Veniturile si cheltuielile au urcat cu peste 2%

Veniturile si cheltuielile au urcat cu peste 2%Veniturile totale au urcat cu 2,65%, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 2,21%, potrivit unei analize realizate de Wall-Street in urma rezultatelor financiare pe primele trei luni afisate de 63 de companii listate la BVB, fara a lua in calcul OMV Petrom si Erste Bank, care au fost raportate dupa standardele internationale si in moneda europeana.

Afacerile companiilor, excluzand bancile si cele cinci societati de investitii financiare (SIF), au inregistrat o rata de scadere de 3,07%.

“Cifra de scadere a afacerilor pare normala, deoarece pe de o parte am asistat la scaderea cererii pentru companiile cu expunere majoritara pe plan intern, insa aceasta coborare a fost atenuata si de rata inflatiei”, a declarat Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital, pentru Wall-Street.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, spune ca rezultatele companiilor reflecta situatia economica generala.

“Cred ca in perioada urmatoare companiile vor continua sa inregistreze scaderi, deoarece acest an nu se anunta unul bun pentru societatile romanesti, ceea ce se reflecta foarte bine si pe Bursa”, apreciaza Necula.

De asemenea, el considera ca majorarea cheltuielilor totale au fost marcate de cresterea preturilor la materii prime.

SIF-urile au afisat evolutii mixte ale rezultatelor

SIF-urile au afisat evolutii mixte ale rezultatelorSIF-urile au incheiat primele trei luni ale anului cu evolutii contrare, pentru una dintre societati perioada ianuarie-martie din 2010 insemnand trecerea de pe profit pe pierderi.

Dintre cele cinci societati de investitii financiare, cel mai bun rezultat a fost afisat de catre SIF Moldova (SIF2), care a obtinut un profit de 10,55 milioane lei, de 2,5 ori mai mare decat castigul din primele trei luni din 2009.

SIF Muntenia a obtinut cea mai mare rata de crestere a castigului, de aproape 90 de ori, in urma raportarii unui profit de 9,04 milioane lei. In primul trimestru din 2009, rezultatul afisat era de 0,11 milioane lei.

Pe urmatoarea pozitie, in functie de valoarea profitului inregistrat se afla SIF Oltenia (SIF5), cu un rezultat de 5,99 milioane lei. Totusi, rezultatul este de 2,1 ori mai mic decat cel din primul trimestru al anului trecut.

O rata foarte buna de crestere a profitului a fost raportata si de SIF Banat-Crisana (SIF1), respectiv o urcare de 67de ori a rezultatului, pana la 4,61 milioane lei.

Singura societate de investitii care a inregistrat trecerea pe pierdere a fost SIF Transilvania (SIF3), care a trecut de la un profit de 4,01 milioane lei in perioada ianuarie-martie 2009 la un rezultat negativ de 3,56 milioane lei.

Gabriel Necula (foto)
este de parere ca in acest an rezultatele celor cinci SIF-uri vor fi dezamagitoare si vom mai asista la astfel de discrepante intre rezultate. “In acest an, va conta si structura portofoliului si ce plasamente sau vanzari vor mai face cu actiunile pe care le detin”, completeaza el.

TLV, singura banca cu profit in crestere din sector

TLV, singura banca cu profit in crestere din sectorBanca Transilvania (TLV) a fost singurul emitent din domeniul bancar care a reusit sa inregistreze o crestere a profitului net in primul trimestru. Astfel, castigul s-a majorat de circa 16 ori, la 16,01 milioane lei, fata de rezultatul din intervalul ianuarie-martie din 2009.

Pe de alta parte, BRD SocGen (BRD) a inregistrat o scadere a rezultatul net cu 5%, la 199,28 milioane lei in primele trei luni ale anului.

Din analiza am exclus rezultatul Erste Bank (EBS), deoarece nu activeaza in mod direct pe piata locala, fiind prezenta prin detinerea in cadrul BCR.

O evolutie foarte proasta a fost inregistrata de Banca Carpatica (BCC), care si-a adancit pierderile de circa 5 ori, pana la 57,44 milioane lei.

“Cred ca in continuare rezultatele bancilor vor fi afectate de masurile care vor adanci ritmul de contractie a economiei si vor trebui sa constituie noi provizioane”, afirma Radulescu.

Rezultate proaste in sectorul energetic

Rezultate proaste in sectorul energeticDoar patru dintre cele mai importante zece companii energetice, care sunt incluse in indicele BET-NG, au raportat rezultate financiare in crestere puternica fata de primul trimestru din 2009.

De notat sunt rezultatele afisate de Transelectrica (TEL), crestere de 7% a profitului, Transgaz (TGN), cu o urcare de 30%, Dafora Medias (DAFR), majorare a castigului de cinci ori, precum si OMV Petrom (SNP), apreciere de 148%.

Rompetrol Well Services (PTR), Condmag Brasov (COMI) si Oil Terminal (OIL) au continuat sa inregistreze profituri, insa au raportat scaderi puternice ale rezultatelor.

Pe de alta parte, Rompetrol Rafinare (RRC) a reusit sa isi reduca pierderile trimestriale, la 224,6 milioane lei, iar Petrolimportexport (PEI) si-a conservat rezultatul negativ, la 1,55 milioane lei.

Pentru Energopetrol (ENP) primul trimestru a insemnat trecerea de la un profit extrem de redus la pierderi de 0,33 milioane lei.

Ce companii au surprins piata

Ce companii au surprins piataIn ton cu asteptarile analistilor, au existat si companii care au adus surprize placute, dar si neplacute.

In acest trimestru fata de primele trei luni din 2009, companiile Mecanica Ceahlau (MECF), Broker Cluj (BRK), Romcarbon Buzau (ROCE), Carbochim (CBC), Comelf (CMF) Eletroaparataj (ELJ) si fondul de investitii STK Emergent (STK) au trecut de pe pierderi pe profit.

Trecerea de la castig la un rezultat negativ a fost raportat de Uztel Ploiesti (UZT), Alumil Rom Industry (ALU), COMCM Constanta (CMCM), Ves Sighisoara (VESY) si Grupul Industrial Electrocontact (ECT).