Cine si de ce a propus injumatatirea de capital

Cine si de ce a propus injumatatirea de capitalGrupul de actionari care a solicitat propunerea reducerii capitalului BVB este format din mai multe fonduri de investitii din grupul Franklin Templeton, impreuna cu un alt fond strain cu participatii la operator, au declarat pentru Wall-Street.ro surse din piata de capital.

Oficialii Franklin Templeton au refuzat sa comenteze aceste informatii: "Nu putem comenta speculatii de piata”, au raspuns acestia solicitarii noastre.

Vestea acestei propuneri ce va fi supusa aprobarii actionarilor nu a fost foarte bine primita in piata. Wall-Street a consultat mai mult actionari ai BVB si consultanti in fuziuni si achizitii iar concluzia generala denota un semnal negativ in piata, pe langa efectele in potentiala fuziune dintre cele doua burse.

Consiliul Bursei va analiza in sedinta de vineri aceasta propunere si va lua masurile necesare. In cazul in care Adunarea Generala a Actionarilor din 29 aprilie va aproba acest punct, capitalul social al BVB se va reduce de la 76, 74 milioane lei (cat este in prezent) la 38,37 milioane lei.

"Mi se pare absurda aceasta propunere de decapitalizare a operatorului bursier. Cunoscand planurile si proiectele pe care BVB a inceput sa le puna in practica, si chiar cu succes, aceasta masura nu se potriveste. Este un exemplu negativ, cu atat mai mult daca sursele sunt reale si vine din partea unui investitor strain. Asdar, nu vom sustine aceasta propunere in AGA, pe care o gasesc contrara interesului bursei de a se dezvolta si fara justificari plauzibile", a declarat pentru Wall-Street.ro Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Grupul de actionari solicita „aprobarea diminuarii capitalului social al S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A. prin reducerea valorii nominale a unei actiuni de la 10 RON la 5 RON si distribuirea sumei rezultate catre actionari sub forma de dividend extraordinar”, se arata in comunicatul remis de BVB.

“In eventualitatea in care aceasta cerere va fi aprobata de actionari, poate sa fie privita ca un exemplu negativ pentru piata. Ce semnal dam noi investitorilor si companiilor pe care vrem sa le atragem pe bursa pentru finantare si dezvoltare, cand tocmai BVB face un pas inapoi micsorandu-si capitalul?”, a declarat oficialul uneia dintre primele 10 firme de brokeraj din piata.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti a explicat ca nu este in masura sa comenteze propunerile sau argumentele actionarilor.


Semnale negative pentru intreaga piata

Semnale negative pentru intreaga piataCea mai des intalnita idee intre actorii pietei consultati de Wall-Street este ca Bursa de Valori Bucuresti are nevoie de aceste fonduri in prezent, pentru a se dezvolta si a isi realiza proiectele.

Conform bugetului de venituri si cheltuieli, eforturile operatorului bucurestean se vor concentra pe trei directii prioritare: dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor de baza oferite, a serviciilor adiacente activitatii de baza si a comunicarii.

BVB isi propune sa creasca numarul de emitenti de pe piata reglementata, sa dezvolte sectiunea ATS-International si piata produselor structurate, pentru care se planifica finalizarea unei platforme tehnice speciala pentru acest segment de piata.

“Eu, ca actionar, nu sunt de acord diminuarea capitalului, nu mi se pare normal sa scoatem aceste fonduri in momentul de fata. BVB ar avea nevoie de acei bani pentru a se dezvolta, pentru proiectele pe care le are in vedere”, a declarat Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest si membru in Consiliul Bursei.

Insa, nu trebuie omis faptul ca pentru firmele de brokeraj mai mici, banii rezultati din diminuarea capitalului social ar reprezenta “ o gura de oxigen”, a mai spus administratorul BVB.

Potrivit unor surse din piata, o cerere pentru diminuarea capitalului social al BVB a fost facuta si inaintea Adunarii Generale a Actionarilor de anul trecut, de catre Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si al casei de brokeraj Finaco Securities. Solicitarea nu a avut insa succes.


Va reusi Consiliul sa convinga actionarii cu proiecte?

Va reusi Consiliul sa convinga actionarii cu proiecte?Ramane de vazut ce vor prefera actionarii: o suma de bani din dividende extraordinare sau pastrarea resurselor pentru dezvoltarea pietei de capital.

“Mereu vorbim despre Polonia care se tot dezvolta si judecand dupa acest exemplu as spune ca nu suntem in postura sa distribuim actionarilor aceste fonduri. Sunt atatea lucruri de facut pe BVB, banii respectivi pot sa fie investiti in altceva, in promovarea pietei, in atragerea unor noi emitenti, chiar am aplaudat initiativa BVB pentru road-show-ul de la Londra. Pe mine nu ma intereseaza postura de actionar, ci vreau ca in Romania sa existe o piata de capital functionala in care eu, ca manager al unei societati de brokeraj, sa imi pot creste business-ul. Cred ca banii din capitalul social se pot cheltui pentru realizarea unor profituri viitoare”, a declarat Grigore Chis (foto), directorul general al Broker Cluj, singura firma de intermediere listata pe BVB.

