1. Destinatia preferata...De ce?

1. Destinatia preferata...De ce?Am observat ca ceea ce este comun tuturor locurilor ce mi-au ramas in minte si in suflet ca o calatorie speciala sunt prietenii cu care am fost sau oamenii pe care i-am cunoscut acolo. Cu alte cuvinte asta poate sa fie oriunde sunt persoane dragi sau cunosti oameni pe care ii indragesti.

In mod traditional, motivele alegerii unei destinatii pentru o calatorie sunt cu totul altele decat motivatia pe care am avut-o eu cand am plecat in Angola.

2. Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in acest loc


Pentru ca am primit si continuam sa primim sprijin din partea altor birouri UNICEF din tari dezvoltate, avem cumva obligatia morala de a ajuta la randul nostru tari care sunt in curs de dezvoltare si care au nevoie de sprijin asa cum si noi am avut si inca mai avem.

Am decis sa aderam la o campanie globala de lupta impotriva malariei concentrata in noua tari din Africa. Unele dintre ele, destul de cunoscute destinatii turistice, dar care, din pacate, impartasesc acceasi situatie din perspectiva acestei boli, una din primele trei cauze ale mortalitatii infantile la nivel mondial.

Am ales Angola pentru ca era o tara prioritara, avand o populatie foarte mare de copii sub cinci ani si cu un numar ridicat de decese pe an cauzate de aceasta boala. Malaria este o boala ce poate fi prevenita si tratata cu costuri mici. De altfel, nu este singurul subiect pentru care preventia este cu mult mai ieftina decat tratarea problemei respective.

Sursa foto: Imaginea a fost oferita de catre UNICEF Romania.

Fotografiile atasate in galeria foto care poate fi vazuta in partea de jos a paginii apartin arhivei UNICEF Romania.


3. Cea mai buna perioada in care putem vizita aceasta destinatie

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita aceasta destinatieEste o destinatie in care toti cei care ajung o fac cu un scop de lucru, si nu de vizita, deoarece, la acest moment cel putin, Angola nu este o tara turistica.

Poti merge acolo doar daca ai o invitatie in care se precizeaza clar scopul calatoriei, dovedesti ca exista fondurile necesare pentru perioada sederii si asa mai departe. Imi amintesc de primele calatorii in vestul Europei care au fost similare.

4. Felul de mancare traditional care v-a placut cel mai mult... De ce?

In fiecare zi am parcurs un drum de circa 20 de km intre Luanda si Cacuaco in vreo doua ore si jumatate la dus si la fel si la intoarcere. Traficul era extrem de aglomerat, drumurile in mare parte neasfaltate. Practic, circulatia era bara la bara de la punctul de plecare pana la destinatie.

Pe marginea strazii se practica un comert ambulant de catre femei care vindeau diverse produse in ligheane tinute pe cap. Era o insiruire de ligheane prezentand: fructe, apa, sucuri racoritoare, dar si alte produse de larg consum. Pentru ca viteza era redusa, nu trebuia decat sa scoti mana pe geam si sa intinzi banii si sa iei sticla cu apa, ca sa dau un exemplu. Ceea ce nu am spus este ca femeile aveau de cele mai multe ori un bebelus in spate, altul mai mare de mana, iar in unele cazuri asteptau un al treilea.

Din loc in loc erau gratare cu banane si porumb. Stiu ca nu povestesc despre o masa copioasa intr-un restaurant fermecator pe malul marii, dar pot spune ca am gasit delicioase bananele la gratar si ca de altceva chiar nu imi amintesc.

Sursa foto: www.goafrica.about.com

5. Cea mai placuta amintire din acest loc

5. Cea mai placuta amintire din acest locZambetul aproape fara vlaga al parintilor care au reusit sa isi salveze copiii de la moarte si ieseau victoriosi, dar epuizati din centrele de sanatate.

6. V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu

Este o tara in care este foarte greu sa spui ca te poti muta, poti insa lucra pentru anumite perioade ... si daca as avea putea ajuta... da, m-as muta, de ce nu ? Pana la urma, daca ai decis ca vrei sa urmezi un anumit drum, el vine cu un intreg pachet de satisfactii si riscuri.

Sursa foto: www.angola.org

7. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari...

7. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari...Viata poate sa fie foarte grea si imprevizibila de la o zi la alta. Oamenii nu isi fac planuri pe termen lung, daca traiesc inca o zi sunt fericiti. Daca reusesc sa supravietuiasca inseamna ca au castigat.

Cu toate ca este o rata foarte mare de somaj si cei mai multi traiesc cu sub un dolar pe zi si mor, pentru ca nu au un dolar sa plateasca transportul pana la cel mai apropiat centru de sanatate, oamenii sunt fericiti.

Sunt bucurosi cu ceea ce au si ceea ce au e descris intr-un singur cuvant: viata.

Ne-au primit cu caldura si curiozitate chiar daca grijile ii impovarau. Timpul l-am petrecut in centrele de sanatate incercand sa documentam cat mai bine campania care urma impreuna cu Realitatea TV. Pentru asta am filmat in fiecare zi povesti ale unor familii care suferisera din cauza malariei, unele dintre ele pierzandu-si chiar copiii.

Cel mai greu ne-a fost in spitalul de pediatrie din Luanda in care veneau cazurile cele mai grave de malarie din intreaga tara. Se poate muri in doar 48 de ore de la instalarea bolii. Simptomele sunt foarte similare cu cele ale unei raceli, motiv pentru care parintii isi trateaza in mod gresit copiii de raceala, boala avanseaza si ajung sau nu la spital in timp util. Cred ca niciodata nu am simtit mai multa durere, mai multa teama si emotie ca dintr-un moment sau altul in care viata dispare. Malaria este transmisa de tantari printr-o simpla intepatura.

8. Recomandari de suveniruri

Marturisesc ca timpul l-am petrecut in centrele de sanatate, spital si hotel. Am vazut intr-o galerie a hotelului tablouri pe care nu ni le-am permis. In aeroport ne-am uitat la cateva suveniruri si dupa ce am vazut ca un breloc era 25 de dolari am renuntat la <<explorare>>.

Sursa foto: Aceasta imagine a fost oferita de UNICEF Romania.

9. Cea mai importanta recomandare pentru acest loc

9. Cea mai importanta recomandare pentru acest locSa respecti cu strictete instructiunile medicale de calatorie.

10. Care este bugetul de care avem nevoie pentru o petrece o saptamana in acest loc?

Bugetul este unul ridicat generat atat de zborul lung cu mai multe conexiuni, cat si de gradul de securitate scazut din tara ce determina alocarea unor fonduri pentru facilitati de deplasare care sa asigure securitatea…

Sursa foto: www.angola.org