Tim Wilkinson, Partener Capital Markets in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, alearga la maratoane din 2008 pentru a strange bani pentru Hospice Casa Sperantei, organizatie nonguvernamentala care ofera servicii de ingrijire paliativa. Intr-un interviu pentru wall-street.ro, partener media al Hospice Casa Sperantei in proiectul Romania fara Hospice, Wilkinson vorbeste despre motivele pentru care se implica in proiect, despre responsabilitatea sociala corporativa (CSR) si voluntariat.

Voluntariatul si-a facut loc in viata lui Tim Wilkinson in 2008, cand l-a cunoscut pe Graham Perolls, fondatorul Hospice Casa Sperantei. Atunci a vazut si a invatat despre ingrijirea paliativa de care au nevoie oamenii pentru a supravietui si a decis sa se alature echipei de strangere de fonduri din Bucuresti. Scopul initiativei a trecut de bani si a ajuns la public, dorinta fiind de a-l sensibiliza si de a-l face constient de actiunile pe care Hospice incerca sa le realizeze: ingrijirea bolnavilor si construirea spitalului de la Plumbuita.

In acelasi an, Wilkison a hotarat sa alerge la maratonul din New York cu fratele sau, pentru a aduna bani pentru Hospice. „Este dificil sa descriu in cuvinte emotia finalizarii unui maraton si a sprijinirii, in acelasi timp, a unei cauze care merita atat de mult. Este un test de disciplina (in ceea ce priveste antrenamentul), de angajament (sa parcurgi toata distanta), determinare (sa reusesti sa strangi sponsorizarea) si sa fii capabil sa impingi limitele corpului si mintii”, marturiseste Wilkinson.

Cum ar arata Romania fara Hospice?

Romania fara Hospice s-ar reflecta in vietile oamenilor care au nevoie de ajutor pentru a se confrunta cu o boala ar carei final este stiut si asteptat.

„Hospice Casa Sperantei ajuta forte multi oameni. Fara Hospice, acestia ar trebui sa se confrunte cu provocarile fizice si psihologice ale conditiei lor, fara sprijinul necesar. Trebuie sa continuam sa construim pentru a ajuta mai multi oameni, pentru ca nevoia depaseste ceea ce Hospice poate sa ofere in prezent si trebuie sa reducem decalajul”, spune Wilkinson.

Voluntariatul pentru toti

Pentru ca mediul de voluntariat sa se imbunatateasca, este nevoie de mai multi oameni implicati care sa doneze nu doar bani, ci si timp, ceea ce pare a fi pentru multi o problema.

„Pentru a dona o parte din timp si a-l directiona catre cei care au nevoie, este necesar un mod de gandire disciplinat. Totul este despre managementul timpului, sa te asiguri ca aloci macar putin timp din saptamana pentru a te concentra pe acest aspect si sa il tratezi ca pe orice alt angajament important”, spune Wilkinson.

Pasiunea pentru un sport, combinata cu reprezentarea unui ONG poate fi o solutie pentru strangerea de donatii pentru o cauza.

„In fiecare an, zeci de mii de pacienti romani au nevoie de ingrijire paliativa si multi dintre ei nu au acces la servicii specializate pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Nicio persoana care se confrunta cu o boala terminala nu ar trebui sa fie singura, asa ca eu cred ca romanii pot fi mai implicati in voluntariatul pentru ingrijirea paliativa si pot face asta oferind din timp, combinand pasiunea pentru alergare la maraton, sustinand o cauza buna, convingandu-si prietenii si familia sa faca un bine impreuna sau chiar sa isi doneze zilele de nastere catre pacientii Hospice”, spune Wilkison.

Apoi, ar trebui sa fie apreciata si incurajata fiecare actiune de voluntariat. „Cred ca fiecare gest marunt conteaza, indiferent de pozitia dintr-o companie, experienta profesionala sau salariul. Cu cat mai multi oameni actioneaza responsabil in comunitatea in care traiesc, cu atat mai bine”, spune Wilkinson.

CSR, din perspectiva companiilor romanesti

Comparativ cu anul 2008, companiile din Romania si-au schimbat modul in care vad responsabilitatea sociala corporativa (CSR) si modul in care se implica in comunitatile de voluntari. „Oamenii au devenit mai constienti de impactul si responsabilitatea pe care o au in societate si acest aspect se imbunatateste zilnic”, considera Wilkinson.

Poti sustine si tu serviciile gratuite ale fundatiei HOSPICE Casa Sperantei redirectionand 3,5% din impozitul pe venit. Descarca formularul aici. Termenul de depunere este 15 martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »


Setari Cookie-uri