„Piața muncii funcționează pe principiul vaselor comunicante. Forța de muncă e la fel ca apa, e extrem de fluidă și se duce acolo unde îi este mai bine. Nu cred că vom putea stopa acest fenomen până când media salariilor din România nu va putea ajunge la o medie a salariilor din Europa. E un trend care se tot întâmplă de ceva timp. Însă dacă în trecut ne plecau meseriașii și forța de muncă brută, necalificată, de câțiva ani încoace asistăm la plecări de tineri”, a declarat Sorina Donisa, CEO Prohuman APT, furnizor de servicii de resurse umane.

Angajații se „mișcă” și în interiorul pieței locale cu o la fel de mare ușurință, o fluctuație care generează schimbări numeroase de joburi și o rotație mai mare de personal în rândul companiilor. Efectele vin, însă, ca urmare a ultimilor doi ani de pandemie, când cererea de personal a crescut tot mai mult, iar lucrul de la distanță nu a mai permis o conexiune la fel de mare între angajator și angajat. La toate acestea se adaugă și presiunile inflaționiste care „apasă” pe salarii și îi forțează pe români să facă economii. Deși anul acesta, piața muncii aparține candidaților, salariile nu pot fi mereu ajustate în funcție de necesități și în conformitate cu creșterea galopantă a prețurilor la alimente, utilități și combustibil.

Citește și: 7 motive pentru care angajații părăsesc o companie

Angajatorii și angajații, în luptă cu inflația. Unde au crescut salariile în acord cu nivelul de trai

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% cât se înregistra în luna anterioară. Preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 17,92%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Retail jobs

Evident, un salariat vede pe zi ce trece cum i se diminuează puterea de cumpărare și așteaptă un salariu mai mare, dar pe de altă parte și companiile resimt această presiune în costul tuturor materialelor, materiilor prime folosite în produsele lor, fie în producție, fie în servicii. Cumva, presiunea inflației ar trebui distribuită între angajat și companie. Există companii care, da, își pot permite să ridice pachetul salarial (...), doar că sunt industrii care nu își vor permite să poată să acopere acest impact al inflației printr-o majorare de salarii.

Sorina Donisa, CEO Prohuman APT

HR Talks- Sorina Donisa

Important, în această perioadă este să observăm care industrii pot face, în mod real, aceste ajustări de salarii în acord cu inflația, spune CEO-ul Prohuman APT. Domeniile care pot să integreze această majorare de cost într-un serviciu sau produs care în final va fi mai scump, vor avea posibilitatea mai mare să poată oferi salarii mai mari. Însă nu toate companiile vor putea acționa în acest mod, multe din ele fiind nevoite să își reducă marja de profit pentru a putea atrage în continuare talente.

În IT, salariile cresc constant și este unul dintre puținele domenii în care s-au realizat ajustări salariale în acord cu inflația, însă acest aspect se datorează și faptului că industria necesită permanent oameni noi.

„E una dintre industriile care cu siguranță își permite acest lucru (...) Am mai remarcat că există în România această industrie a serviciilor care ne ajută foarte mult, iar în perioada pandemică la fel ne-a ajutat. Cumva, există companii care își doresc în continuare să își stabilească centre de servicii în România. Asta datorită calității forței de muncă pe care o avem și evident a limbilor străine pe care forța de muncă o posedă. Aici am văzut ajustări a nivelului de salariu, fie a bonusurilor de limbă care cumva mai acoperă o parte din inflație”, a mai precizat Sorina Donisa.

De altfel, cele mai mari creșteri din 2022, față de 2021 le vom regăsi în sectorul de bunuri de larg consum/distribuție, de 13,6%, în servicii financiare (bănci, leasing, IFN), de 12,8%, și în sectorul de energie, de 10,3%, iar cele mai mici în asigurări, de 5,6%, și farma, de 6,4%, arată datele unui barometru realizat de PwC România.

Tot la polul opus se află și angajații din turism și HoReCa, unde salariile sunt cele mai mici din piață. Potrivit INS, cele mai mici salarii din economia românească, din luna mai (ultima lună pentru care sunt date disponibile) se regăsesc în hoteluri şi restaurante, unde angajații câștigă, în medie, 2.120 lei pe lună.

„Dacă facem o comparație cu alte țări care au o perioada turistică de vârf mult mai lungă decât în România, probabilitatea că firmele din turism să dea niște salarii foarte mari la noi, va fi destul de mică. Inclusiv companiile din HoReCa tind să aducă personal din ce în ce mai mult din afară. În România, tipurile acestea de joburi au suferit din cauza pandemiei. Comportamentul angajaților din HoReCa s-a schimbat, ei percep această zona de horeca și turism puțin nesigură pentru că au rămas fără joburi în pandemie, iar acum ei s-au străduit să își găsească joburi în alte industrii și le e greu să se reîntoarcă în horeca, percepția lor e că indsutria e nesigură. Companiile din turism trebuie să se descurce și ele cum pot. Nu mă aștept la niște salarii mai mari în turism”, a mai precizat Sorina Donisa.

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Wall-Street.ro