Aici intervine rolul Consiliul Bursei, care va trebui sa convinga actionarii ca vor investi banii in proiecte importante.

Daca administratorii vor prezenta niste proiecte viabile legate de banii din capitalul social, care sunt de fapt niste bani cash ce stau in banca de cativa ani de zile, atunci o parte din actionari probabil se vor gandi inca o data la oportunitatea diminuarii capitalului”, a declarat Adrian Manaila, proprietarul societatii de brokeraj Eldainvest si fost membru in Consiliul Bursei.

Mai mult, Manaila spune ca este normal ca actionarii sa gandeasca ca in cazul oricarei alte companii: daca banii cash nu sunt folositi la nimic, atunci mai bine sa fie distribuiti actionarilor.

Am asteptat un proiect, preluarea unui pachet de actiuni in cadrul unui alt operator bursier, achizitia unui sediu, etc., insa aceste lucruri nu s-au realizat”, conchide Manaila.

Conform BVC, cele trei strategii prioritare pe care BVB isi va structura activitatea in anul 2011 vor fi sustinute de o serie de proiecte concrete, care sunt grupate in patru categorii: proiecte care vizeaza activitatea curenta (mentenanta), proiecte impuse, proiecte performante si special.


Efecte in posibila fuziune

Efecte in posibila fuziuneIn contextul posibilei injumatatirii a capitalului BVB, fuziunea cu Sibex ar fi de afectata din perspectiva ponderii care va fi folosita pentru transformarea actiunilor.

“Din punctul meu de vedere, o fuziune este foarte indicata pentru piata romaneasca de capital. Este o aberatie sa existe doua burse intr-o piata asa de mica. Pe mine ma intereseaza mai putin felul in care se va realizat aceasta fuziune, important e sa se faca repede. Cu fiecare moment cu care acest process se intarzie, piata are de suferit”, a explicat Matei Paun (foto), managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

In opinia sa, aprobarea propunerii de injumatatire a capitalului ar putea incurca mersul firesc al lucrurilor catre fuziune. „Mi-e teama ca acest demers ar putea incurca lucrurile. Cred ca actionarii se obinuisera cu aceasta fuziune prin asbsorbtie, stiau la ce sa se astepte. Acum trebuie sa o luam de la capat si am putea asista la o incetinire a procesului”, a mai spus Paun.

Si Octavian Molnar considera ca fuziunea BVB cu Sibex ar putea fi afectata, in cazul diminuarii capitalului, referindu-se in primul rand la ponderea care va fi folosita pentru transformarea actiunilor.

Actionarii BVB ar fi loviti daca o fuziune s-ar realiza dupa reducerea capitalului Bursei de la Bucuresti. Ramane insa de vazut cat de mult putem miza pe fuziune, avand in vedere lucrurile nu sunt foarte clare aici”, spune Molnar.

Pe de alta parte, Adrian Manaila nu a invocat directii clare in care aceasta diminuare sa loveasca in fuziune, in contextul in care are indoieli despre absorbtia Sibex de catre BVB.

“Inca nu stim daca se va realiza, in special daca judecam dupa declaratiile mixte date de conducerea bursei sibiene in ultimul timp”, spune Manaila.

La inceputul saptamanii, Teodor Ancuta, actualul director general si presedinte al Sibex, s-a declarat in favoarea fuziunii “in principiu” cu BVB. El a mai adaugat insa ca o astfel de mutare nu este foarte oportuna in conditiile actuale, valoarea de piata a Sibiu Stock Exchange fiind sub cea reala. De cealalta parte, viitorul manager al Sibex, Partrick Young, considera ca bursa de la Sibiu se poate dezvolta si fara o fuziune cu BVB.

Castigul actionarilor – Randamente mari la dividende

Castigul actionarilor – Randamente mari la dividendeIn mod normal BVB ar urma sa ofere actionarilor un dividend pentru anul 2010 cifrat la 0,7015 lei/actiune. Avand in vedere cotatia actuala a titlurilor BVB, randamentul dividendelor este de 1,6%.

Daca insa actionarii Bursei vor decide sa scada capitalul social si sa distribuie suma rezultata (38,37 milioane lei) sub forma unor dividende extraordinare, valoarea acestora ar fi de 5 lei/actiune. Si randamentul dividendelor extraordinare ar creste semnificativ, ajungand la 11,3%, al treilea cel mai mare din piata dupa VAE Apcarom si Zentiva.

Majoritatea brokerilor care opereaza pe piata de la Bucuresti, si care nu si-au vandut pana acum participatiile din cadrul bursei, detin pachete de actiuni cuprinse intre 1% si 1,6% din BVB. Avand in vedere aceste procente, suma pe care o singura firma de brokeraj ar putea sa o incaseze de pe urma noilor dividende ar urma sa fie de 93.000 – 150.000 de euro.

Detinerile in cadrul BVB sunt limitate la maxim 5% din capital, procent care ar aduce dividende extraordinare de 466.000 euro.