Romanii ocupa in ultimii ani locuri de top atat la productia, cat si la consumul de alcool. Cele 510 milioane de litri de vin produse in 2018 claseaza Romania pe pozitia 6 in Europa si 13 in lume, iar cele 1,8 miliarde de litri de bere pun tara noastra pe locul 9 in UE. La consum, Romania ocupa locul 5 in topul tarilor cu un model de consum excesiv (cel putin 60 de grame de alcool pur la barbati/40 grame la femei, cel putin odata la 30 de zile), dupa locuitorii tarilor nordice.

Peste 25% din alcoolul consumat in tara noastra este nefiscalizat, produs in gospodarii, in afara unui regim de control, arata un studiul al Reveal Marketing Research privind obiceiurile de consum de alcool ale adultilor din mediul urban. Studiu s-a desfasurat la finalul anului 2019, pe un esantion reprezentativ de 1002 persoane, 523 femei si 479 de barbati, intervievati online (CAWI).

Care sunt bauturile alcoolice preferate ale romanilor?

Aproximativ o treime dintre romani prefera berea, in general cea produsa in unitati industriale (28%), dar exista un interes in crestere si pentru cea artizanala (2,7%), barbatii fiind principalii consumatori (37,8% dintre respondenti).

Pe locul doi se situeaza vinul, ales de unul din cinci romani, urmat indeaproape de cidru (15,4%), care este preferat mai mult de catre femei (21,2% dintre doamnele intervievate), probabil datorita continutului mai mare de zahar si prin diversitatea aromelor.

Spirtoasele, atat cele autohtone, cat si cele de import trezesc interesul a doar 3-7% din populatia urbana. Acest rezultat este destul de surprinzator pentru o tara in care palinca face parte din ospitalitatea caracteristica si in care multi locuitori din mediul urban consuma cocktailuri.

Aproape un sfert dintre respondenti au declarat ca nu beau.

Berea, combustibil pentru voie buna

Berea este cea mai populara alegere: 40% dintre barbatii romani beau o bere cel putin o data pe saptamana, in diverse ipostaze: dupa serviciu (35,9%), la sarbatori (35,7%) sau ca socializare in oras (30,7%).

Asocierile din mintea consumatorilor de bere sunt in zona de mancare- snacksuri (8,4%), mici (6,6%), gratar, friptura sau racoritoare/potrivita pentru vara/ potoleste setea.

Vinul, o bautura nobila

Unul din zece romani alege sa bea vin aproximativ o data pe saptamana, cei tineri si femeile fiind mai activi in acest sens. In perceptia generala, consumul de vin este asociat cel mai des cu sarbatorile (58%), zilele de nastere (35,2%), degustarile (24,3%) si socializarea in oras (17,7%).

Cand au fost intrebati ce cuvinte le apar spontan in minte atunci cand se gandesc la vin, cei intervievati au spus: friptura (16,1%), sprit (10,9%), petrecere (9,7%), cuplu/mancare/relaxare (4.6%). Se observa din raspunsuri ca vinul este privit ca o bautura eleganta, de socializare, seductie si gastronomie.

Spirtoasele - pentru ocazii speciale

Pentru romani bauturile spirtoase raman un moft si o categorie preponderent masculina, in conditiile in care sub 10% dintre respondente beau mai des de o data pe luna. Aproape jumatate dintre ocaziile de consum sunt la sarbatori, urmate de degustari (35%) si zile de nastere (27%).

Spirtoasele sunt preferate de cei care au peste 45 de ani. Asocierile spontane sunt cu notiunile de tarie (19,8%), petrecere (11,3%), combinat cu sucuri (6,1%) si mancare (5,1%).

Cat de des si de unde isi procura romanii bauturile alcoolice?

Desi majoritatea respondentilor (62,6%) isi iau bauturile din comert, ce este surprinzator pentru locuitorii mediului urban este procentul relativ mare, de 19%, care declara ca bauturile alcoolice pe care le consuma provin din productie proprie. Un procent similar exista si in cazul celor care isi achizitioneaza bauturile alcoolice de la rude, prieteni sau producatori individuali.

