Sase specialisti in fuziuni si achizitii, majoritatea dintre ei bancheri de investitii, au dezbatut cu jurnalistii wall-street.ro despre cum evolueaza piata de M&A, daca privatizarile anuntate vor fi finalizate la termenul fixat si care sunt sansele ca fondurile de investitii “sa invadeze” sistemul bancar. Dezbaterea, inceputa pe un ton pesimist, a fost incheiata intr-un mod optimist.

Wall-Street.ro organizeaza constant intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, a educarii clientilor si a cresterii transparentei.


Jurnalistii wall-street.ro au discutat cu Mihai Sfintescu, director de investitii in cadrul 3TS Capital Partners, Matei Filipidescu, VP Investment Banking la BCR, Doru Lionachescu, partener Capital Partners, Dan Ionascu, senior partner la Parker Lewis, Radu Stoicoviciu, partener PwC, si Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young.

Textul, pe scurt:

- La nivel mondial, primele trei luni din 2012 au fost cele mai slabe din ultimii 8 ani pentru piata de M&A, inregistrandu-se o scadere de 24%

- "Bankingul este in momentul de fata un sector foarte controversat. Tranzactiile in banking sunt mult mai dificile avand in vedere faptul ca acest segment nu s-a restructurat"

-Piata de comisioane de M&A a fost estimata anul trecut intre 4-5 milioane euro

- "Listarile minoritare sunt o pierdere de timp si sunt o subventie necuvenita data Bursei, pentru ca aceasta nu intra in competitie cu bursele regionale pentru listari"

- "Un proces de pregatire pentru o listare de succes dureaza de la un an pana la 3 ani"

- In prezent, investitorii vaneaza firmele din sectorul de logistica

- "La noi formula a fost ca ne-am indatorat cu 25 mld. euro ca sa cumparam pacea sociala"

- "Va urma prima generatie postbelica care va trai mai prost decat parintii lor"

- "Totul este asemanator cu anul trecut si, de aceea, imi e teama de un start fals"

Cum ati vazut piata de fuziuni si achizitii (M&A) in primele patru luni din acest an?


Mihai Sfintescu: Cred ca in M&A este intotdeauna o intarziere intre momentul in care piata incepe sa se miste si momentul in care se anunta tranzactii. Prima parte din 2012 a fost afectata de ceea ce s-a intamplat in a doua jumatate a anului trecut – criza din Grecia, retrogradarea ratingului Statelor Unite ale Americii. Insa, vad mai mult optimism in piata acum si cred ca vom vedea mai multe tranzactii in perioada urmatoarea.

Doru Lionachescu, Capital Partners (foto dreapta): Lucrurile trebuie puse si in context. Discutam despre un prim trimestru in Romania, care, dupa parerea mea, arata semne de optimism similare cu cele de la inceputul anului trecut. Sper sa nu avem un start fals ca anul trecut. Contextul international este absolut dramatic. La nivel mondial, primele trei luni din 2012 au fost cele mai slabe din ultimii 8 ani pentru piata de M&A, inregistrandu-se o scadere anuala in jur de 24%. Aceasta este conjunctura in care ne miscam, in conditiile in care nici regiunea in care ne aflam nu mai este asa de interesanta ca acum 2-3 ani. Imi este teama ca asistam la un optimism complet irational. Nu exista niciun fundament pentru a ne astepta la o revenire spectaculoasa a pietei de fuziuni si achizitii in lume sau in Europa si, mai ales, nici in Romania.

Cand a fost anulat acest optimism anul trecut?


Doru Lionachescu: Startul fals s-a oprit in august anul trecut, cand ratingul SUA a fost retrogradat. Atunci a fost vizibila o incetinire accelerata, care pe urma a devenit vizibila, culminand cu stirile referitoare la Grecia. Umbrele de optimism se datoreaza exclusiv injectiilor de lichiditate ale BCE (Banca Centrala Europeana – n.r.), al caror impact in economia reala nu va exista. Bancile se finanteaza la minime istorice, iar banii se intorc tot in titluri de stat.

