1. Investitia la bursa e un joc bazat in special pe noroc

1. Investitia la bursa e un joc bazat in special pe norocAceasta conceptie determina multi oameni sa stea departe de capital. Pentru a intelege principiile, este esential de stiut ca a cumpara actiuni implica a deveni actionar la companie si, deci, a beneficia de o parte din profit si de implicare in activitatea acesteia. Foarte frecvent, investitorii cred ca investitia pe bursa inseamna doar trading, uitand rolul de baza al detinerii de actiuni.

Investitia la bursa presupune, in primul rand, o necesitate a unei persoane de a crea o sursa de profit pe un termen mediu sau lung. Speculatia la bursa presupune si o oarecare doza de noroc, in sensul in care cateodata se pot intampla evenimente neprevazute care sa dea peste cap incercarea de speculatie si sa o duca in zona negativa, explica Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

“Conteaza foarte mult ce gen de investitor esti si care este apetitul pentru risc pe care ti-l asumi. Din punctul meu de vedere, norocul nu poate fi invocat de niciun investitor. Greselile care se fac sunt puse de catre investitori pe seama lipsei de noroc, dar aceasta este o teorie falsa”, a mai spus brokerul.

2. Piata de capital este un mediu exclusivist, unde au acces numai brokerii si oamenii bogati

2. Piata de capital este un mediu exclusivist, unde au acces numai brokerii si oamenii bogatiPiata de capital asigura intalnirea cererii cu oferta. Nu este un mediu exclusivist, ci mai degraba unul mai complex si in care e nevoie de un grad de pregatire mai ridicat decat in alte domenii, explica brokerul.

“Atunci cand lucrurile sunt mai complexe, exista tendinta de a crede ca este foarte complicat si doar anumiti oameni pot avea acces. Teoria este falsa, piata de capital oferind oportunitati pentru toti, iar abordarea corecta este ca orice investitor sa gaseasca acel instrument care sa fie potrivit pentru el si pentru nivelul de cunostinte si informare”, a mai spus Necula.

De aceea, exista investitori care tranzactioneaza singuri, iar altii investesc prin intermediul fondurilor de investitii.

3. Titlurile care scad dramatic vor reveni sigur pe cresteri spectaculoase

3. Titlurile care scad dramatic vor reveni sigur pe cresteri spectaculoaseOricare ar fi motivul aparitiei acestui mit, specialistii de la Investopedia.com spun ca nu este deloc constructiv pentru un investitor sa creada ca orice investitie de cel putin un an va si si profitabila.

“Pentru actiunile care scad cel mai mult exista mari sanse ca ele sa aiba cresteri foarte mari comparativ cu amplitudinea scaderii. Trebuie facuta clar distinctia intre societatile care scad din cauze conjuncturale si care nu vor afecta societatea pe termen lung si cele care scad din motive fundamentale, iar perspectiva se transforma intr-una negativa. Prin urmare nu toate actiunile care scad mult cresc la fel de mult, unele vor scadea si mai mult”, considera Gabriel Necula.

Intre doua actiuni, una care a castigat 5 dolari in ultimul an si una care a scazut cu 40 de dolari in acelasi interval, majoritatea investitorilor ar alege a doua companie, motivand ca la un moment dat va creste spre aceleasi niveluri. Logica nu este cea corecta in cazul bursei, pretul nefiind singurul criteriu de selectie. Mai important este ca valoarea sa fie una sustenabila si avantajoasa, raortat la indicatorii financiari.

4. Actiunile care cresc vor ajunge sa se deprecieze foarte mult

4. Actiunile care cresc vor ajunge sa se deprecieze foarte multLegile fizicii nu se aplica si pe piata de capital. Nu exista o forta gravitationala care sa impinga inapoi actiunile care cresc.

Actiunile care cresc cel mai mult intr-adevar sunt predispuse la corectii mult mai ample datorita unor marcari de profit agresive. Dupa cresteri spectaculoase investitorii se asteapta ca ele sa continue si nu sunt ingrijorati la primele semne de scadere.

“Prima data vand investitorii mari, apoi, dupa ce acestia genereaza o scadere semnificativa, investitorii mici se sperie si continua valul de vanzari generand scaderi si mai mari. Trebuie facuta distinctia si aici intre societatile care au motive fundamentale de crestere si care nu se vor corecta foarte mult si cele care cresc speculativ si au tendinta de a se corecta semnificativ”, a mai spus brokerul Prime Transaction.

Sunt mai multe exemple de actiuni care au crescut constant in ultimii ani, desi multi investitori se asteptau sa vada deprecieri. De exemplu, acum 10 ani, actiunile Berkshire Hathaway's au crescut de la 6 dolari la 10 dolari in mai putin de un an. Chiar daca multi se asteptau ca pretul sa se intoarca in curand la valoarea initiala, in urmatorii sase ani a avut o crestere constanta, ajungand la 70 de dolari.

Acest lucru nu inseamna ca actiunile nu sufera si corectii. Ideea principala este ca pretul deriva din calitatea businessului. Daca o companie are un management de calitate, este posibil ca actiunile sa aiba o evolutie pozitiva continua.

5. Un minim de cunostinte financiare este suficient pentru a intra pe bursa

5. Un minim de cunostinte financiare este suficient pentru a intra pe bursaA sti ceva este, in general, mai bine decat a nu sti nimic. Insa in zona pietelor de capital este esential ca fiecare investitor sa aiba o viziune clara asupra miscarilor banilor sai. Doar investitorii care si-au facut temele intotdeauna au avut si succes.

Daca un investitor nu are suficient timp incat sa se documenteze, sa invete, sa citeasca, atunci este recomandat sa isi ia un broker sau un consultant de investitii. Costul acestuia este mult mai mic decat costul unei investitii neintelese.

”Pentru a incepe investitia pe bursa nu este neaparat nevoie de un anumit nivel de cunostinte financiare. Trebuie doar sa te documentezi despre posibilitatile tale si sa alegi acel mod de lucru care ti se potriveste. Poti alege ca un broker sa-ti administreze investitiile si atunci nu vei avea nevoie sa studiezi in amanunt pietele financiare. Este recomandat sa ai cateva notiuni elementare pentru a intelege ce se intampla cu banii tai si sa-ti stabilesti asteptari realiste de la investitiile tale”, sustine Gabriel Necula.