In ceea ce priveste frecventa de consum, cei mai multi romani (39,2%) consuma o bautura alcoolica o data pe saptamana, cel mai probabil in weekend, acest procente fiind chiar mai mari in randul celor sub 35 de ani. In jur de 20% beau de 2-4 ori pe saptamana.

Corelat cu raspunsul de la intrebarea anterioara, peste o treime din respondenti (34%) beau foarte rar sau deloc, acest comportament precaut fiind intalnit mai mult de femei (40,7% dintre participante). De remarcat faptul ca 44,6% dintre tinerii sub 25 de ani beau mai rar de o data pe saptamana.

Cum isi aleg romanii bauturile alcoolice?

Principalul factor de decizie, fara sa fie unic, in alegerea unei bauturi alcoolice este pretul (44,5%). Pe langa costuri, brandul este foarte important, fiind mentionat de 39,3% dintre respondenti ca un criteriu. Promotiile pot impulsiona cumparatorii, de obicei tot pe cei preocupati de costuri, in timp ce noutatile aparute in gama sunt mai putin importante, doar unul din zece romani fiind sensibil la acestea.

In ceea ce priveste bugetul alocat bauturilor alcoolice, acesta este de aproximativ 15 lei saptamanal, cu un maxim de 19 lei la cei sub 25 de ani. La o evaluare lunara, romanii sunt dispusi sa cheltuie pe produse alcoolice aproximativ 51,6 lei, minimul fiind oferit de femei, in jurul valorii de 41,8 lei, iar maximul de tineri, la 67,2 lei.

Se observa ca, desi tinerii beau cel mai putin, sunt dispusi sa cheltuie cel mai mult, ceea ce inseamna ca aleg bauturi mai scumpe si mai de calitate.

Intrebati cat de des ar incerca si alte branduri decat cele pe care le cunosc deja, se constata ca romanii sunt foarte rezistenti la schimbare. Majoritatea (47%) au spus ca foarte rar ar bea altceva, 21,3% au raspuns ca rar si doar 3,5% sunt curiosi.

In loc de concluzie

Desi pare extrem de ofertanta si cu potential de crestere, piata bauturilor alcoolice din Romania este greu de penetrat pentru jucatori noi, mai ales dintre cei care aleg sa atace categoriile premium.

Volumul de consum pe cap de locuitor ne plaseaza tara in grupe de risc in ceea ce priveste sanatatea, insa pentru ca in general este vorba de autoconsum, valorile respective nu se reflecta in profitul companiilor producatoare si nici in taxele incasate de stat.

Tinerii sub 25 de ani din Romania se incadreaza in trendul mondial al celor care consuma mai putin alcool sau deloc, o situatie la care producatorii vor trebui sa se adapteze prin restructurarea discursurilor si ofertelor daca spera sa isi pastreze indicatorii economici si in urmatorul deceniu.

In ceea ce priveste categoriile de produse, exista o dezvoltare inca insuficienta a pietelor de vin si spirtoase. Atata timp cat bugetele alocate de consumatori bauturilor alcoolice sunt in categoria economic, acestea nu se vor putea extinde prea curand.

Este nevoie ca producatorii sa trezeasca in consumator curiozitatea de a incerca lucruri noi si sa ofere educatie prin metode in care consumatorul participa activ (degustari, jocuri, workshopuri). De asemenea, este necesar sa isi pozitioneze produsele in categorii aspirational, care sa justifice un pret mai piperat, sau chiar renuntarea la acest criteriu.

Reveal Marketing Research este o companie cu capital romanesc infiintata in 2007 ce ofera solutii de cercetare de piata complete (traditionale si digitale), strategie si consultanta in crearea marcii si abordarea clientilor, date rapide si de incredere in Romania si Europa Centrala si de Est. In portofoliul de clienti Reveal Marketing Research se regasesc nume precum Nestle, Visa, CEZ Romania, OLX, Philips, Ytong, E.ON, Institutul Aspen, Coca Cola HBC, Fashion House, Meli Melo, Petrom, Biofarm sau Untold.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri