Analiza fundamentala, oglinda reala a companiilor

Analiza fundamentala presupune examinarea principalelor forte care actioneaza asupra prosperitatii economiei, industriei si a unei companiei propriu zise. Principalul scop al analizei fundamentale consta in previzionarea si fructificarea castigurilor din fluctuatiile pretului actiunii ( in cazul in care evaluarea a fost facuta corect).

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

La nivelul unei economii, analiza fundamentala poate implica studierea indicatorilor macroeconomici ce redau evolutia si starea economiei respective la un moment dat, explica analistii firmei de intermediere Broker Cluj. La nivelul industriei se poate face analiza cererii si a ofertei, analiza indicatorilor sectoriali care reflecta situatia sectorului/industriei respective.

La nivelul companiei, analiza fundamentala poate implica examinarea rezultatelor contabile, a managementului si a conceptului managerial, la fel se pot lua in calcul si eventualii concurenti.

Analiza fundamentala are la baza, in mare masura, studii de evenimente, adica masoara viteza de incorporare a informatiilor publice in cursurile bursiere.

Citeste si:
Cluj-Napoca va investi in 2020 in tramvaie, spatii verzi si metrou
Principalele investitii ale...

In ceea ce priveste analiza fundamentala la nivel de companie, aceasta se poate realiza prin diferite metode. Astfel, exista metode de tip actuarial, ce se bazeaza in principal pe beneficii, pe dividend sau pe cash - flow-uri. Prin aceste metode se poate evalua valoarea fundamentala a unei companii.

Unii analisti folosesc anumite rate pentru a stabili daca titlul este subevaluat sau supraevaluat. Astfel, daca valoare a intrinseca este diferita de cea curenta, atunci actiunea poate fi ori supraevaluata ori subevaluata, insa, in final, pretul acesteia va converge catre valoare intinseca. Fundamentalistii incearca sa profite de aceste discrepante.

Pro si contra analizei fundamentale

Plusuri:

  • Unul dintre cele mai importante argumente pentru analiza fundamentala este legat de faptul ca se tine cont de evenimentele ce se petrec in economie, sectorul si compania in cauza, si nu se bazeaza doar pe un istoric al preturilor si al volumelor cum se intampla in cazul analizei tehnice.
  • Desi analiza fundamentala cuprinde o gama mai larga de date decat cea tehnica si, implicit, date de o complexitate ceva mai avansata, fundamentalistii se bazeaza si ei pe unul dintre principiile de baza ale economiei, si anume: raportul cerere/oferta. Ei inceraca sa descopere si sa explice motivele miscarilor de pret si motivele pentru care cererea creste sau scade.
  • Informatiile analizate de fundamentalisi sunt informatii publice precum indicatori macroeconomici sau situatii financiare ale companiilor puse la dispozitia publicului larg. Astfel, accesul la informatii este relativ facil, iar fundamentalistii au la dispozitie toate datele necesare pentru a-si realiza studiile. De aici incolo, totul tine de munca si de abilitatile analistului in cauza.

Minusuri:

  • Analiza financiara se bazeaza pe informatii care sunt detinute de toti participantii majori ai pietii, astfel aceasta nu poate aduce un beneficiu semnificativ.
  • Multe informatii utilizate in procesul analizei fundamentale sunt complexe si subiective, depinzand in mare masura de persoana care le cerceteaza si de felul in care persoana in cauza interpreteaza aceste informatii.

Foto: Shutterstock / Business man

Citeste si:
Idei de antreprenoriat: 10 francize in care poti investi
Idei de antreprenoriat: 10...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania va primi 10 mld. in cadrul Pactului Ecologic European