Fuziuni, achizitii si operatiuni societare

Fuziuni, achizitii si operatiuni societareAvocatii de la Reff & Asociatii estimeaza ca va continua trend-ul ascendent al restructurarilor de business, cea mai mare parte a solicitarilor venind dinspre banci.

Operatiunile de fuziune si divizare se inmultesc in primul rand datorita dorintei companiilor de a reduce costurile, de eficientizarea sau pentru a raspunde solicitarile creditorilor.

Procesele de restrucurare dureaza insa pana la un an si jumatate.

De asemenea, se preconizeaza ca achizitiile vor ramane in general de mica si medie valoare, insa presiunea va fi mare pentru finalizarea cat mai rapida a tranzactiilor. Avocatii de la Reff si Asociatii remarca la acest tip de tranzactii "indarjirea partilor", care incearca sa isi protejeze pe cat de mult pot drepturile.

Domeniul imobiliar

Domeniul imobiliarIn plan imobiliar, avocatii de la Reff & Asociatii considera ca va creste interesul pentru achizitiile de tip "asset deal" in vederea dezvoltarii proiectelor de retail si a cladirilor de birouri.

De asemenea, se va mentine tendinta generala de achizitie a activelor cu probleme (distressed-assets). Printre aceste active se numara cladirile de apartamente finalizate, dar nevandute, cat si mall-urile sau cladirile de birouri.

Domeniul financiar-bancar

Domeniul financiar-bancarIn acest an, s-ar putea intensifica demersurile bancilor pentru a avea o imagine mai clara in ceea ce priveste capacitatea de plata si situatia activelor neperformante, precum si a eforturilor de curatare a situatiilor financiare, inclusiv prin cesiuni de active neperformante intra sau extragrup.

Totodata, este asteptata reglementarea mai puternica in domeniul protectiei consumatorilor, in ceea ce priveste clauzele abuzive.

Tot in 2013, sistemul bancar romanesc ar putea implementa recomandarile cu privire la remuneratia management-ului in institutiile de credit, in pregatirea Basel III.


Piata de capital

Piata de capitalAnul acesta va fi marcat cu siguranta de infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), amanata deocamdata pentru 15 aprilie. Insa, dupa cum subliniaza avocatii de la Reff & Asociatii, provocarea cea mai mare cu privire la ASF vizeaza gestionarea aparatului administrativ si dificultatea integrarii administrative a celor trei autoritati de supraveghere (CNVM, CSA si CSSPP).

Tot in 2013, Uniunea Europeana ar putea crea pentru prima data un regim comunitar in domeniul penal, prin se doreste reglementarea unitara a abuzului de piata. Propunerea care treneaza de ceva vreme in dezbatere publica este posibil sa fie adoptata in a doua parte a anului si este posibil sa inaspreasca regimul aplicabil faptelor de abuz de piata.

De asemenea, avocatii spera ca in cele din urma sa fie reglementat si statutul pietei Rasdaq, dezbatere care treneaza din 2005.

Energie

EnergieEstimarile Reff si Asociatii arata ca interesul investitorilor in zona proiectelor de energie regenerabila se va mentine ridicat, in speciat pe proiectele de energie solara, acum fiind un numar mare de investitii aflate in faza de due diligence.

Totusi, este de asteptat o nehotarare a investitorilor in legatura cu finalizarea tranzactiilor, in contextul in care este un grad ridicat de instabilitate a cadrului legislativ, privind schema de sprijin pentru productia energiei din surse regenerabile.

Este iminenta reducerea valorii si a numarului de certificate verzi pe MW produs din surse regenerabile si exista riscul pentru investitori sa fie modificat termenul limita de aplicare a schemei de sprijin.