Despre efectele crizei

Despre efectele crizeiGuvernatorul spunea in iunie anul trecut ca Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara internationala, in conditiile in care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent.

"Sunt tentat sa afirm ca impactul crizei financiare internationale asupra economiei romanesti a fost mai degraba unul pozitiv. In cazul in care riza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, insa, din ce am vazut pana acum, nu sunt semne de incetinire", a spus Isarescu.

Despre proiectele de infrastructura

Despre proiectele de infrastructuraRomania nu are probleme cu finantarea proiectelor de infrastructura, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, explica guvernatorul in urma cu un an.

"Ne tot intrebam retoric de ce nu facem autostrazi.
Trebuie sa tinem cont ca 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, insemna in 2000 mai putin de 1 miliard de euro, iar azi insemana peste 3 miliarde euro"



Despre legislatia muncii

Despre legislatia munciiLegislatia muncii este "rigida si total depasita", motiv pentru care trebuie reformata rapid, in concordanta cu rata actuala a somajului, pentru a evita o blocare a dezvoltarii economice, spunea Mugur Isarescu.

"Toata legislatia muncii cred ca este rigida si total depasita si este creata pentru perioadele in care aveam somaj ridicat. Acum, in mod evident, te uiti inainte, in spate, in stanga, in dreapta, mai toti angajatorii se plang de lipsa fortei de munca".

Despre criteriile de convergenta la zona euro

Despre criteriile de convergenta la zona euro"Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este impotriva cresterii salariilor. Am putea spune, chiar dimpotriva. Trebuie insa sa privim cu luciditate si sa afirmam raspicat ca o crestere a salariilor mai mare decat a productivitatii muncii nu duce la un trai mai ridicat, ci, dimpotriva, la unul mai scazut, intrucat decalajul dintre cei doi indicatori fundamentali se sparge mai devreme sau mai tarziu in crestere galopanta a preturilor, depreciere a monedei nationale, indatorare externa".

Despre deprecerea leului

Despre deprecerea leuluiDeprecierea leului din ultima perioada s-a situat "in limite normale", in conditiile tensiunilor financiare pe plan international, dar si pe fondul evenimentelor interne - "politice si sociale" - din ultima saptamana, declara in octombrie guvernatorul BNR.

Despre 'raspandaci'

Despre 'raspandaci'"S-a sarit putin calul in ceea ce priveste concurenta."

"E cazul sa incep cu cei care lucreaza in sistemul bancar. In asemenea momente se vede calitatea unui bancher. Daca se dovedeste ca cineva din sistemul bancar a raspandit astfel de zvonuri, nu ar mai trebui sub nicio forma ca acel om sa mai calce intr-o banca in calitate de angajat", spunea Isarescu pe fondul zvonurilor legate de starea bancilor din Romania.



Despre interventiile BNR in piata valutara

Despre interventiile BNR in piata valutara"A te juca pe ecran cu cotatiile este un mare pacat intr-o piata care se doreste functionala, asa ca am vrut sa vedem care sunt cotatiile reale, sa verificam daca ceea ce este pe ecran, este si in realitate. Nu urmarim sa sprijinim leul, ci sa sprijinim piata, functionarea ei", a explicat Isarescu referindu-se la interventiile directe in piata valutara.

Despre dobanzile mari

Despre dobanzile mari"Bancile nu ar trebui sa transfere dobanzile mari asupra clientilor".

"Bancile sa nu-si traga un glont in picior, sa nu-si traga cu stangul in dreptul. Altminteri, relatiile cu clientii sunt reglementate, exista chestiuni juridice, pe care nu vreau sa le comentez mai mult".



Despre creditele in valuta

Despre creditele in valuta"Creditele in valuta ar putea sa ‘nu se simta bine’ in perioada urmatoare".

"Primul defunct al acestei disfunctionalitati este creditul in franci elvetieni, iar urmatorul care nu se va simti bine este creditul in valuta", a spus Isarescu.

Despre creditele in lei

Despre creditele in lei"Nu va faceti griji la creditul in lei. Bancile trebuie sa faca ceva cu banii"

"Bancile trebuie sa faca ceva cu banii, retelele pe care le au trebuie sa lucreze", a spus Isarescu, adaugand ca bancile orientate pe creditarea in valuta vor fi obligate sa apese pe frana, dar nu foarte puternic, "sa nu dea cu capul in parbriz".


Despre somaj

Despre somaj"30.000 de someri in plus nu sunt o problema"

"La nivel indiuvidual, aceasta cifra reprezinta, intradevar, o problema pentru fiecare persoana care ramane fara loc de munca. Cu toate acestea, o crestere cu 30.000 de someri reprezinta maximum 0,5% din forta de munca. Aceasta majorare, coroborata cu 3-4%, nivelul actual al somajului, arata ca deocamdata cu greu se poate vorbi de o problema", a spus Isarescu.

Despre cresterea euro

Despre cresterea euro"Credeti ca e mult cat a crescut euro?"

Cotatia euro nu parea sa il ingrijoreze in ianuarie pe guvernatorul Mugur Isarescu, care a dat de inteles ca moneda europeana ar putea sa mai creasca si ca Banca Nationala nu va interveni pentru a sprijini leul. “Credeti ca e mult?”, a raspuns Isarescu, pe treptele bancii centrale, la intrebarea jurnalistilor despre evolutia cursului valutar din primele zile ale anului.

Despre canalele de transmitere a crizei

Despre canalele de transmitere a crizei"Avem cinci canale de transmitere a efectelor crizei in Romania"

"Am identificat cinci canale de transmitere a efectelor indirecte ale crizei financiare globale in Romania, respectiv cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si al efectelor asupra avutiei si bilanturilor".




Despre forma recesiunii

Despre forma recesiunii"Suntem pregatiti pentru ce e mai rau"

"Asistam la o recesiune in forma de V, insa nu avem date despre cea in forma de U, ce prevede o perioada mai lunga de scadere economica. Cea mai rea forma de recesiune este depresia, in forma de L, cand economia pica si ramane asa", explica Isarescu, in luna februarie.



Despre acordul cu FMI

Despre acordul cu FMI"Un acord cu FMI presupune costuri suplimentare. Cine le acopera?"

"Varianta unui acord stand-by, aceasta umbrela neutilizata, cu un comision de neutilizare de 25%, presupune aparitia unor costuri suplimentare de sute de milioane de euro. Cine le acopera?"

Despre masuri anti-criza si impozite

Despre masuri anti-criza si impozite"Daca le aplicam cu intarziere, scad sansele de crestere a economiei".

"Masurile anti-criza inseamna si ca trebuie sa implementam rapid un program ambitios de investitii publice, orice intarziere reducand sansele ramanerii pe un trend pozitiv", a spus Isarescu.

"Majorarea impozitelor, ca modalitate de corectie a dezechilibrelor economice, are si costuri inflationiste".

Despre deblocarea creditarii

Despre deblocarea creditarii"Creditarea se va debloca in primavara".

"Ajustarea dobanzilor se va face mai repede decat ne asteptam, la fel de repede cum s-a corectat si deficitul de cont curent. Romanii pot avea surpriza sa se intoarca din vacanta si sa gaseasca dobanzile ajustate", a declarat recent Isarescu.



Despre criza

Despre criza"Punctul minim al recesiunii din Romania a fost atins".

"Cea mai joasa parte a recesiunii in forma de V a fost atinsa in primul trimestru. Niciodata banca centrala nu a spus ca nu va fi un impact al crizei, insa am avut nevoie de timp sa gasim canalele prin care s-a transmis".

"Exista o dimensiune a acestei crize financiare, una mediatica, care nu trebuie neglijata si care ne influenteaza. Si inainte de a iesi din aceasta criza, noi romanii trebuie sa scoatem criza din capul nostru. Este foarte important, nu e vorba de a intra intr-o stare de euforie, dar a pune un diagnostic corect si a vedea dimensiunea adevarata a impactului crizei este o preconditie a unor politici corecte", a spus guvernatorul BNR, in cadrul unei prelegeri sustinute la Universitatea "Al.I.Cuza".

Despre un nou mandat

Despre un nou mandat"Cum mai este ceva vreme pana voi implini varsta de 65 de ani, nu intentionez sa ma pensionez".