Piata de capital, o pasiune din facultate

Piata de capital, o pasiune din facultateIntr-un interviu acordat Wall-Street, Alex Paunescu (foto), directorul general al InterCargo, importator al celui mai mare producator de semiremorci din Polonia, vorbeste despre experienta sa pe piata de capital, din Romania, dar si din strainatate.

Pasiunea sa pentru bursa a inceput in urma cu opt ani, "dintr-o joaca", si s-a tranformat cu timpul intr-un mod de investire a banilor personali. Studentul la ASE care cocheta cu Bursa in facultate a devenit managerul unei firme de transporturi puternice pe piata de camioane si semiremorci si jocul de-a bursa este acum parte din viata sa. Ii place adrenalina, riscul si, desi are multe nemultumiri legate de bursa locala, spune ca nu ar parasi niciodata domeniul.

Paunescu povesteste ca a descoperit piata de capital in anul 2001, in vremea studentiei, intai ca un hobby, cu investitii minore, devenind mai activ in ultimii 3 ani, prin plasarea banilor personali.

Astfel, ca student in cadrul Academiei de Studii Economice, el devenise pasionat de zona de investitii, destul de slab conturata atunci in Romania.

Insa, perioada sa de glorie in bursa a coincis cu scaderile dramatice din ultimul an si jumatate.

“Urmarind acest domeniu si citind foarte mult, am intuit ca moment bun de intrare caderile majore din octombrie 2008 – martie 2009 si am cumparat foarte mult. Acum, am randamente foarte mari, chiar de 3 cifre, atat pe BVB, cat si pe America”, explica Paunescu.

In prezent, doar 20% din portofoliul sau este indreptat spre Bursa de la Bucuresti, unde tranzactioneaza singur, online. Pentru America si Polonia foloseste aproape exclusiv serviciile unui broker.

In plus, Paunescu mai tranzactioneaza si forex, prin broker, in special pe perechi monetare.

Portofoliu de 300.000 de euro si dezamagirea bursei romanesti

Portofoliu de 300.000 de euro si dezamagirea bursei romanestiDupa 8 ani de pasiune pentru Bursa si aproape 2 ani de investitii masive si constante, Paunescu spune ca portofoliul sau valoreaza in jur de 300.000 de euro in prezent.

“In trecut am avut multe randamente bune pe pietele straine, dar si Bursa din Bucuresti a evoluat foarte bine pentru cei care au intrat in momentele de minim, numai ca eu nu am foarte multi bani aici”, explica Paunescu.

Strategia sa pe Romania implica investitie de portofoliu, in majoritate pe blue-chips-uri, si uneori speculatii pe anumite companii de moment.

In schimb, pe piata din Statele Unite ale Americii, investitiile sunt in special pe termen scurt. Paunescu spune ca va suplimenta investitiile, mai ales ca mare parte din banii castigati ajung tot pe bursa.

Desi in prezent este satisfacut de randamentele portofoliului sau, investitorul se declara nemultumit de evolutia pietei de capital romanesti, per ansamblu, din ultimii ani.

“Piata a avut o crestere moderata, din punct de vedere al volumelor, dar suntem inca la niveluri ridicole, comparativ cu alte piete. Eu sunt activ pe bursa din Polonia de mai mult de un an si orice comparatie este absurda, inutila, diferenta este enorma din toate punctele de vedere”, declara tanarul investitor.

Asadar, mersul pietei romanesti din ultimii ani este o mare dezamagire pentru investitorul roman, pasionat de acest mediu. El spune ca inca nu a luat decizia sa iasa definitiv de pe BVB, dar s-a orientat spre pietele externe, tocmai pentru ca nu avem stabilitate politica si economica si totul e sub semnul incertitudinii.

“Scaderea cotatiilor este o evolutie normala in orice bursa, face parte dintr-un ciclu economic, dar nicaieri in lume lichiditatea nu a scazut atat de dramatic. Si pana acum erau volume mici, dar criza le-a redus dramatic. Este o teama a investitorilor straini, de unde vin si sumele mari in bursa, pe care nu stiu cat de repede vom reusi sa le-o indepartam”, explica Paunescu.

Mai mult, el a observat de-a lungul timpului un interes foarte scazut pentru piata de capital locala, atat in cercul de prieteni, cat si in cel de business, unde perceptia oamenilor este foarte jos, desi ei cunosc zona financiara.

