Fondul inaugureaza sectorul REITs-urilor la BVB

Fondul inaugureaza sectorul REITs-urilor la BVBFondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI) se va lista lunile urmatoare, cel mai devreme in martie, la Bursa de Valori Bucuresti, inaugurand astfel segmentul Alte Instrumente Financiare Internationale, creat de bursa pentru introducerea Real Estate Investment Trusts (REITs).

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a confirmat ca decizia NEPI de a se lista a venit dupa o serie de discutii purtate la finalul anului trecut.

„Consiliul Bursei urmeaza sa aprobe modificarea Codului BVB, pentru introducerea sectorului de Alte Instrumente Financiare Internationale, unde vor fi listate REITs-urile (Real Estate Investment Trusts). In continuare, vom trimite modificarile la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru aprobare. Estimez ca aceste lucruri se vor intampla in urmatoarele saptamani, urmand ca emitentul sa aiba unda verde pentru listare. Dupa aceea, lucrurile vor depinde de intermediarii ofertei”, a declarat pentru Wall-Street.ro Valentin Ionescu.

Listarea NEPI va fi tehnica, fara IPO, BCR si Intercapital fiind intermediarii ofertei. Procesul nu va fi diferit de listarile de acest gen (de exemplu, listarea tehnica a BVB), din punct de vedere al mecanicii.

Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI) este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund si detine 31 de proprietati imobiliare, dintre care 25 in Romania si sase in Germania.

Este un fond de investitii activ, cu participatii importante in diferite proiecte din Romania. Va fi primul fond imobiliar care va fi listat la Bursa si a doua companie straina, in sensul ca sediul central nu este in Romania”, a declarat Dan Weiler, director executiv pe Corporate Finance Investment Banking la BCR.

Intermediarii ofertei se asteapta ca listarea acestui fond sa dea un exemplu si altor companii importante din sectorul imobiliar, a carui reprezentare pe bursa poate fi imbunatatita.

Suntem optimisti ca lucrurile se vor schimba in piata de capital romanesti. Listarea Fondului Proprietatea va crea o platforma, daca vom vedea si alte privatizari piata va arata altfel la nivel de capitalizare si lichiditate si vom putea atrage investitori straini importanti”, a mai spus Weiler.

REITs-urile denumesc generic atat companiile care investesc in proprietati imobiliare, cat si instrumentul financiar in sine.

Produsele REITS au aparut in Statele Unite din nevoie de a se crea un instrument financiar care sa realizeze legatura intre investitiile in proprietati imobiliare si piata de capital.

Un semnal de incredere si un exemplu de finantare

Un semnal de incredere si un exemplu de finantareCristian Ustinescu (foto sus), Investments Director, DTZ Echinox, considera ca listarea NEPI la Bursa din Bucuresti (dupa Londra – AIM si bursa din Johannesburg), este un puternic mesaj de incredere pentru piata investitiilor imobiliare din Romania.

“Aceasta miscare demonstreaza atractivitatea acestui segment pe termen lung si faptul ca NEPI vizeaza o pozitie strategica pe piata locala. In acelasi timp, listarea vizeaza strangerea de capital local pentru achizitii, ca metoda alternativa de finantare. Listarea pe bursa este un indicator al profesionalismului si al transparentei si o dovada a reglementarii riguroase a activitatii fondului. In paralel cu functia de strangere de fonduri, are un rol de imagine, atestand credibilitatea si sustenabilitatea in fata potentialilor investitori”, a explicat Ustinescu.

De obicei, companiile listate au un grad mai mare de inertie si o viteaza de reactie diminuata de necesitatea de a respecta un set de proceduri formale dar ofera partenerului de negociere garantia unui deal echitabil si transparent.

Insa, nu exista nicio discriminare intre un fond listat si unul nelistat in ce priveste accesul la anumite achizitii, sustine reprezentantul DTZ Echinox.

Segmentul de real-estate este foarte slab reprezentat la Bursa de Valori Bucuresti. Ustinescu explica aceasta tedinta prin dimensiunea redusa, lipsa de maturitate si slaba capitalizare a acesteia. In plus, multi actori locali nu sunt inca familiarizati cu aceasta alternativa de atragere a capitalului.

“Pe langa banci, obligatiuni, parteneriate de tip private equity, bursa poate constitui un instrument de finantare pentru afacerile imobiliare. Dependenta foarte mare de credite bancare a dezvoltatorilor si investitorilor locali a avut drept consecinta si o flexibilitate redusa a acestora atunci cand bancile au limitat accesul la capital”, a mai spus Cristian Ustinescu.

Segmentul de real-estate este reprezentat pe Bursa de Valori Bucuresti de dezvoltatorul Impact, constructorul si dezvoltatorul Comnord sau investitorul – dezvoltator Imotrust Arad.

Blake Horsley (foto dreapta jos), director investment services in cadrul Colliers International Romania, crede ca listarea NEPI la BVB este o veste buna pentru Romania si pentru piata, in general.

Bursa duce lipsa de companii de calitate, iar NEPI va umple acest gol. Avand in vedere evolutia NEPI din ultimii ani, se poate observa cu usurinta faptul ca sunt una dintre cele mai performante companii imobiliare din Europa. Piata va primi in mod pozitiv aceasta veste, majoritatea oamenilor fiind deja familiarizati cu unele dintre proprietatile aflate in portofoliul NEPI. Poate fi o perspectiva interesanta ca unii investitori sa isi asocieze portofoliile cu proprietati premium precum Floreasca 169”, a declarat Horsley.

Acesta considera ca este posibil sa asistam la o crestere a companiilor din imobiliare pentru piata de capital.

“ In orice caz, daca ne uitam la jucatorii activi prezenti in acest moment pe piata investitionala din Romania, foarte putini sunt listati la bursa. De aceea, o eventuala listare poate reprezenta o schimbare mare in modul in care acesti jucatori opereaza, in modul in care ei isi iau deciziile. Este o practica mult mai frecvent intalnita in pietele occidentale in ultimii ani, dar poate deveni o tendinta si pe plan local”, a mai spus reprezentantul Colliers.

Cine este NEPI

Cine este NEPIFondul de investitii NEPI este listat pe bursa din Johannesburg (Africa de Sud) din 4 august 2010 si pe segmentul AIM al bursei londoneze, din 22 august 2007. Capitalizarea companiei este de aproximativ 200 milioane de euro.

Activitatea Nepi in Romania, anul trecut:

Pitesti:
Sud-africanii de la NEPI au platit 20,94 milioane de euro grupului Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, pentru spatiile ocupate de Auchan si Bricostore in centrul comercial Iris Shopping Pitesti.

Constanta: NEPI a decis sa vanda inapoi grupului Avrig 35 o cladire de birouri din Constanta, inchiriata de catre banca Raiifeisen, valoarea tranzactiei fiind estimata la 5,8 milioane de euro.

Bucuresti: Fondul de investitii a incheiat un acord cu un alt investitor pentru dezvoltarea unui centru comercial in Bucuresti si negociaza achizitia unui depozit, tot in Capitala. In plus, la sfarsitul lui 2010, fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a cumparat un nou proiect, miza fiind birourile: peste 100 milioane de euro pentru parcul de afaceri Floreasca 169A (Floreasca Business Park), dezvoltat de Portland Trust in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu.

NEPI este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund si detine 30 de proprietati imobiliare, dintre care 24 in Romania si sase in Germania. Fondul de investitii a cumparat anul trecut de la BelRom parcul comercial European Retail Park Braila, pentru 63 milioane de euro, fiind cea mai mare achizitie a unui proiect imobiliar realizat in 2009 in Romania.