Deutsche Boerse

Deutsche BoerseReto Francioni este directorul executiv al Deutsche Boerse din noiembrie 2005, fiind in acelasi timp si membru in consiliul executiv al operatorului de piata german.

Francioni a mai fost CEO al Bursei din Elvetia si a lucrat in piata de capital inainte de a ajunge CEO al Deutsche Boerse, ocupandu-se de dezvoltara sistemului electronic de tranzactionare al bursei germane, denumit Xetra. Francioni a fost in perioada 1993-2000, pana sa ajunga la Deutsche Boerse, managing director la Bursa din Frankfurt.

De asemenea, el a condus divizia financiara a grupului Hofmann-La Roche, un furnizor de servicii medicale si a ocupat pozitii de presedinte in consiliile mai multor firme de consultanta si brokeraj.

El si-a inceput cariera la UBS in Zurich si a continuat la Credit Suisse in New York si Zurich.


London Stock Exchange

London Stock ExchangeXavier Rolet este directorul executiv al Bursei din Londra, fiind numit in mai 2009 in aceasta functie. Inainte de a conduce Bursa din Londra, Rolet a mai ocupat o functie executiva in Lehman Brothers, iar inainte de Lehman a lucrat in bancile Dresdner Kleinwort Benson, Credit Suisse First Boston si in Goldman Sachs timp de zece ani.

Pe de alta parte, presedintele Bursei londoneze, Chris Gibson-Smith, a fost numit in CA in 2003. El mai conduce de asemenea British Land Company plc si este un administrator al London Business School.

Chris Gibson-Smith a mai ocupat o pozitie de director in cadrul Qatar Financial Centre Authority si a mai fost presedintele National Air Traffic Services Ltd. De asemeanea, a mai lucrat in banca Lloyds TSB si in compania petroliera BP.

Sursa foto: London Stock Exchange Group


NYSE Euronext

NYSE EuronextDuncan Niederauer este directorul executiv al NYSE Euronext din decembrie 2007, iar inaintea acestei pozitii a mai ocupat functia de director operational al bursei.

Niederauer a ales sa conduca cea mai mare bursa din lume dupa o cariera de 22 de ani in Goldman Sachs.

Jan-Michiel Hessels este presedintele consiliului de administratie al NYSE Euronext, iar inainte de fuziunea celor doua burse a ocupat pozitia de presedinte al consiliului de supraveghere Euronext.

El a venit din mediul de business, ocupand functii de conducere la mai multe firme din retail, depozitare de resurse minerale, dar si in sistemul bancar si de asigurari.

De asemenea, a mai ocupat functia de membru in consiliul de supraveghere in cadrul Bursei din Amsterdam, presedinte al Royal Philips Electronics si membru in cadrul consiliului Heineken.

Tokyo Stock Exchange

Tokyo Stock ExchangeAtsushi Saito a fost numit CEO si presedinte al Bursei din Tokyo in martie 2007. Saito si-a inceput cariera ca analist in cadrul Nomura Securities si, conform obiceiurilor din piata muncii din Japonia, a ramas 35 de ani in aceeasi companie.

In Nomura a avansat pana la functia de vicepresedinte, pentru ca ulterior, dupa retragerea sa din Nomura, sa mai ocupe functii de presedinte la Sumitomo Life Investment si Revitalization Corporation of Japan (IRCJ), structura creata de statul japonez pentru a restructura criza creditelor neperformante din sistemul bancar.

Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori BucurestiBursa de la Bucuresti este condusa din ianuarie de un economist, Lucian Angel, in timp ce pozitia de CEO este asiurata de Victor Cionga.

Lucian Anghel lucreaza in Banca Comerciala Romana din 1996, cand a inceput ca economist si ofiter de credite, avansand treptat. Dupa sase ani in mai multe pozitii in banca, el a devenit consilier al presedintelui si analist din februarie 2002.

In 2005 a preluat functia de trezorier adjunct si a intrat in consiliul de administratie al BCR Asset Management, unde a ramas pana in 2010. De asemenea, din 2007 este economist sef si director executiv al directiei de strategie si cercetare din BCR. Din ianuarie 2010 este si membru in comitetul de investitii al BCR Fond de pensii. La inceputul lunii octombrie, Lucian Anghel a fost numit presedinte al directoratului si director general al BCR Pensii, renuntand la pozitia din cadrul bancii.

Anghel a studiat informatica economica la Academia de Studii Economice, unde a obtinut o diploma de licenta si una de studii aprofundate. Este doctor in economie, are un MBA in Canada si o diploma de Bank Risk Management.

Victor Cionga si-a inceput cariera in investitii financiare in 1993, in echipa Capital (prima banca de investitii moderna din Romania, joint-venture intre EBRD, Wasserstein Perrella si doua banci comerciale locale), urmata apoi de experienta la Romanian American Enterprise Fund.

In 1998, Cionga a devenit director adjunct al conducere Raiffeisen Capital and Investment (RCI). Ulterior a devenit CEO al Raiffeisen Financial Advisors (RFAR), unde a ramas pana in 2004, cand s-a intors pe pozitia de adjunct la RCI.
3 ani mai tarziu, Cionga a fondat AZ Capital Advisors parteneriat specializat in consilierea focalizata pe fuziuni si achizitii (M&A)

La capitolul privatizari, Cionga a fost implicat in oferta publica initiala a Transelectrica (2006), Sidex si Petrotub (2002), Siderurgica Hunedoara si Tepro Iasi (2003). De numele sau se leaga si oferta Petrom, care ar fi putut sa fie cea mai mare oferta din istoria Bursei dar s-a transformat intr-un mare esec.

Victor Cionga a absolvit Facultatea de Fizica in 1980 si un joint EMBA la Washington University (Seattle, US) & Academia de Stiinte Economice.