acelasi con de umbra, la fel ca si alte domenii, multe firme si institutii au in continuare mari lipsuri la capitolul resurse financiare pentru investitii sau achizitii curente", arata Eduard Dimitriev, managing partner si director general al companiei.

Luminita de la capatul tunelului

Luminita de la capatul tuneluluiPentru o companie specializata in distributie IT, inceputul lui 2010 anticipeaza, cel putin in prima parte, un an la fel de greu ca 2009. Totusi, oficialii distribuitorului Skin sunt optimisti si considera ca industria IT va iesi anul acesta din criza: "Piata IT s-a schimbat radical fata de acum cativa ani si nu ne asteptam sa se intoarca la ceea ce a fost. Utilizatorii vor fi in continuare mai tentati sa achizitioneze un laptop sau un tablet PC decat un desktop clasic. Pe de alta parte, piata foto este in continua expansiune. Aici avem de a face cu o efervescenta mai mare decat pe piata calculatoarelor si cu un potential pe masura."

Categorici sunt insa reprezentatii Power Net Consulting. Ei nu prevad o revigorare in acest an. "Chiar si analistii ne avertizeaza de faptul ca aceasta criza va continua si in 2010. Criza ne va afecta, in continuare, atat in viata de zi cu zi, cat si in cea profesionala", spune Eduard Dimitriev (foto).

Redresarea sectorului telecom va fi determinata pe de o parte de cresterea cererii pentru servicii de telecomunicatii, care va continua cel mai probabil si in acest an, iar pe de alta parte de capacitatea furnizorilor de a se reinventa in oferta de servicii, conform lui Horia Hahaianu, seful Teletrans.

Intrebati daca sectorul IT local iese din criza in 2010, oficialii Cosmote au raspuns: "In general, pentru orice jucator, in orice domeniu, o provocare este sa creasca in actualul context de piata. In ceea ce priveste piata de telecom, rata de penetrare depasea 130% la sfarsitul anului 2009. Pe termen mediu, la nivel de piata, cresteri ale numarului de clienti se asteapta sa vina din segmentul de date, in vreme ce segmentul de voce va continua sa inregistreze cresteri ca volum de utilizare."

Ce spune, insa, al doilea jucator al pietei de telefonie mobila din Romania? "Este de asteptat ca PIB-ul sa creasca si sa iesim treptat din recesiune, dar recuperarea va fi de durata. Acest lucru se va reflecta, implicit, si la nivelul industriei telecom. Vedem insa noul an ca pe unul care nu ne va aduce evolutii cu totul neasteptate, avand un grad de previzibilitate mai bun decat 2009."

Totusi, economia romaneasca ar putea iesi tehnic din recesiune, cu doua trimestre consecutive de crestere economica. In masura in care si consumul va urma evolutia pozitiva a PIB-ului, sunt sanse ca si sectorul telecom sa urmeze acelasi trend, explica CEO-ul Vodafone.

Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft, companie romaneasca specializata in producerea de software de business, crede ca este normal ca industria IT sa evolueze in functie de directia catre care va tinde sa mearga economia romaneasca.

"Putem spune ca speram ca anul acesta sa marcheze iesirea din criza, insa o prognoza clara este greu de facut. Dupa cum am putut vedea in ultimele zile, datele analistilor si cele ale Institutului de Statistica privind iesirea din recesiune nu prea coincid", a aratat Dragan.

Cum opiniile managerilor sunt impartite, Tiberiu Dobre vede vesti pozitive pentru 2010. Anul acesta va fi unul stabil, iar sectorul IT va fi printre primele industrii din Romania care vor iesi din criza pe parcursul urmatoarelor 10 luni.

Opinii de manageri

Opinii de manageriEduard Dimitriev, Power Net Consulting: Pentru ca domeniul IT sa isi revina, la fel ca si altele, ar trebui reluate investitiile efectuate atat de catre sectorul public, cat si de cel privat. Este nevoie de retehnologizare si sunt multe domenii in care fiecare va trebui sa faca investitii pentru buna functionare si eficientizare – investitii hardware sau software. Tinand cont de conditiile actuale, consideram ca in anii urmatori vor exista cresteri mici, dar sanatoase.

Camil Perian, Skin: Industria IT va incepe sa-si revina din momentul in care vor creste veniturile ca urmare a relaxarii creditelor pentru nevoi personale.

Calin Rangu, IIRUC Service: Piata serviciilor IT in 2010 va inregistra o crestere. Deja revenirea se simte, probabil cel mai clar se va vedea din al doilea trimestru, daca nu apar alte determinari negative externe sau interne. Inceputul anului este clar diferit fata de cel din 2009: sunt proiecte, sunt initiative, se construieste si se dezvolta. (IIRUC Service vrea afaceri de aproape 13,6 mil euro in 2010)

Horia Hahaianu, Teletrans: Evolutia economiei globale si nationale este intrinseca revenirii sectorului de telecomunicatii.

