1. Jerome Kerviel: Frauda de 3,4 mld. euro

1. Jerome Kerviel: Frauda de 3,4 mld. euroIn afara de schema Ponzi realizata de Bernard Madoff, fostul trader al Societe Generale, Jerome Kerviel, a generat prin tranzactii neautorizate cele mai mari pierderi din sectorul bancar.

Kerviel era catalogat drept “un geniu al fraudelor”, potrivit lui Christian Noyer, guvernatorul Bancii Nationale a Frantei.

Traderul, care nu a obtinut niciun castig personal in urma fraudei, a fost condamnat in octombrie 2010 la trei ani de inchisoare.

Sursa foto: France24

2. Kweku Adoboli - 1,5 mld. euro

2. Kweku Adoboli - 1,5 mld. euroUBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat ca a inregistrat o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza unor tranzactii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investitii, in persoana lui Kweku Adoboli, 31 de ani. Banca a aratat ca va inregistra pierderea in trimestrul al treilea al acestui an.

Banca incepuse sa recastige in acest an increderea clientilor, dupa ce a fost salvata in 2008 de guvernul elvetian de la colaps, pe fondul pierderilor masive ale bancii de investitii, determinate de active toxice, in urma crizei ipotecare subprime si crizei financiare mondiale.

3. Yasuo Hamanaka 1,1 mld. euro

Sumitomo Corp, una dintre cele mai mari banci japoneze, a fost victima unei scheme aplicata timp de zece ani in principal de traderul Yasuo Hamanaka.

Hamanaka era cunoscut sub porecla de “Domnul 5%”, procentul din piata de cupru pe care il controla. Acesta a fost condamnat la opt ani de inchisoare.

Sursa foto: Welt.de

4. Nick Leeson 915 mil. euro

In 1995, Nick Leeson a provocat bancii Barings, pentru care lucra in cadrul subsidiarei din Singapore, o pierdere de 915 mil. euro. Acesta a fost implicat in tranzactii neautorizate cu banii clientilor bancii. Barings era deja falimentara atunci cand conducerea a descoperit amploarea pierderilor.

Barings a fost vanduta in acelasi an olandezilor de la ING pentru suma simbolica de o lira sterlina.

5. Toshihide Iguchi 800 mil. euro

Banca japoneza Daiwa a primit o adevarata lovitura cand, in 1995, Toshihide Iguchi, unul dintre executivii din SUA, a anuntat intr-o scrisoare, ca a fraudat institutia timp de 11 ani. A fost condamnat un an mai tarziu.

Sursa foto: Welt.de

6. John Rusnak 500 mil. euro

John Rusnak, trader al bancii americane Allfirst, subsidiara a Allied Irish Bank, a fost condamnat in 2002 pentru o frauda de 500 mil. euro. Pedeapsa primita a fost de sapte ani si sase luni.

Sursa foto: Businessinsider.com