Sase ani de experienta, sase ani de Intercapital

Sase ani de experienta, sase ani de IntercapitalLa sfarsitul anului 2004, o studenta in anul IV la Academia de Studii Economice explora internetul in cautare de informatii pentru proiectele de la facultate, cand a descoperit un anunt de angajare la Intercapital Invest, pentru o pozitie de broker/analist.

„La momentul acela imi doream foarte mult sa lucrez in domeniul acesta, imi aduc aminte ca la interviu nici nu am intrebat cat este salariul, care oricum era foarte mic. Valoarea am aflat-o abia la o luna dupa ce m-am angajat, cand mi-a intrat efectiv pe card. As fi acceptat si un internship, numai sa invat si sa vad ce se intampla pe piata de capital”, povesteste Andreea Gheorghe (foto).

Era primul sau job stabil, dupa o perioada de practica in trezoreria Emporiki Bank si in cateva departamente din Banca Comerciala Romana. Dar a preferat sa nu urmeze moda de a lucra in banca, foarte comuna printre studenti si absolventi, pentru a urma o cariera intr-un domeniu mai putin in voga, dar cu potential urias, in care pasiunea a contat cel mai mult.

In cei sanse ani de Intercapital Invest a avansat de la pozitia de broker/analist la cea de director departament analiza, director general adjunct la Intercapital Investment Management si acum, director general al aceluiasi SAI.

„Am vazut in cei sase ani reteta aplicata de Razvan Pasol (n.red.: director general al Intercapital) pentru a dezvolta firma aceasta. Practic s-a dezvoltat un departament de analiza odata cu mine”, a declarat Andreea Gheorghe, in primul sau interviu acordat din pozitia de director general.

Ea povesteste ca evolutia sa in cariera este un amestec intre oportunitate, rabdare si faptul ca a stiut ce vrea de la viata si de la profesie.

Chiar daca a avut de multe ori ocazia sa lucreze intr-o banca, in conditiile in care multi colegi de-ai sai castigau la acea vreme salarii mult mai mari in sistemul bancar. Dar nu regreta nimic. Mai mult, este convinsa ca niciun alt job nu i-ar fi adus satisfactiile si implinirile pe care le-a simtit in cariera din piete de capital.

Pariul pe noul job: Provocari, temeri si obiective

Pariul pe noul job: Provocari, temeri si obiectiveOdata cu noul job, provocarile inlocuiesc sentimentul de confort pe care pozitia din departamentul de analiza le oferea. „Simt ca am pus, de ce nu, un pariu pentru ca am schimbat pozitia de director al departamentui de analiza, unde lucrurile eram extrem de clare, simple si placute, cu cea de director general la un SAI, care implica activitati noi si mult mai multe provocari”, a explicat Andreea Gheorghe.

Activitatile noi sunt legate mai mult de partea de operatiuni a firmei si legislatia care sta la baza activitatii unei societati de administrare a investitiilor.

Provocarile sunt legate de dezvoltarea firmei, de cresterea activelor aflate in administrare, de multumirea investitorilor si implicit de multumirea actionarului majoritar.

Sigur, ca orice evolutie, au intervenit si parti mai putin bune, pe care a reusit sa le depasteasca de fiecarte data. „Incerc sa iau in mod constructiv toate lucrurile negative care apar si sa invat din ele, pentru ca doar asa pot sa merg mai departe. Viata de manager intr-o firma aflata la inceput de drum este una destul agitata si complexa din multe puncte de vedere. Pe langa activitatea in sine si obiectivele care ar trebui atinse ca manager ai o misiune destul de dificila as spune de a modela oameni si a expune prin puncte de vedere ceea ce este evident pentru tine si sanatos pentru dezvoltarea businessului, dar mai putin clar sau evident pentru ceilalti si aici fac referire si la actionarul majoritar”, explica Andreea Gheorghe.

Daca pe pozitiile trecute, atentia sa se orienta pe proiecte mari, importante, de acum, pe langa acestea, sunt si multe alte chestiuni marunte, care desi nu par importante, ocupa destul de mult timp si trebuie rezolvate. „Organizarea este un un factor cheie pentru succesul unui manager”.

Femeia de succes, intr-o lume a barbatilor

Femeia de succes, intr-o lume a barbatilorAndreea Gheorghe este casatorita de cativa ani si, chiar daca viata de familie nu este foarte complexa, programul incarcat de la birou ii afecteaza timpul liber, pe care ar putea sa il petreaca in compania familiei, a prietenilor sau desfasurand activitati recreative.

„Totusi, nu as putea spune ca am renuntat sa fac ce imi place in timpul liber cu toate ca uneori este destul de stresant cand ma uit la timpul pe care il au cei din jur pentru diverse activitati si care poate au aceeasi varsta cu mine”, explica managerul.

Promovarea sa din departamentul de analiza in conducerea SAI-ului implica activitati conexe, mai ales ca si-a dorit sa lucreze in zona de investitii pe termen lung.

„Cand a fost preluat SAI-ul de catre Intercapital Invest am venit cu mai multe propuneri pentru activitate, m-am implicat in proiectele si problemele de acolo, si asa am ajuns director general adjunct. Am fost proactiva si nu am asteptat ca lucrurile sa se intample de la sine. Ulterior, dupa cateva luni am primit de la Razvan Pasol propunerea de director general. Acum un an nici nu ma gandeam la optiunea asta”, a mai spus Andreea Gheorghe.

In opinia sa, in spatele unei dezvoltari organice sanatoase, exista o infrastructura solida legata de proceduri bine pune la punct, sistemele folosite si personal.

Unul din obiectivele importante pe care si le-a stabilit este organizarea acestor lucruri, din punctul sau de vedere. Momentele dificile intampinate in cariera sunt inevitabile. Dar cel mai important este sa treci cat mai repede peste ele si sa le privesti intr-un mod constructiv.

„Daca nu as fi avut obstacole, daca totul ar fi fost extraordinar de simplu, nu as fi ajuns sa conduc o firma recent infiintata si care este foarte importanta pentru grup”.

Strategia unui administrator tanar

Strategia unui administrator tanarIn septembrie 2009, Intercapital Invest a surprins piata anuntand preluarea societatii de administrare a investitiilor Investica. Primele efecte ale acestei mutari s-au vazut in primavara anului trecut, dupa finalizarea procesului de integrare a noii companii in grup si lansarea primelor doua fonduri – monetar si pe actiuni.

Dar miza principala sta in inovatie, asa ca Intercapital Investment Management a lansat anul trecut doua fonduri inchise, iFond Financial si iFond Gold. Ambele au fost listate pe Bursa de Valori Bucuresti, in urma a doua IPO-uri finalizate cu succes.

Andreea Gheorghe spune ca SAI-ul va continua sa lanseze noi fonduri inchise cu profil interesant. Dar se opreste aici, pentru ca politica Intercapital este sa discute despre proiecte doar in clipa in care acestea se concretizeaza.

Insa, industria fondurilor mutuale este dominata, ca active si cote de piata, de banci, care au in maneca asul fortei uriase de distributie.

Managerul Intercapotal Investment nu se sperie de banci si crede in faptul ca sunt multe modalitati prin care un SAI se poate dezvolta.

„Deocamdata nu ne putem compara cu acestea ca active aflate in administrare si, pe termen scurt si meniu, chiar nici ca potential de a ajunge la nivelul acestora. Ne concentram atentia pe calitate si, asa cum am facut in 2010, pe produse inovatoare si interesante. Un alt obiectiv pe termen lung este atragerea mai multor investitori prin educatie financiara si explicarea avantajelor investitiei intr-un fond”, excplica Andreea Gheorghe.

Exemplul de succes al evolutiei Intercapital o incurajeaza.

Brokerul a terminat anul 2004 pe locul 24 in topul societatilor de servicii financiare dupa valoarea tranzactionata la bursa. In ianuarie 2011, o luna foarte importanta datorita listarii FP, era pe locul 3 in topul intermediarilor, inaintea unor SSIF-uri apartinand unor banci importante.