Liviu Dragan (foto), TotalSoft: Ca sa vorbim de o revenire (a pietei IT, n.r.) trebuie sa vorbim de mai multi factori, cel mai important fiind cel al evolutiei economice pozitive, per ansamblu. Controlul costurilor va fi in continuare o prioritate pentru orice firma, fiind dublata de actiuni de optimizare a proceselor interne si de crestere a productivitatii.

Tiberiu Dobre, HP: Se preconizeaza ca anul 2010 nu va aduce modificari majore pe piata IT din Romania, aceasta ajungand la nivelul de dinainte de criza abia in 2011. Imbucurator este ca declinul pietei a incetat, iar in Romania ne aflam din nou pe un trend usor crescator. Daca aceste semne bune vor fi confirmate in urmatoarele doua trimestre, putem spune ca piata IT din Romania a traversat deja perioada de criza.

Horatiu Berdila, Romsys: Este greu sa facem prognoze credibile in acest moment. Ne asteptam sa avem mai multe raspunsuri la finalul anului trecut, insa nu au fost lamurite multe aspecte importante ale industriei. Semnele de intrebare persista si la inceputul acestui an. Sectorul IT in 2009 a avut o pozitie mai buna fata de celelalte segmente afectate de criza si are toate sansele sa se mentina, astfel incat sa reziste la aceste turbulente prelungite ale economiei.

Piata muncii din sectorul IT nu a ramas ferita de criza

Piata muncii din sectorul IT nu a ramas ferita de crizaCum era de asteptat, piata muncii nu a ramas ferita de criza economica. Au existat concedieri si in domeniul IT. Am asistat la restrangeri sau inchideri in primul an de recesiune. In momentul de fata, competenta a devenit mult mai apreciata si evaluata din prisma mai multor indicatori, explica oficialul Power Net Consulting.

"De cand a inceput criza, in principal, oamenii bine pregatiti profesional au avut cel mai putin de suferit si au fost pastrati, uneori cu greutate, tocmai pentru ca aduc un plus de valoare activitatii pe care o firma o desfasoara", mentioneaza el.

In conditiile in care, dupa un declin de 50% al pietei de IT in 2009, specialistii estimeaza o diminuare cu inca 25% a pietei, nivelul salarial in acest sector va ingheta la cota anului trecut.

In vremuri de criza, specializarea este esentiala, iar piata de IT&C nu face exceptie. Sunt firme care sunt specializate intr-un domeniu, dar din lipsa de performanta si succes in acea zona, intra si pe alte segmente. Probabilitatea de a se bucura de un succes mai mare intr-un sector nou, unde experienta se castiga, nu se cumpara, este mica, arata seful IIRUC Service.

In acest an, Calin Rangu (foto) crede ca piata muncii se va stabiliza. "Salariile nu vor mai creste atat de rapid, criza ne-a invatat multe, nimeni nu se va mai arunca in cheltuieli decat daca sunt absolute necesare si justificate", afirma el.

Dimitriev este de acord cu afirmatiile reprezentantului IIRUC, el mentionand ca nu se poate vorbi la ora actuala de cresteri salariale in IT.

De asemenea, directorul general al TotalSoft opineaza ca, la nivel de industrie IT&C, nu se preconizeaza o crestere salariala mai mare de 10-15%. "Si nu catre toate categoriile de angajati."

Chiar daca IT-ul este un domeniu in care pana in 2008 lipsa de oameni era una dintre principalele probleme, in 2009 somajul a afectat si aceasta piata. "In primul semestru au fost inregistrate 92 falimente, 0,88% din totalul falimentelor, potrivit unui studiu realizat de Coface, pe baza cazurilor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului. Pentru 2010, firmele IT se vor orienta spre eficientizarea personalului, nu cred ca vor creste salariile, dar nici nu vor scadea. Totusi, oamenii care nu sunt suficient de productivi sau eficienti vor avea de suferit si este posibil sa fie disponibilizati", este de parere Berdila.

Romsys se asteapta la un an bun. Compania a crescut in ultimii ani, chiar si in 2009. "Avem proiecte mari in derulare, care ne vor asigura "combustibilul" unei sustineri a dezvoltarii afacerii", a adaugat CEO-ul companiei.

Anul acesta, HP conteaza atat pe cresterea pietei IT in Romania (in general), cat si pe sporirea cotei pe piata sistemelor personale.

"Revenirea acestei industrii la nivelul cresterilor inregistrate in anii anteriori va depinde de multe variabile, atat locale, cat si regionale, cum ar fi iesirea economiilor globale din criza economica si financiara cat mai rapid, impactul alegerilor locale asupra evolutiei economiei, reluarea investitiilor straine in Romania si, nu in ultimul rand, cresterea puterii de cumparare a utilizatorilor casnici care pot stimula in principal relansarea pietei de hardware", a conchis Dobre.

Vezi si Top 5 tendinte pe piata fortei de munca in 2010