Lupsan: Bursa este un domeniu prea compelx pentru clasa politica

Lupsan: Bursa este un domeniu prea compelx pentru clasa politicaIn ulimii ani, sistemul politic romanesc nu a acordat o importanta prea mare sistemului bursier din tara noastra, fie din cauza dimensiunii reduse, fie din cauza lipsei de cunostinte.

“Piata de capital este un domeniu mult prea complex pentru politicienii romani si de aceea prefera sa nu vorbeasca deloc, decat sa spuna ceva gresit. In plus, trebuie sa fim constienti de faptul ca piata de capital romaneasca este mica, nu prezinta atat de multa importanta pentru ei”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan, director adjunct Intercapital Invest.

Din pacate, toate decizile si masurile care ar ajuta bursa in aceasta situatie trebuie sa fie luate tot de politicieni, spune el.

“Pana acum, la nivel oficial am avut parte de niste masuri simbolice, de gesturi nesemnificative. S-au dovedit a fi mai degraba niste declaratii populiste. Daca s-ar fi vrut intr-adevar masuri cu adevarat de folos, ar fi trebuit sa se suspende impozitul pe profit pe anul acesta, nu pe 2009, cand nu vor fi foarte multi care sa aiba castiguri”, a mai spus brokerul.

In urma cu o luna si jumatate, Ministerul Finantelor anunta masuri fiscale pentru redresarea bursei puternic afectata de scaderile din acest an. Acestea se refereau la neimpozitarea castigurilor obtinute anul viitor pe piata de capital si deducerea pierderilor dintr-un an din profitul anului in care se inregistreaza castig la impozitare.

Despre planul anti-criza propus de guvern, Lupsan spune ca este sustenabil, daca se va implementa. “Sincer, nu cred ca se va intampla ceva. Senzatia mea este ca sunt doar niste declaratii facute in campania electorala, care nu vor fi aplicate niciodata”, a conchis Adi Lupsan.

Politicienii si bursa: Lipsa de interes sau de cunostinte?

Chisu: Piata de capital e prea transparenta pentru clasa politica

Chisu: Piata de capital e prea transparenta pentru clasa politicaMihai Chisu, broker la IFB Finwest, a declarat ca nu se asteapta ca vreo institutie sa ia masuri pentru redresarea bursei.

“Piata de capital e prea transparenta pentru politicieni. Bursa nu a fost niciodata inclusa in ceva serios. De ce i s-ar da sansa sa isi revina, daca nu a fost niciodata ajutata sa se dezvolte. Guvernul si politicienii tarii nu isi dau seama ce inseamna piata de capital, au impresia ca e un joc de noroc. Privesc naiv acest aspect, din perpectiva unora care nu inteleg mecanisemele, fara sa isi dea seama de rolul primordial de finantare al bursei”, ne-a declarat acesta.

Din punctual sau de vedere, singurul om capabil sa faca ceva pentru piata a fost Ionut Popescu (fostul ministru de Finante din perioada decembrie 2004-august 2005), “dar si el s-a lovit de ignoranta celor din jur”.

“Nu o sa se intample nimic pentru ca nu ii intereseaza. Daca in ultima campanie tot mai era inclusa prin diverse programe, acum numarul investitorilor a scazut foarte mult fata de acum patru ani, si nimeni nu o mai include in niciun program electoral”, a mai spus Mihai Chisu.

Nicolae Ghergus: Piata poate fi sprijinita de institutiile in jurul carora graviteaza

Nicolae Ghergus: Piata poate fi sprijinita de institutiile in jurul carora graviteaza“Piata de capital poate fi sprijinita de institutiile in jurul carora graviteaza. Guvernul a anulat impozitul pe profitul obtinut din castigul de capital, CNVM a anulat plata taxei de 0,08%, desi doar temporar BVB face eforturi continue de reducere a comisioanelor. Doar Depozitarul Central a luat in plina criza masura hilara de a majora substantial comisioanele, incepand cu 1 iulie, exact in perioada cea mai dificila a pietei de capital si se pare ca nu are de gand sa revina sine die asupra deciziei”, ne-a explicat Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest.

In opinia sa, nu este nimic stringent si necesar in aceasta perioada, ca masura pentru piata de capital.