„Cred ca era greu de facut o estimare pentru o asemenea performanta in 2004 si totusi lucrurile sunt asa cum sunt. In cei 6 ani de cand sunt aici, am vazut reteta succesul aplicata de Razvan la SSIF si o sa incerc sa aplic si eu o reteta asemenatoare, bineinteles personalizata dupa modul meu de a gandi lucrurile pentru ca nu suntem la fel”, afirma Andreea Gheorghe.

Optimism in viziune

Optimism in viziuneLa finalul anului trecut, Intercapital si-a propus o strategie mai optimista pentru anul 2011 mai ales in ceea ce priveste pietele de actiuni. Anul se vede verde, prin prisma evolutiilor pozitive de pe bursa.

De asemenea, SAI-ul asteapta un an mai bun pentru fondurile de actiuni si cresterea activelor administrate, pe fondul proiectelor in derulare.

„Industria este una concentrata pe societatile de administrare ce apartin de banci si nu este una omogena. Din acest punct de vedere este greu de facut o estimare generala pentru cresterea activelor aflate in administrare. Ma astept insa la o usoara crestere a activelor aflate in administrarea companiilor independente, insa pe termen scurt nu cred ca se vor intampla lucruri miraculoase. Industria are nevoie atat de inovatie, de o piata de capital mai dezvoltata, dar si de timp pentru a ajunge la dimensiuni rezonabile”.

In final, increderea si optimismul trag dupa sine oameni, idei si fapte si au puterea de a misca economia si bursa. Andreea Gheorghe a pus un pariu pe potentialul de dezvoltare al acestei companii si implicit pe dezvoltarea industriei fondurilor in general.

„Industria are nevoie de un aport de cointeres mai mare din partea participantilor in educarea si explicarea avantajelor investitiei in fonduri, dar si de inovatie. Piata internationala a fondurilor de investitii este una foarte complexa, iar potentialul de dezvoltare pe plan intern poate fi unul mare pe termen lung”, a mai spus managerul Intercapital Investment.


Reperele pietei de capital

Reperele pietei de capitalIntreaga piata de capital se vede mai bine prin ochii entuziasti ai tanarului director, atat ca performanta a indicilor, cat si ca valoare tranzactionata.

Daca in 2010 indicii au inregistrat o performanta mixta, si anume aprecieri modice pe BET si BET-C si scadere pe BET-FI, anul acesta, Andreea Gheorghe mizeaza pe o evolutie mai buna pe companiile din sectorul financiar (SIFs, FP), dar si pe companiile din sectorul bancar sau farmaceutice.

Anul 2010 a fost ultimul de scadere PIB si implicit de performante financiare slabe, iar anul 2011 va fi interesant prin prisma unor raportari financiare usor mai optimiste.

„Bancile ar trebui sa se inscrie pe un trend usor in crestere in ceea ce priveste profitabilitatea inregistrata. Am trecut de o perioada lunga de ajustari importante a costurilor, companiile romanesti fiind nevoite sa faca acest lucru pe fondul unei comprimari importante a cererii interne. Cu acest atu si cu un pic de ajutor din partea cererii interne pe fondul unei cresteri usoare a increderii in economie putem spera la un an 2011 usor mai bun la capitolul performante financiare”.

Listarea Fondului Proprietatea creste variantele de investitie a fondurilor active pe piata. Numarul de emitenti care sa beneficieze de un free-float si lichiditate rezonabile pentru un investitor mai mare este unul destul de limitat la BVB.

„Listarea FP creste atractivitatea BVB ca si operator de piata din aceste puncte de vedere si poate atrage in timp si alti investitori mari”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Insa, lucrurile nu se pot intampla imediat. Managerul SAI-ului administrat de Intercapital este de parere ca verdictele imbunatatite ale agentiilor de rating si cateva luni de raportari macroeconomice bune, sunt imbolduri care ar putea grabi tendinta pozitiva.

Investitorii au mare nevoie de realizari pozitive efective pentru a isi imbunatati perspectivele pe termen lung si pentru a isi recapata optimismul.