Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat marti, la sedinta Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, ca nu intelege de ce agricultorii trebuie sa plateasca apa din canalele de irigatii, care, neutilizata, ar ajunge in mare.

"Nu inteleg de ce platim apa folosita la irigatii, ca daca nu o iau eu se duce in mare, pe cand eu aduc plus valoare, ajut economia. Daca nu iau apa din Siret, ea se duce in Dunare si de acolo in mare, deci la revedere", a spus Baciu. In replica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent la sedinta Comisiei pentru Agricultura, a afirmat ca 80% din pretul apei pe care o folosesc fermierii se duce in energia electrica de care au nevoie motopompele, scrie Mediafax.

"Din costul pentru irigatii, 80% e reprezentat de energie. Asta este marea problema. De aceea am intervenit in 2011 pentru a reduce pretul la energie si de aceea vrem sa schimbam pompele acelea, pentru ca pretul energiei sa fie cat mai mic. Avem costuri foarte mari, pentru ca avem infrastructura din anii '70. Noi pompam in amonte, dar in momentul de fata studiem posibilitatea ca din barajele pe care le avem sa folosim apa si pentru sistemele de irigatii si sa putem iriga gravitational. La un moment dat va trebui sa discutam cu Ministerul Mediului pentru a putea folosi apa din panza freatica. Astazi este interzis. E o chestiune pe care trebuie sa o privim in viitor", a spus Constantin.

El a reiterat ca pentru reabilitarea sistemului principal de irigatii este nevoie de un miliard de euro, suma care ar putea fi recuperata in trei ani. "Valoarea despagubirilor cauzate de seceta in 2007 a fost de 370 de milioane de euro, iar noi vorbim de un miliard de euro necesar pentru a investi in infrastructura de irigatii. In trei ani cu seceta, din pacate, dam despagubiri cat am avea nevoie pentru a reabilita sistemul de irigatii, care ne va ajuta pe o perioada de 40-50 de ani", a spus Constantin.

Ministrul a precizat ca realizarea canalului Siret-Baragan ar necesita o investitie totala de 12 miliarde de euro, dar 450.000 de hectare ar putea fi irigate.

"Canalul Siret-Baragan poate iriga in jur de 450.000 de hectare. Nevoia de investitie acolo, cel putin pe cifrele pe care le avem la dispozitie, depaseste 12 miliarde de euro. Acolo sunt trei activitati care se pot face. Pe de o parte combaterea inundatiilor, pe de alta parte transport, iar pe de alta parte din irigatii. Pentru zona de irigatii e nevoie de mai bine de un miliard de euro, dar pentru un canal cu utilizare multipla e nevoie de mai bine de 12 miliarde de euro", a mai spus Constantin.

Potrivit lui Constantin, infrastructura principala de irigatii cauzeaza pierderi foarte mari, deoarece canalele nu sunt impermeabilizate.
"O alta cauza e lipsa echipamentelor de irigatii la fermieri. Din 2004, fermierii au vazut ca nu se mai investeste in sistemul de irigatii care nu e al statului si atunci nu si-au mai cumparat echipamente. Astazi, chiar daca au posibilitatea sa irige nu o fac, pentru ca nu au echipamente. Ei pot achizitiona echipamente prin masura 4.1, deschisa de trei luni. Infrastructura principala cauzeaza pierderi foarte mari din cauza canalelor neimpermeabilizate. Ea trebuie sa ramana la stat, pentru ca e vorba de siguranta nationala", a subliniat Constantin.

Multe dintre sistemele de irigatii din tara au fost distruse pentru ca pe unde treceau tevile s-au construit cartiere de locuinte.

"Din 2004 pana in prezent au existat foarte multe organizatii care au preluat o suprafata foarte mare de irigatii, dar ea a fost vanduta la fier vechi. De exemplu, in jurul Timisoarei nu mai exista infrastructura de irigatii pentru ca pe ele s-au facut cartiere de case. In Brasov la fel, in Bucuresti la fel. Sistemul de irigatii a fost lovit puternic in 2011, cand din 5.100 de angajati au fost dati afara 3.500. S-au dat afara oameni si de la APIA si de la ANIF, cand ni se spune ca trebuie sa marim numarul de angajatilor. Anul acesta, angajam la loc 1.000 de oameni dintre cei 3.500", sustine Constantin.

O varianta pentru reducerea costurilor cu irigatiile ar fi obligarea fermierilor sa isi faca abonamente, crede ministrul Agriculturii. "Pentru a reduce costurile foarte mult, ar trebui ca acel abonament sa fie obligatoriu pentru toti cei care sunt in amenajarea respectiva de irigatii. In felul acesta, costurile se reduc la 10% fata de cineva care este in treapta intai de pompare", a declarat Constantin, care a precizat ca o varianta pentru lipsa irigatiilor in perioada de seceta ar putea fi reprezentata de perdelele forestiere, care pastreaza umiditatea necesara, iar productia de grau s-ar mentine la patru-cinci tone pe hectar.

Saptamana trecuta, Ministerul Agriculturii a anuntat ca vrea sa aloce anual, timp de sapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigatii, infrastructura secundara putand beneficia de fonduri europene in valoare de peste 430 de milioane de euro. Sistemul de irigatii din Romania este distrus in proportie de 90%, astfel ca din 3,3 milioane de hectare irigabile in 1989 in prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

Sursa foto: Irigatii/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri