Tranzactie record in martie

Tranzactie record in martieO tranzactie record a avut loc in luna martie a acestui an cand operatorul celei mai mari piete futures din lume, CME Group, a preluat cea mai mare bursa energetica din lume, Nymex Holdings pentru 6 miliarde de euro.

Actionarii Nymex Holdings Inc. urmeaza sa primeasca 2,1 miliarde euro in bani gheata si 3,9 miliarde euro in actiuni CME. La sfarsit, actionarii Nymex vor controla 19% din compania rezultata in urma preluarii Nymex de catre CME. CME estimeaza ca sinergia costurilor va atinge 38,5 milioane de euro.

Ansamblul va reprezenta aproximativ 95% din volumul zilnic al contractelor la termen (futures) si al optiunilor din Statele Unite. Acesta va acoperi o serie de materii prime, titei, cereale furajere, dar si certificate de trezorerie, actiuni si schimburi valutare. CME si Nymex spera sa incheie fuziunea in ultimul trimestru din 2008.

CME Group a luat fiinta anul trecut in luna iulie, cand Chicago Mercantile Exchange a cumparat Chicago Boad of Trade pentru 7,4 miliarde de euro.

Mariaj Borse Dubai - OMX

Mariaj Borse Dubai - OMXO alta tranzactie importanta care a avut loc in cursul anului trecut a fost preluarea de catre Borse Dubai a operatorului bursier nordic OMX, pentru aproximativ 3,5 miliarde de euro.

Dupa o competitie de aproape o luna, bursa electronica Americana NASDAQ si grupul bursier controlat de Emiratele Arabe Unite au anuntat un accord de parteneriat global pentru preluarea controlului operatorului OMX.

Bursa NASDAQ a fost prima care a lansat o oferta amicala pentru achizitionarea OMX, in luna mai a anului trecut, urmata in august de o contraoferta a Borse Dubai.

In virtutea unui acord complex, oferta preferat de actionari a fost cea a Borse Dubai, dar operatorul American a preluat OMX dupa cumpararea tuturor partilor detinute de Borse Dubai in grupul bursier OMX. Oferta comuna amicala presupunea plata in numerar si propunea 21,2 euro pe actiune.

La sfarsitul primul trimestru al acestui an, preluarea de catre NASDAQ a operatorului bursier OMX de la Borse Dubai s-a incheiat, fomandu-se NASDAQ OMX Group. In urma intelegerii incheiate Borse Dubai si-a vandut participatia de la OMX astfel, 97,2% in schimbul a 2,9 milioane de actiuni noi NASDAQ si aproximativ 1,24 miliarde de euro. Drept urmare, Borse Dubai va controla 19,9% din NASDAQ OMX Group.

Viena, la cumparaturi

Viena, la cumparaturiUn puternic plan de consolidare a pozitiei in Europa il are Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse), achizitionand pana acum o participatie de 81% in cadrul Bursei din Ljubljana si 37,7% din cea de la Budapesta.

Wiener Boerse a facut cea mai mare oferta de preluare a bursei slovene, depasind oferta facuta de operatorul grec Hellenic Exchanges, care controleaza piata spot si pe cea a derivatelor de la Atena.

Conform unei surse citate de Reuters, bursa vieneza a oferit 1.401 euro pe actiune, evaluand astfel Bursei din Liublijana la 47 milioane de euro. Pretul cerut a fost de minim 600 euro pe actiune. Bursa din Viena detine, de altfel, licente de marketare a indicilor de la bursele din Budapesta si Bucuresti si a creat indici in cooperare cu bursele din Belgrad, Bucuresti, Kiev si Shanghai.

Bursa din Viena si-a anuntat intentia la inceputul acestui an de cumpara o participatie importanta in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dar pana in momentul de fata, cea mai mare piata de capital din Europa Centrala si de Est nu a facut nicio miscare concreta.

Varsovia a cumparat la Sibiu

Varsovia a cumparat la SibiuConcurenta bursei din Viena, operatorul bursier din Varsovia a intrat deja pe piata romaneasca de capital prin achizitia a circa 2% din capitalul Bursei de Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) pentru care a platit 937.600 lei (281.000 euro).

Presedintele Bursei de Valori din Varsovia (WSE), Ludwik Sobolewski afirma intr-un interviu acordat Wall-Street la scurt timp dupa cumpararea participatiei in cadrul BMFMS ca in functie de oportunitati, WSE se gandeste la majorarea detinerii.

“M-am intalnit doar de doua ori cu Teodor Ancuta, presedintele BMFMS, insa echipa mea de specialisti comunica foarte mult cu executivii de la Sibiu pe aceasta tema”, a mai spus CEO-ul Bursei de Valori din Varsovia. Momentan, legislatia referitoare la operatorii bursieri din Romania nu permite unui operator strain sa detina mai mult de 5% din drepturile de vot.

Tranzactie de top in Canada

Tranzactie de top in CanadaLa finalul anului trecut, Bursa din Toronto (TSX) a incheiat un acord pentru achizitia bursei din Montreal pentru o suma cu putin peste 835 milioane de euro, platita in actiuni si numerar.

Acest acord semnat intre TSX, proprietarul bursei din Toronto, cea mai importanta din Canada, si bursa din Montreal, specializata pe produse derivate, va da nastere unui grup bursier de prim plan, mai competitive pe plan international, au aratat cele doua burse la acea vreme, intr-un comunicat comun.

Consiliul de adminitratie al Bursei din Montreal a recomandat actionarilor sai sa aprobe acordul conform caruia au doua posibilitati: fie primesc 0,5 actiuni TSX si 9 euro pentru fiecare actiune detinuta, fie plata se face doar in numerar si primesc 27,3 euro/actiune.

Cea mai recenta mutare

Cea mai recenta mutareCel mai mare detinator de burse de valori din lume, NYSE Euronext, a cumparat marti o participatie de 25% din cadrul bursei Doha din Qatar pentru 160,7 milioane de euro. NYSE a afirmat ca va ajuta operatorul bursier sa-si dezvolte piata de actiuni, sa introduca tranzactionarea cu derivate si sa ridice standardele bursei la cele international.

De asemenea, NYSE si-a anunta in luna februarie intentia de a cumpera un pachet de 5% din actiunile celei mai mari burse indiene de marfuri, Multi Commodity Exchange (MCX), pentru 35,3 milioane de dolari, ceea ce it va acorda o participatie pe o piata emergenta.

Pentru bursa din New York, aceasta este cea de-a doua investitie in India, dup ace a cumparat anul trecut o participatie de 5% in cadrul National Stock Exchange, cea mai mare bursa de valori a tarii, printr-o tranzactie de 74 milioane de euro.