Cine are bani, sa cumpere

Cine are bani, sa cumpereCotatiile emitentilor bursei de la Bucuresti au ajuns la minimele ultimilor doi, chiar trei ani. Brokerii din piata recomanda cumparare prudenta, cu un usor scepticism. In ciuda acestor sfaturi, realitatea arata exact invers: romanii se ingesuie sa vanda pe panica.

Recomandarile specialistilor din aceasta perioada se axeaza pe principiul “cumparati putin, gradual si cu grija”. Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, spune ca sunt multe titluri la BVB cu perpective reale de crestere pe termen lung si la preturi foarte mici, iar cine la achizitioneaza acum va avea de castigat. “Recomand cumpararea, dar cu multa precautie si gradual, pentru ca piata poate sa mai scada. Pentru cei care isi creaza orizonturi investitionale de timp mari si vor sa cumpere volume consistente este recomandata cumpararea. Dar cu multa grija, pentru ca suntem in jos si scenariul este tot in jos”.

Acelasi lucru il recomanda si analistul Cristian Tudorescu, in contextul in care indicele BET cauta un suport la minimele de acum 3 ani. “ Nu stiu daca este un moment bun de cumparare, dar cred ca este o perioada buna de cumparare, intinsa pe mai multe luni. In acest sens, cea mai buna abordare este esalonarea momentelor de cumparare in doua sau trei transe, alocate pe urmatoarele cateva luni", a declarat acesta.

Cei care au vandut pe panica, au fost cei demoralizati de scaderi

Cei care au vandut pe panica, au fost cei demoralizati de scaderiCea mai mare parte a actiunilor de la BVB sunt subevaluate, sunt la preturi foarte bune. Cine cumpara si cine vinde? Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, spune ca depinde foarte mult de profilul fiecarui investitor in parte.

“Cel mai bun moment sa cumperi este cand preturile sunt mici. Asta fac cei care isi iau un orizont mai lung de investitie, asteapta cu actiunile in portofoliu fara sa se teama de aceste evolutii. Cei care au vandut pe panica, au fost cei demoralizati de pierderile generate de scaderile pietei”, a explicat acesta.

Ciubotaru recomanda investitorilor sa tina cont de faptul ca la o intoarcere de trend, toata bursa va fi verde, asa cum in aceste momente toate sunt rosii. Concluziile acesteia se regasesc in recomandarile generale: sa nu se cumpere totul deodata si sa existe multa rabdare.

In realitate, investitorii nu actioneaza dupa recomandari

In realitate, investitorii nu actioneaza dupa recomandariTeoria si recomandarile brokerilor nu sunt deloc pesimiste, dar in practica lucrurile nu stau chiar asa. Pierderile foarte mari, scaderile de peste 50 de procente fata de maximele anului trecut si portofoliile in cadere libera tin deoparte potentialii investitorii si ii sperie pe cei deja existenti.

Panica si teama lor se vede din vanzarile la preturi cu un discount foarte mare. Rabdarea a ajuns la limita, incat multi nu mai asteapta cu titlurile in portofoliu si le scot la vanzare. Chisu spune ca majoritatea investitorilor s-au transormat in speculatori. “Multi au inteles ca strategia <<buy and hold>> nu mai functioneaza si se regrupeaza pe strategii mai riscante. Toti asteapta momentul de intoarcere, dar cea mai mare parte dintre ei nu il va nimeri”, a declarat brokerul.

Paradoxal, cand piata scade, nu se inghesuie nimeni sa cumpere, ci sa vanda sau asteapta noi minime. Mai exista insa si acei investitori care vad lucrurile pe termen lung. "Este interesant cum toti investitorii spera la ieftinirea actiunilor, iar cand acestea se ieftinesc majoritatea tot nu cumpara, intrebandu-se daca nu cumva maine vor fi si mai ieftine. Tot timpul insa exista o parte din investitori care face abstractie de aceste miscari si achizitioneaza vazand potentialul de randament pe urmatorii 2 sau 3 ani. De altfel, s-a vazut si in raportarile oficiale ca o anumita categorie de investitori institutionali cumpara in aceste zile.”, a mai spus Tudorescu.


Alte sfaturi: Stati pe cash

Alte sfaturi: Stati pe cashBursa de la Bucuresti a reactionat mult mai violent la scaderile de pe plan extern, iar explicatia acestui lucru sta in primul rand in stadiul de dezvoltare mult mai redus al pietei noastre de capital comparativ cu alte piete care au cunoscut scaderi, insa de dimensiune mai mica.

“Acesta este pretul unei investitii pe o piata emergenta cum este Romania, potentialul de crestere este foarte mare in conditii de euforie si calm pe plan international, dar si scaderile pot fi mult mai amplificate in conditiile unui context vitreg, apetitul pentru risc pe plan mondial scazand”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

In aceste conditii, aceasta recomanda unui investitor “sa isi pastreze o mare parte din portofoliu pe cash, si doar cu o parte sa speculeze eventuale reveniri ale cotatiilor. Nu m-as ghida doar dupa analiza fundamentala a companiilor listate”, a mai spus analistul.

Vestile si asteptarile sunt in continuare pesimiste

Vestile si asteptarile sunt in continuare pesimisteAndreea Ciobanu a mai spus ca dupa aceste scaderi impresionante, facute pe un fundal de panica, este posibil un rebound tehnic de scur moment, desi pe termen mediu si lung, lucrurile nu sunt deloc optimiste.

“Stirile venite de pepietele externe sunt in continuare negative. Daca in lunile trecute pietele de capital cunoasteau scaderi pe fondul unor speculatii cu privire la starea marilor economii ale lumii, in acest moment lucrurile par mult mai sigure, ultimele raportari de indicatori macroeconomici nefiind incurajatoare si in continuare exista temeri in ceea ce priveste inregistrarea, si in urmatoarele trimestre, de pierderi pe sectorul financiar”, a conchis aceasta.