Datele INS arata o crestere uriasa a constructiilor de locuinte in zonele limitrofe Capitalei, astfel in 2013 in Ilfov s-au finalizat peste 5.000 de unitati locative de zece ori mai mult decat in 1990. Extinderea orasului este unul dintre motive, insa in acelasi timp perioada crizei a determinat un boom in dezvoltarile de langa oras, unde terenurile mai ieftine au permis constructia unor unitati locative cu pret de vanzare mult mai accesibil. Desi terenurile disponibile in interiorul orasului sunt in numar limitat, Bucurestiul dispune inca de multe parcele de dimensiuni mari inca nedezvoltate, iar investitorii imobiliari care s-au intors in piata incep sa vada acest potential de dezvoltare in Bucuresti si sa pregateasca noi proiecte rezidentiale de anvergura in interiorul orasului.

Spre exemplu, Ana, o tanara care este in prezent in cautarea unei locuinte, avand un buget de circa 60.000 euro, ne povesteste ca dupa cautari de saptamani a ajuns la doua optiuni: un apartament vechi in oras, pe care va trebui sa in renoveze sau un apartament nou intr-un ansamblu de langa Bucuresti. In favoarea apartamentului vechi sta amplasarea si faptul ca accesul spre birou va fi mai facil, in timp ce in cazul celui nou cantareaste confortul. In fata aceastei decizii sunt pusi multi cumparatori de locuinte in prezent, in lipsa unui stoc consistent de locuinte noi la preturi de Prima Casa in zone accesibile din interiorul Capitalei.

In acest context al regresului numarului de locuinte noi finalizate in oras, oficialii NAI spun ca potentialul de dezvoltari din rezidential este foarte mare. Acest lucru se vede deja, multi dezvoltatorii preluand terenuri mari pe care au planuri sa dezvolte in urmatorii ani proiecte rezidentiale noi de mari dimensiuni. Sudul si zona Barbu-Vacarescu sunt printre cele mai active zone atunci cand vine vorba de planuri de proiecte cu mii de apartamente in rezidential.

Cum arata livrarile de locuinte in Bucuresti vs. Ilfov in ultimii ani: In Ilfov stocul a crescut cu circa 75%, pe Bucuresti se inregistreaza o usoara scadere

Locuinte finalizate in 1990

In 1990 in Bucuresti s-au livrat circa 6.500 de locuinte noi, in timp ce in Ilfov erau livrate 500 de locuinte noi. In total stocul de locuinte era de peste 858.000 de locuinte in Bucuresti si peste 91.000 in Ilfov.

Locuinte finalizate in 2008

In 2008, in Ilfov erau finalizate cu peste 100% mai multe locuinte decat in Bucuresti. Stocul din Bucuresti scadea la finalul lui 2008 la 790.000 de locuinte fata de 1990, in timp ce in Ilfov stocul urca in 2008 la circa 118.000 de unitati, potrivit datelor INS, furnizate de NAI Global Romania.

Locuinte finalizate in 2013

Numarul locuintelor construite in interiorul Bucurestiului a fost de doar circa 2.700 in 2013, fata de peste 5.600 unitati noi finalizate in Ilfov in 2013. Stocul din Ilfov era la final de 2013 de peste 158.000 de locuinte, in timp ce in Bucuresti stocul era de 848.000 de unitati locative.

Citeste si:

Se poate observa ca fata de 1990 stocul de locuinte din Ilfov este aproape dublu, in timp ce in Bucuresti este o usoara scadere. Scaderea stocului de locuinte din Bucuresti este determinata si ca urmare a reconversiei unor spatii locative in spatii comerciale, dar si pentru ca unele camine de nefamilisti existente in '90 au fost desfiintate.

Locuinte finalizate in 2014

Pe 2014, INS inca nu a publicat datele defalcate intre Ilfov si Bucuresti. Pe Bucuresti-Ilfov insa s-au finalizat in 2014 peste 8.300 de locuinte, numar similar cu cel din 2013.

Principalele concluzii care se pot trage din statisticile INS sunt:

  • Orasul se extinde, stocul de locuinte din Ilfov crescand cu 75% fata de finalul anului 1990
  • Exista un potential ridicat de dezvoltari rezidentiale in interiorul orasului si inca existe terenuri pretabile pentru dezvoltari mari
  • Piata rezidentiala isi revine, numarul locuintelor finalizate in Bucuresti-Ilfov fiind in crestere in ultimii 2 ani