“Trebuie doar ca Bursa sa-si faca treaba si sa aduca emitenti noi la tranzactionare, iar brokerii sa atraga bani in piata, pentru ca dupa exodul fondurilor de hedging ducem o lipsa acuta de lichiditate interna”, continua Ghergus.

In momentul actual, avem atat de putine conturi de investitor deschise, incat o triplare a numarului lor este absolut necesara, mai ales acum in contextul perspectivei negre a pietei imobiliare, explica el.

Despre planul Guvernului Tariceanu, Ghergus sustine ca este unul liberal, cu facilitate fiscala, menit sa aduca avantaje jucatorilor activi.

“Spre norocul nostru, al romanilor, companiile, si in special cele bancare, nu au nevoie de ajutor, iar planul Guvernului Tariceanu vine sa acorde facilitati bunilor platnici, celor care angajaza, precum si o reducere de taxe. Evident, se putea si mai mult, insa e mai bine decat nimic”, a mai spus acesta.

Ghergus crede ca ar trebui lucrat si la imaginea externa a Romaniei. “Nu cred in teorii conspirative, insa e ceva in neregula cu S&P si Fitch. Romania este parte integranta a Uniunii Europene, iar reprezentantii nostri de la Bruxelles ar trebui treziti un pic si pusi macar sa para usor iritati”, considera directorul Confident.

“De asemenea, ar fi bine ca Guvernul si partidele de opozitie sa nu mai tina presedintele ocupat cu contracararea «loviturilor de stat», ca sa poata intelege si seful statului ca Moody's nu are nevoie de mai mult de un astfel de pretext pentru a reduce ultimul rating de tip Investments Grade al Romaniei!”, a conchis Nicolae Ghergus.

Pandele: Statul nu poate ajuta cu bani piata de capital

Pandele: Statul nu poate ajuta cu bani piata de capital“Planul anti-criza al premierului Tariceanu este un plan care include o serie de cheltuieli bugetare, iar in cazul pietei de capital nu cred ca se poate discuta despre cheltuieli din bugetul de stat pentru stimularea acesteia”, afirma Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

Statul nu poate ajuta cu bani piata de capital, ci doar poate lua anumite masura de reducere a fiscalitatii aferente investitiilor, fie cu listari ale unor companii detinute de institutii de stat.

“Evident, nu se poate lua in calcul vreo interventie prin care sa cumpere actiuni listate la bursa sau sa acopere eventualele pierderi pe care le-ar putea avea investitorii de orice fel”, explica analistul.

Pe langa eliminarea impozitului pe dividendele reinvestite, un aspect care va incuraja investitorii sa pastreze banii in piata, o alta masura ar fi mutarea pietei primare de titluri de stat pe platforma BVB, insotita eventual de micsorarea valorii nominale a acestor instumente, sustine Pandele.

“Efectul primordial ar fi asigurarea accesului unei mase mai mari de investitori la instrumente cu risc scazut si, prin aceasta, pastrarea lor in apropierea pietei de capital. De asemenea, ar fi creata o lichiditate buna pe titlurile de stat, ceea ce ar face din acestea instrumente utile pentru a masura perceptia investitorilor in legatura cu economia, in general, si cu piata de capital, in particular”, spune reprezentantul Vanguard.

Guvernul nu este cel care poate ajuta piata de capital

Guvernul nu este cel care poate ajuta piata de capitalDepozitarul Central si BVB pot aduce mai multe interconectari cu piete externe sau listari duble, instrumente investitionale noi drept masuri pentru a sprijini piata de capital romaneasca.

Pandele ofera ca exemplu bursa de la Varsovia, care a reusit sa atraga, intr-o perioada proasta a pietei, 79 de companii de perspectiva pe noul sistem alternativ de tranzactionare lansat in 2007, “la fel se poate si la noi”.

“CNVM are atat motivatia, cat si parghiile pentru sprijinirea pietei de capital, nu neaparat prin micsorarea comisioanelor, ci prin eficientizarea activitatii”, continua analistul. Institutia ar putea perfectiona timpul necesar pentru eliberarea autorizatiilor pentru a presta diverse servicii investitionale, pentru realizarea ofertelor de cumparare/vanzare.

Nu in ultimul rand, explica Pandele, statul este una dintre cele mai importante entitati care poate sprijini bursa, atat prin masuri de genul celor care au fost luate de curand, cat mai ales prin aducerea la bursa a unui numar cat mai mare de societati aflate in portofoliul AVAS sau al diverselor ministere.