Business-urile cu flori din Romania si-au dublat cifra de afaceri in ultimii cinci ani si vor continua sa creasca si in 2020, cu aproximativ 15%, pana la 450 de milioane de lei, potrivit estimarilor analistilor KeysFin.

Afacerile cu flori au crescut in ultimii cinci ani, cu 96% fata de 2014 si cu 6% fata de 2017, la 330 milioane de lei in 2018.

Peste 90% din antreprenorii din domeniu sunt romani. Creativitatea acestora si pasiunea pentru aranjamente florale cu siguranta ca si-au spus cuvantul, insa, pentru ca piata locala sa infloreasca si mai mult, este nevoie de o strategie clara si de investitii sustinute si in ceea ce priveste cultivarea florilor. Momentan, cresterea acestui sector a venit doar din consum, insa cu siguranta ca poate veni si din productie daca vor exista initiative in acest sens“, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

In 2018, numarul companiilor care activeaza in domeniu a fost cu 36% mai mare decat in 2014, in urma analizei calitative rezultand peste 830 de companii in industria florilor.
Din cele peste 830 de companii analizate, 387 au inregistrat profit, 373 au avut pierderi, iar restul au avut un rezultat nul in 2018.

Afacerile cu flori, un business aproape romanesc

In topul celor mai mari companii locale din domeniul floral, dupa cifra de afaceri, se afla: COMGABY MOLN SRL (florariile Magnolia: 31,6 milioane de lei), FLOWERS MARKET HOLLAND SRL (26,1 milioane de lei) si FLOR DE LOS ANDES SRL (17,6 milioane de lei in 2018).
Toate cele trei sunt detinute de investitori romani si, mai mult decat atat, dintre cele peste 830 de companii analizate, doar 20, respectiv 2% - sub marja statistica de eroare de 3%, sunt controlate de investitori straini.

Aranjamente romanesti cu flori din strainatate

Romania a importat de 50 ori mai multe flori decat a exportat, in 2018, iar principala sursa a importurilor florale din tara noastra este Olanda. Tara lalelor este asadar furnizorul oficial de flori al Romaniei, iar valoarea importurilor a fost de aproximativ 78 milioane de euro, reprezentand aproape 60% din totalul importurilor de plante vii si produse de floricultura de pe plan local. In topul tarilor din care Romania importa flori se mai regasesc si Ungaria, cu 12% din totalul de importuri mentionat mai sus, si Italia, cu 8% din acelasi total.

Olanda este de altfel lider de necontestat in domeniu, cu peste 40% din exporturile de flori la nivel global in 2018, aproximativ 3,7 miliarde de dolari potrivit datelor Statista.

Orasele cu florarii

Bucuresti se afla pe primul loc in topul judetelor in functie de cifra de afaceri a business-urilor din domeniul floral care au sediul aici, insumand 113 milioane de lei, 34% din totalul la nivel national. Capitala este urmata in clasament de judetul Bistrita-Nasaud, cu 10% din total si o cifra de afaceri de 32,5 milioane de lei, si judetul Ilfov, cu 9% din total si o cifra de afaceri de 30 milioane de lei. Companiile inregistrate in cele trei judete cumuleaza peste 50% din totalul cifrei de afaceri locale a acestui sector.

In ceea ce priveste forta de munca din domeniu, a ramas relativ constanta fata de 2017. Astfel, in 2018 existau aproximativ 1.600 de angajati activi in industrie, la nivel national, cu 36% mai multi decat in 2014. Pe de alta parte costul mediu per angajat a avut o crestere de aproape doua ori mai rapida decat productivitatea medie per angajat, respectiv de 80% in 2018 versus 44% in 2014.

Florile castiga teren in online

Piata de e-commerce din Romania creste de la an la an, iar obisnuinta romanilor de a gasi totul la un click distanta se regaseste si in cazul business-urilor florale. Potrivit datelor din domeniu, in 2019 existau aproximativ 150 de magazine online de flori, iar cele mai ocupate luni pentru acestea sunt lunile februarie, martie si decembrie. Sarbatorile locale, precum 1 martie sau Dragobetele, dar si cele internationale, precum Valentine’s Day sau 8 martie, contribuie asadar semnificativ la veniturile comerciantilor online de flori.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri