Estimari pentru principalii indicatori la final de an

Estimari pentru principalii indicatori la final de anAsociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) estimeaza pentru piata romaneasca de pensii private obligatorii in 2011 o crestere de 6% a numarului de participanti activi la 5,5 milioane de persoane si active nete in administrare de 6,5 miliarde de lei, mai mult cu 50% fata de anul 2010.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat si in anul 2010 randamente investitionale remarcabile, reusind performante mult superioare inflatiei si nivelului dobanzilor bancare, in pofida mediului economic si financiar nefavorabil si a recesiunii prelungite.

Astfel, Pilonul II a cunoscut un randament mediu de 15,1%, iar activele nete administrate de cele 9 fonduri au ajuns la 4,3 miliarde de lei (un miliard de euro). Numarul total al participantilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,19 milioane, acestia fiind cu circa 275.000 mai multi (+5,6%) fata de inceputul anului 2010.

De la infiintare si pana in prezent, fondurile de pensii de Pilon II (lansate in luna mai 2008) au inregistrat un randament mediu anualizat de 15,2. Toate aceste date sunt rezultate ale calculelor APAPR pe baza datelor publicate de administratorii fondurilor de pensii private si de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).



Integrarea bugetarilor din structurile militarizate

Integrarea bugetarilor din structurile militarizatePrin integrarea in fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, circa 150.000-200.000 de noi participanti ar putea astfel adera la fondurile de pensii.

Deocamdata, administratorii fondurilor de pensii nu cunosc detaliile tehnice si operationale prin care Casa Nationala de Pensii Publice (fosta CNPAS) va integra acesti salariati ai statului in sistemul public de pensii, apoi (in functie de criteriul de eligibilitate dat de varsta) si in sistemul privat de pensii.

Majorarea contributiei virate in sistem la 3%

Majorarea contributiei virate in sistem la 3%APAPR estimeaza, de asemenea, majorarea contributiei virate in sistem (incepand din luna martie) de la 2,5% la 3% din castigul brut lunar al participantilor. Desi aceasta majorare este necesara si binevenita, ea lasa in continuare sistemul in urma calendarului initial de contributii stabilit prin legea de infiintare a Pilonului II.

In 2009, 2010 si 2011, contributia este deci mai mica cu jumatate de punct procentual decat era programat initial, ceea ce inseamna o pierdere cumulata de circa 250-300 de milioane de euro pentru cei peste 5 milioane de participanti la sistem.

Excluderea "costului bugetar" al Pilonului II

Excluderea "costului bugetar" al Pilonului IIReferitor la excluderea „costului bugetar” al Pilonului II din calculul deficitului si datoriei publice, odata cu finalul anului 2010, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu potrivit caruia costurile de reformare a sistemelor publice din Uniunea Europeana (UE), prin introducerea de sisteme de pensii private obligatorii (de tip Pilon II, ca in Romania), vor fi luate in calcul la evaluarea deficitului bugetar si datoriei publice.

Astfel, se ofera spatiu fiscal pentru aceasta reforma si transmite un mesaj politic puternic statelor nationale, de incurajare a acestor reforme. In cadrul acestui nou mecanism, evaluarea deficitelor bugetare nationale va fi facuta de la caz la caz, iar detaliile tehnice (referitoare la contabilitatea bugetara nationala) vor fi stabilite de UE si implementate de statele nationale in cursul anului 2011, incepand cu luna aprilie;

Sanctiuni pentru statele care isi afecteaza reformele sistemelor de pensii

Sanctiuni pentru statele care isi afecteaza reformele sistemelor de pensiiUniunea Europeana (UE) ar putea introduce sanctiuni pentru statele care isi afecteaza reformele sistemelor de pensii.

Astfel, in urma deciziei Ungariei de a nationaliza efectiv fondurile de pensii private obligatorii, Uniunea Europeana ar putea decide, in premiera absoluta, sa introduca sanctiuni pentru statele membre care decid sa isi afecteze in acest fel sistemele de pensii private. Primele discutii oficiale au avut loc deja in cadrul ECOFIN (Consiliul ministrilor de finante din statele UE), la finele anului 2010.