Un business de nisa, de 30 de milioane de lei

Un business de nisa, de 30 de milioane de leiPaunescu a inceput business-ul sau, in forma actuala, in 2005, impreuna cu un partener, Ana-Maria Galbenu. InterCargo este unic reprezentant WIELTON in Romania, una din cele mai mari uzine poloneze din domeniul semiremorcilor.

“Am crescut afacerea foarte mult in acesti 4 ani, de la vanzari initiale de cateva unitati pe luna la 300 unitati pe an, o cifra de afaceri de 30 milioane lei si un profit de 2,5 milioane lei anul trecut”, explica Alex Paunescu.

Pentru acest an, el se asteapta la o injumatatire a cifrei de afaceri si a profitului, dar spune ca sunt pregatiti pentru inca 3 ani la fel de slabi ca 2009.

Compania are in jur de 12 angajati activi, pe partea de vanzari (in reprezentantele din Bucuresti, Galati, Arad) si pe zona de service pentru camioane si semi-remorci.

“In a doua parte a anului trecut aveam programata investitia intr-un service in Arad, avem deja terenul si proiectul, dar am decis sa amanam momentul. Nu au fost oameni concediati. Planurile de dezvoltare sunt foarte multe, dar investitiile imediate sunt amanate cu cel putin un an. Accesul la finantare este foarte costisitor si dificil, iar fondurile proprii le pastram pentru momente grele”.

Prin aceasta afacere, Alex Paunescu a intrat in contact cu piata economica si financiara din Polonia, iar in momentul cotarii uzinei pe care o reprezinta a descoperit piata de capital.

El spune ca a descoperit o cu totul alta piata, cu un potential urias si un ritm de crestere ametitor. Daca uzina a inregistrat scaderi pe export in toate tarile in care este prezenta, pe piata poloneza nu a avut aceeasi evolutie, asa cum nici economia nu a scazut.

“Vorbim de cu totul alt nivel de dezvoltare. Economia este interesanta si creste intr-un ritm foarte puternic de cativa ani, cred ca in curand va ajunge la acelasi nivel cu multe piete dezvoltate din Europa”, spune directorul InterCargo.

Planuri de vanzare, listare sau iesire din business nu exista. Chiar daca a avut oferte de munca in Polonia, le-a refuzat din start.

Paunescu vrea sa mai creasca afacerea sa, chiar si in conditiile unei piete a vehiculelor comerciale in scadere cu 80%, cum se estimeaza pentru 2009. Dar el vede si partea buna a acestei deprecieri – aceea ca au ramas doar jucatorii puternici.

Previziunile unui investitor

Previziunile unui investitorPaunescu spune ca nu ar renunta la investitia in piata de capital, pentru ca ar insemna sa isi tina banii pasiv, blocati in banca. Dar nu exclude definitiv ideea renuntarii la BVB si orientarea spre pietele straine.

Pe de alta parte, nu este optimist in ceea ce priveste evolutia pietei de capital in urmatorii ani, in conditiile in care va fi influentata de incertitudinile din mediul politic si de fragilitatea economiei.

“Nu vad o schimbare majora a bursei in urmatorii ani, in ansamblul sau. Din pacate, un procent foarte mare din populatia bursei nu stie ce inseamna piata de capital, si nu e neaparat vina lor. Totul pleaca de la sistemul educational, unde nu se pune mare pret pe aceste segment. Bursele sunt privite ca niste cazionuri in Romania”, explica el.

Astfel, el nu intrevede schimabri majore in urmatorii ani. Si spune ca nu este pesimist, poate doar influentat in sens negativ de tot ce s-a intamplat in tara.

“Daca Polonia a folosit exclusiv Bursa pentru privatizari, la noi nu am vazut asa ceva. Sper ca nevoia tot mai acuta de finantare sa duca statul spre aceasta directie, dar cred ca nici politicienii nu sunt educati financiar. Imi pare rau ca bursa nu este unde ar trebui in acest moment”, a mai spus Alex Paunescu.

Investitorul vede o tentatie tot mai mare dinspre alte piete, mai ales in conditiile dezamagirii pe care o simte dinspre mediul politic si legislativ. Dar investitia in actiuni, nu in bonduri sau certificate de trezorerie, cu riscul aferent, va ramane pasiunea tanarului investitor roman.