Afla de ce acte ai nevoie pentru inmatricularea auto si care sunt etapele si costurile acestui proces.

Actele necesare pentru inmatricularea auto le gasim afisate la sediul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), enumerate in ordinea in care trebuie puse la dosar. Inmatricularea unui autoturism ne costa in jur de 250 de lei daca este cumparat din Romania si 400 de lei daca este adus din strainatate, fara a lua in calcul asigurarea RCA, care are un pret diferit in functie de varsta soferului si motorizare.

Acte necesare inmatriculare auto

Dosarul trebuie sa cuprinda:

1.o cerere de inmatriculare tipizat;

2.fisa de inmatriculare auto vizata la Directia Impozite si Taxe Locale de sector semnata de fostul si de actualul proprietar, in cazul persoanelor juridice este nevoie si de stampila firmei;

3.cartea de identitate a vehicului cu folia de securizare aplicata (original si copie);

4.documentul care atesta dreptul de proprietate (act de vanzare-cumparare sau factura, in original si copie); actul de identitate al solicitantului (original si copie);

5.ITP valabil (inspectia tehnica periodica);

6.copie asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu numele noului proprietar.

7.chitanta de plata a contravalorii taxei de inmatriculare;

8.certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul);

9.placutele cu numarul de inmatriculare vechi si taxa pentru noile placute de inmatriculare, dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto);

10.certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (RAR) – original;

11.dovada de plata timbru de mediu sau adeverinta din care reiese nerestituirea taxei (original si copie);

Etape si costuri inmatriculare auto

Pentru a scapa rapid de procedura de inmatriculare auto, actele auto pot fi facute la Directia Impozite si Taxe Locale de sector unde are domiciliul vanzatorul. De regula aici gasim tipizatele necesare: cerere de inmatriculare, contract de vanzare-cumparare daca ambele sunt persoane fizice, fisa de inmatriculare - care trebuie sa contina stampila de scoatere din evidenta de catre vanzator in baza prezentarii contractului de vanzare-cumparare cu noul proprietar, a cartii de identitate a vehiculului si a actului de identitate.

Odata ce avem contractul de vanzare-cumparare incheiat cu vanzatorul si fisa de inmatriculare stampilata de Directia Impozite si Taxe Locale a acestuia, ii mai cerem vanzatorului sa semneze pe spatele talonului unde scrie: Instrainat de .... la data de ... Fara semnatura vanzatorului pe spatele talonului politistul va refuza dosarul.

Dupa ce vanzatorul a incheiat contractul de vanzare-cumparare, ne-a inmanat fisa de inmatriculare, cartea masini si talonul, ii putem da banii pe autoturism.

Daca masina este cumparata de la o firma, vom merge intai la sediul acesteia pentru a ne elibera factura, nu mai avem nevoie de contract de vanzare-cumparare, vom cere o semnatura si stampila pe spatele talonului, iar dupa aceea impreuna cu un delegat al firmei vom merge la Directia Impozite si Taxe Locale pentru a primi fisa de inmatriculare vizata.

Ar fi bine sa cerem vanzatorului si o copie dupa asigurarea RCA, pentru ca mai trebuie sa circulam cu masina pana o inscriem pe numele nostru. Chiar daca ne facem asigurare RCA in ziua cumpararii autoturismului, aceasta va fi valabila incepand din ziua urmatoare.

Urmatorul pas este tot Directia Impozite si Taxe Locale insa unde are cumparatorul domiciliul, pentru a trece masina in evidenta si a primi o stampila pe fisa de inmatriculare. Aici putem sa achitam si taxa de inmatriculare (60 lei) – a nu se confunda cu timbrul de mediu - taxa auto.

La CEC mai trebuie sa platim si o taxa de 37 de lei pentru eliberarea certificatului de inmatriculare (talon).

Pe site-ul Registrului Auto Roman ne putem programa online sau telefonic pentru obtinerea certificatului de autenticitate. Pentru Bucuresti sunt doua sedii, in Colentina si pe Calea Grivitei. Eliberarea acestui certificat, valabil 60 de zile, costa in jur de 120 lei si ne ia cam doua ore. Programarea trebuie facuta cat mai repede pentru ca este aglomerat si ne putem trezi ca avem de asteptat si o saptamana in anumite perioade din an.

Daca verificarea tehnica periodica – ITP a expirat, sau masina a fost adusa din strainatate va trebui sa trecem si pe la un service autorizat de RAR. (in jur de 100 de lei, depinde de service)

Pentru masinile aduse din strainatate mai trebuie sa punem in dosar traducerea legalizata (20-25 de lei de pagina) a facturii sau contractului de vanzare-cumparare si cartea masinii.

Taxa pentru placutele de inmatriculare se plateste la DRPCIV (40 lei), pentru numerele preferentiale aceasta este 85 de lei.

La dosarul cu acte necesare inmatricularii trebuie sa facem si dovada achitarii timbrului de mediu (original si copie) sau dovada ca proprietarul nu a recuperat taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule. Aceasta se elibereaza de organul fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri