Michael Schmidt (56 de ani), fondatorul Automobile Bavaria, cel mai mare dealer BMW, vrea sa intre pe piata auto non-premium, sa aduca in portofoliu o marca germana de volum si sa construiasca de la zero hoteluri de peste 4*+ in mai multe orase din tara unde detine terenuri.

"Vreau sa imi diversific business-ul, sa intru in zona hoteliera. Am mai multe terenuri in tara, achizitionate in 2007-2008 inainte de criza unde se potrivesc hoteluri de 4*+, gen Holiday Inn. Vor fi in regie proprie sau in franciza. Am terenuri in Baia Mare, Craiova, Sibiu, Bucuresti, Constanta. De 3 luni sunt in faza de analiza", a declarat Michael Schmidt.

In Romania, vor mai trece multi ani pana va fi saturata capacitatea de cazare, considera omul de afaceri. In prima faza, Schmidt ar construi in Bucuresti si Sibiu. Investitia pentru un hotel ar trebui sa depaseasca doua milioane de euro.

Schmidt vrea o noua marca auto germana in portofoliu

In ianuarie, omul de afaceri va decide ce marca auto de volum va reprezenta. Este foarte sigur pe el, va fi germana.

"Am cumparat la Baia Mare un fost service Skoda, in insolventa. Vrem sa ne extindem. Ma gandesc sa intru in segmentul masinilor mai accesibile, sa am toata paleta, nu doar domeniul premium, desi acesta mi se pare mai stabil decat celalalt. Raman la marci germane, in ianuarie iau o decizie", mai spune Schmidt.

In Romania, a cumparat un dealer in insolventa, in Germania se mai gandeste. "Am avut multe oferte in Germania sa preiau dealeri si in alte zone, dar am ajuns la concluzia ca business-ul trebuie sa fi intr-un cerc cat de cat inchis, de maxim 100 de km ca raza ca altfel este greu sa te ocupi de el", afirma Schmidt.

2016 a fost un an bun: Germania pentru prima data aduce mai multi bani decat Romania

Anul acesta, este pentru prima data cand business-ul cu masini pe care il detine Schmidt in Germania il va depasi pe cel din Romania.

"Business-ul din Germania merge foarte bine, anul acesta este pentru prima data cand cifra de afaceri din Germania o depaseste pe cea din Romania, 140 de milioane de euro fata de 120-130 de milioane euro", a adaugat managerul.

Ponderea cea mai mare in Germania o au masinile second-hand, iar in Romania cele noi. Contributia la profit in Germania este service-ul si rezultatul din vanzarile de masini second-hand, spre deosebire de Romania unde sunt vanzarile de masini noi.

"In Germania, se vand foarte bine online masinile rulate. Germanii cumpara masinile rulate fara sa le vada, le platesc si asteapta sa le livram in orasul lor. Ca raport, in Germania vand doua masini rulate la o masina noua. In Romania, vreau sa ajung sa vand macar o masina rulata la una noua", mai spune Schmidt.

Vanzarile BMW, MINI si Rolls-Royce au crescut in 2016. "Pe piata premium, anul acesta avem o crestere de 30% fata de anul trecut, iar pentru anul viitor ma astept la o crestere de peste 10%", estimeaza omul de afaceri.

In ultimii 10 ani cele mai mari probleme in industria auto au fost in 2009-2010 cand s-a prabusit piata la un sfert. Schmidt spune ca a pierdut foarte multi bani atunci, din cauza stocurilor si a fluctuatiilor de curs valutar.

Schmidt a unit anul acesta cele trei business-uri, Automobile Bavaria Group Romania, MHS Truck & Bus Group Romania si Schmidt Gruppe Deutschland, sub numele de MHS Holding. Anul trecut, MHS Holding a avut 1.000 de angajati, dintre care 188 in Germania, iar restul in Romania.

Automobile Bavaria Group este cea mai mare retea de dealeri BMW din Europa Centrala si de Sud-Est. Grupul detine 11 dealeri BMW in Romania, trei centre MINI de vanzari si service si singurul service Rolls-Royce in sud-estul Europei. Automobile Bavaria Group este si singurul dealer BMW M. Incepand cu 2015 Automobile Bavaria Group a devenit primul dealer autorizat BMW i in Romania. Un service autorizat complet echipat pentru masini electrice a fost inaugurat la sediul din Baneasa.

MHS Truck & Bus Group Romania este importatorul general MAN in Romania si detine opt centre proprii pentru vehicule comerciale MAN. Schmidt Gruppe Deutschland detine opt dealershipuri BMW si un dealership Rolls-Royce in sudul Germaniei.

Michael Horst Schmidt este fondatorul si presedintele MHS Holding si al companiilor afiliate. Schmidt s-a nascut in Brasov, in anul 1960. A fondat Automobile Bavaria in 1994, care a devenit importatorul BMW in Romania. In 2001 a pus bazele MHS Truck & Bus, importatorul MAN in Romania. In 2007, dl. Schmidt a inceput expansiunea in afara tarii, prin achizitia unor dealeri BMW din Germania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri