Mai multi parlamentari PSD au depus si semnat o propunere legislativa la Senat, prin care autoturismele abandonate pe domeniul public sau privat al statului de maxim o luna, nu de un an, cum prevede legea in prezent, pot fi ridicate de autoritatile locale, in plus, fiind dublate si amenzile pentru proprietarii care nu raspund somatieii de a ridica masina.

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrative teritoriale, definitia vehiculului abandonat se modifica, conform News.ro.

Astfel, potrivit legii actuale, vehicul abandonat este:


”Vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale de cel putin un an, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice, determinate de starea improprie circulatiei acestuia pe drumurile publice, din care rezulta intentia neechivoca a proprietarului sau a detinatorului legal de a renunta la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”.

Proiectul de lege prevede modificarea acestui alineat 2, astfel: ”Vehiculul abandonat este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului, ori al autoritatilor administrativ-teritoriale, de cel putin o luna, al carui proprietar sau detinator legal este necunoscut.”

In plus, proiectul de lege prevede si majorarea pedepselor pentru proprietarii de masini abandonate, care nu raspund la somatia primita de la autoritatile locale, ca in maxim cinci zile de la primirea acestui document, sa ridice vehiculul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatii administrativ-teritoriale.

Astfel, in legea initiala, cuantumul amenzilor era intre 1.000 si 2.000 de lei, in cazul refuzului proprietarului sau al detinatorului legal al vehiculului de a se conforma somatiei. In propunerea legislativa actuala, amenda este intre 2.000 de lei si 4.000 de lei.

Propunerea legislativa a fost depusa la Senat miercuri si este semnata de senatorii PSD Ioan Chelaru, Ioan Denes, Ovidiu Dontu. Fratean Petru-Alexandru, Lazar Sorin-Constantin, Mitu Augustin-Constantin. Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor

Sursa foto: Bohbeh / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri