Mai mult, in perioada de raportare, Romania a marcat cel mai mare regres dintre statele membre, raportul scazand cu doua puncte procentuale in 2016 fata de 2015, de la 28% din PIB, la 26% din PIB.

In schimb, Grecia se afla la cealalta extrema, cu o crestere de peste doua puncte procentuale, de la 39,8% din PIB, la 42,1% din PIB.

Cum stam comparativ cu tarile vecine?

Dintre tarile vecine, doar Bulgaria a inregistrat, in 2016, o scadere a indicatorului, insa nesemnificativa. In schimb Cehia, Polonia, Ungaria au marcat cresteri ale incasari din taxe ca procent in PIB.

La nivelul UE, raportul venituri din taxe in PIB era de 40% in 2016, in crestere fata de 39,7% in 2015. In zona euro, veniturile din taxe reprezentau, in 2016, 41,3% din PIB, in crestere usoara fata de 41,2% in 2015.

Noul proiect de rectificare,...
Citeste si: Guvernul a umflat veniturile in noul proiect de rectificare bugetara

Asadar, cifrele arata “existenta unei diversitati semnificative in randul statelor membre UE”, atat in ceea ce priveste indicatorul general, cat si pe categorii de impozite.

Astfel, impozitele pe productie si importuri sunt cele mai mari in Suedia (22,6%) si cele mai mici in Germania (10,9%). Impozitele pe venituri si patrimoniu sunt deosebit de mari in Danemarca (30%), urmata de Suedia (18,8%), fata de 5,4% in Bulgaria. In sfarsit, Franta este tara cu cele mai mari cotizatii sociale (18,8%), urmata de Germania (16,7%), fata de 1% in Danemarca, unde prestatiile sociale sunt finantate din impozit.

In coada clasamentului pe toate categoriile de impozite, ca venit in PIB

In cazul banilor stransi la buget din taxarea veniturilor, Romania se afla tot printre tarile cu cele mai mici procente in PIB, de 6,5%, depasind doar Bulgaria (5,4%) si Lituania (5,7%). In varful clasamentului se afla Danemarca, cu 30%, Suedia, cu 18,8% si Finlanda, cu 16,5%.

Si in cazul contributiilor sociale, tara noastra obtine printre cele mai mici venituri la buget din UE, cu 8,1% din PIB depasind doar Danemarca (1%), Suedia (3,3%), Irlanda (4,4%), Malta (6,4%), Marea Britanie (7,7%) si Bulgaria (7,8%).

Deficitul bugetar a scazut cu...
Citeste si: Dividendele smulse de la companiile de stat salveaza momentan bugetul

"Indicatorii fiscali au fost elaborati intr-un cadru armonizat pe baza sistemului european de conturi, care permite o comparatie precisa intre sistemele fiscale si politice intre statele membre UE", a explicat Eurostat.

In cazul Romaniei situatia se poate explica prin faptul ca anul 2016 este cel in care a intrat in vigoare noul Cod Fiscal care prevede, printre altele, reducerea TVA de la 24% la 20%, masura inca invocata de autoritati pentru nerealizarea veniturilor la acest capitol.

In plus, autoritatile romane au mari probleme si la colectarea taxelor. Tot Comisia Europeana anunta, recent, ca Romania are cel mai mare deficit de colectare la TVA (diferenta dintre TVA datorata la stat si TVA incasata) din Uniunea Europeana, de aproape 40% in 2015, care inseamna 8 miliarde de euro paguba la bugetul de stat.

Eugen Teodorovici: Executia...
Citeste si: Ministrul Finantelor promite venituri record in iulie! De unde?

Sursa foto: Shutterstock