Venitul minim pe care trebuie să îl aibă o persoană pentru a accesa un credit ipotecar în valoare de 70.000 de euro este unul de minim 5.000 de lei lunar, conform lui Valentin Anghel, CEO-ul AVBS Credit. Pe lângă venit, banca se va uita și la istoricul tău profesional: bancherii privesc lacunele din CV-ul tău mai sceptic decât un angajator. Totodată, specialistul în credite menționează că, oricât de mari sunt veniturile, vârsta joacă un rol important în decizia unei bănci de a-ți acorda sau nu un credit ipotecar.

În România, țara în care salariul minim pe economie este de 2.079 lei pe lună, vei avea nevoie de un venit lunar triplu pentru a putea fi „băgat în seamă” de o bancă pentru a obține un credit ipotecar. Valentin Anghel, broker de credite și CEO la AVBS Credit, menționează că venitul, chiar dacă este unul dintre cele mai importante criterii care stau la baza acordării unui credit ipotecar, nu reprezintă singura condiție. Întrebat ce venit minim ar trebui să aibă un român care vrea un credit de 70.000 de euro, CEO-ul AVBS a răspuns:

„Aș estima un salariu de minim 5.000 - 6.500 de lei, dar aici mai contează și alți parametrii. Obținerea unui credit nu depinde doar de venit, un factor foarte important este și vârsta. Dacă o persoană are 60 de ani, este de sex feminin și vrea să obțină un credit, băncile le oferă până la împlinirea de 63 de ani. Pe 3 ani de zile dacă se contractează un credit de 70.000 de euro, ar fi o rată enormă, deci este clar că nu îl poate obține. Venitul cuprins între 5.000 și 6.500 de lei este fezabil pentru o persoană care îl poate accesa până la 30 de ani”, a declarat Valentin Anghel.

Conform reprezentantului AVBS, stabilitatea locului de muncă este un alt criteriu important de care ține cont banca atunci când stabilește cui îi oferă un credit. Astfel, românii care schimbă job-urile „ca pe șosete” vor fi considerați de instituțiile financiare candidați mai instabili pentru accesarea unui credit ipotecar.

Întotdeauna ești mai atrăgător pentru o bancă atunci când ai un venit mai mare, cât și o stabilitate în prestația ta la un loc de muncă. Dacă îți schimbi jobul din 3 în 3 luni este clar că pentru o bancă acesta presupune o instabilitate, iar dacă între joburi ai perioade în care nu lucrezi, atunci este o reală problemă.

Valentin Anghel, CEO AVBS Credit

În momentul de față, cel mai avantajos împrumut pentru achiziția unei locuințe este format dintr-o dobândă fixă în primii 3-5 ani, urmat de o dobândă variabilă, menționează CEO-ul AVBS. În momentul de față, cele mai bune dobânzi fixe la creditele ipotecare se află sub nivelul actual al IRCC, cel de 5,97%.

„Dobânzile fixe pe 3 sau 5 ani rămân în continuare cea mai bună alegere pentru români. Dobânzile variabile se vor diminua considerabil abia când IRCC o să ajungă la o marjă scăzută. Dobânzile fixe pe de altă parte, pot să mai scadă și probabil că o vor face, însă deja sunt mai mici cu aproape 30% decât dobânzile variabile”, a declarat Valentin Anghel.

Vrei să apelezi la un credit de nevoi personale pentru a plăti avansul la creditul ipotecar? Băncile trebuie să fie sigure că ai avea oricum acei bani

O practică întâlnită de românii care vor să își achiziționeze un imobil este cel de a contracta un credit de nevoi personale pentru a putea plăti avansul pentru casă (în general, băncile cer clientului cel puțin 15% din valoarea imobilului). Persoanele care vor să facă acest lucru trebuie să fie conștiente că o bancă are informații despre toate creditele clientului. Așa că, cei care vor să contracteze un credit ipotecar, trebuie să demonstreze că ar avea banii de avans și în lipsa accesării unui credit de nevoi personale.

„Nu pot spune dacă e o idee bună sau proastă.Orice persoană care decide să acceseze două credite, unul pentru avans, altul pentru un credit ipotecar, trebuie sa calculeze foarte bine dacă poate rambursa ambele rate, oricum va calcula și banca acest lucru. De regulă, sunt doua bănci finanțatoare. Dacă am accesat creditul de nevoi personale de la banca 1, banca 2 știe ca eu mai am un credit”, explică Valentin.

Unele persoane „încearcă apa” înainte de a contracta un credit ipotecar, prin alte tipuri de împrumuturi la bancă. Acest lucru este reprezentat fie de o necesitate a clientului, fie pentru a avea deja un istoric în creditare. Mai exact, sunt persoane care își iau un credit de nevoi personale pentru a avea un scor FICO bun, astfel, să fie văzut de bancă ca un bun platnic. Cu toate acestea, CEO-ul AVBS menționează că, în cazul creditelor ipotecare, scorul FICO este mai puțin important decât în cazul altor credite, fiindcă aici garantezi direct cu locuința pe care o achiziționezi.

Când vorbim de creditele ipotecare, acolo, băncile, având ca garanție imobilul, sunt mai relaxate și majoritatea nici nu se uită la acest scor FICO.

Valentin Anghel, CEO AVBS Credit

AVBS Credit, companie de brokeraj 100% românească, a lansat o aplicație care să dezvolte atât personalul specializat în piața de credite, cât și accelerarea extinderii companiei în întreaga țară. Aplicația este singura de profil din România și are ca obiectiv utilizatori din toate domeniile de activitate, atât brokeri francizați, cât și parteneri din alte domenii conexe, însă nu se va limita la acestea.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri