5. Poate fi convertit usor in valuta

5. Poate fi convertit usor in valutaExista diferite metode de a detine aur: sub forma de lingouri sau monezi, sub forma de actiuni (ETF) sau certificate, acestea din urma permitand instantaneu conversia in cash, explica analistii Admiral Markets.

Aurul asigura investitorului un titlu de valoare (absenta riscului de credit reprezinta o calitate intrinseca), lichiditate (in momente de turbulente politice si risc de inflatie globala lichiditatea metalului galben este neamenintata) si diversificare.

4. Cantitatea de aur nu poate fi manipulata

4. Cantitatea de aur nu poate fi manipulataCantitatea de aur nu poate fi influentata precum cea de bani.

Nu se poate fabrica aur din hartie si cerneala cum s-a intamplat cu valutele in ultimii ani, cand bancile centrale si guvernele au creat miliarde de dolari, euro sau lire intr-un razboi al devalorizarii pentru diluarea datoriilor si competitivitatea produselor exportate, afirma analistii Admiral Markets.

In ultimii 40 de ani, cantitatea de aur nici macar nu s-a dublat, fiind disponibila doar o cantitate limitata.

3. Protector impotriva inflatiei si a masurilor guvernamentale

3. Protector impotriva inflatiei si a masurilor guvernamentaleDe-a lungul istoriei aurul a reprezentat o forma de protectie impotriva inflatiei, desi sunt si exemple contradictorii.

Pretul aurului se afla in stransa corelatie cu masa monetara, cantitatea de bani din economie. Admiral Markets exemplifica faptul ca la cresterea cu 1% a masei monetare in SUA se determina o crestere cu 0,9% a cotatiei aurului.

Astfel, aurul reprezinta o forma de protectie fata de masurile neconventionale ale guvernelor si Bancilor Centrale, care scad valoarea si putea de cumparare a banilor.

2. Isi pastreaza valoarea in timp

2. Isi pastreaza valoarea in timpPuterea de cumparare a aurului nu doar s-a mentinut, dar a si crescut in ultimii 40 de ani, de la renuntarea standardului de aur.

De atunci si pana astazi, raportand cantitatea de bani aflata in circulatie la inflatie, puterea de cumparare a dolarului si a celorlalte valute a scazut cu 80 - 90%.

In sens opus, pretul aurului a crescut de la 35 de dolari/uncie la 1.400 de dolari/uncie, cantitatea de la 90 - 100.000 de tone la 170 - 180.000 de tone, iar indicele pretului de consum de 5 ori, adica o crestere a puterii de cumparare de aproape 4 ori, potrivit Admiral Markets.

1. O masura a bogatiei

1. O masura a bogatieiDe sute de ani oamenii alearga dupa aur si il considera adevaratul simbol al bogatiei pentru ca este limitat si pretios.

Cererea pentru aur creste din dorinta celor mai puterinici investitori si institutii financiare de a acumula bogatie.

Cea mai mare cantitate de aur este detinuta de Bancile Centrale, sub forma de rezerve. Tot mai multe state, in special China si Rusia, renunta la banii de hartie in favoarea metalului galben, sustin analistii Admiral Markets. Spre exemplu, Banca Nationala a Romaniei are in rezerva peste 104 tone de aur.

In acelasi timp productia de aur este in scadere, zacamintele sunt tot mai rare, iar procesul de extractie este din ce in ce mai costisitor.