Eu ma asteptam ca BCE sa fie inteligenta si sa se opreasca la prima tura de injectii de lichiditate. Faptul ca infuziile de capital nu vor avea efecte in economia reala se vede si prin faptul ca "baietii destepti" din serviciile financiare s-au imprumutat acum, pentru ca asemenea dobanzi nu vor mai fi niciodata.

Radu Stoicoviciu, PwC (foto dreapta):
Trebuie sa vorbim si despre particularitatile pietei romanesti de M&A. Primul lucru este legat de ceea ce oferim la vanzare, raspunsul aici este ca, din pacate, nu oferim mai nimic. Daca ne uitam la ce se intampla in alte tari, de exemplu in Polonia, tranzactiile sunt mult mai numeroase, exista o piata mai activa decat in Romania.

Dan Ionascu: Toata lumea compara Romania cu Polonia, cred ca este destul de hilar. Polonia, in sine, este piata de incercare a Germaniei. Nu ne putem compara cu ei pentru ca primesc foarte multe ajutoare. Poloniei i s-au sters datoriile de 3-4 ori in istorie. Piata de incercare a Poloniei este Cehia.

Matei Filipidescu: Trebuie sa ne uitam la care sunt driverii de M&A in Romania si in celelalte piete. In pietele dezvoltate driveri sunt fondurile populatiei, care sunt pusi la lucru pentru a genera crestere de venituri si profituri. Primul trimestru a fost prost pentru ca nu exista piete, pana si China are acum un semn de intrebare, iar cumparatorii nu prea au ce sa achizitioneze si nu au unde sa mearga astfel incat sa existe crestere. Acest lucru s-a intamplat si cu Europa de Centrala si de Est in raport cu investitorii vestici. Eu am vazut multe tranzactii in Polonia, Cehia, pana si in Bulgaria, dar la nivel de intra-regiune. Din nefericire, romanii nu prea merg in afara tarii pentru a achizitiona companii, in schimb, turcii, polonezii, ucrainienii sunt foarte activi. Daca ne uitam la piata romaneasca, sunt multe discutii despre tranzactii. A scazut gradul de intermediere, iar vina este si a noastra pentru ca am mers pe mono-produs.

Doru Lionachescu: De intelegeri se discuta, pentru tranzactiile de dimensiuni mici sunt bani, iar investitorii sunt din regiune. Deal-urile nu se realizeaza pentru ca asteptarea privind pretul vine de la gandirea ca suntem la un punct de minim, iar economia va reporni si vom creste dintr-o data cu 20% pe an. Pe de alta parte, cumparatorii sunt circumspecti si estimeaza stagnare pe cinci ani. Nu mai vorbim de fonduri de investitii, care in lipsa finantarii si a cresterii isi fac castigurile cumparand ieftin. Investitorii strategici din ECE sunt la ei in tara firme antreprenoriale, vor sa cumpere din bani munciti la ei acasa si vor sa vada castiguri ca acolo.

In Romania exista o problema si in sectorul privat. Daca analizam cele mai mari 20 de companii cu capital romanesc, peste jumatate nu isi acopera costul de equity si doar una opereaza in afara tarii, iar acea firma este RCS, care face acest lucru pe considerente de etnicitate a proprietarului. Noi suntem cu un antreprenoriat complet provincial, rupt de trendurile mondiale, nu numai ca nu este prezent in tari cu potential, precum Rusia sau statele din Asia, ci ne aflam in Ungaria, o tara cu multe probleme. Totodata, 6 din cele 20 de companii faceau aproape exclusiv bani din parteneriate cu statul.

Fuziuni si achizitii in sectorul bancar


Dan Ionascu: 2012 e an electoral si reprezinta un risc foarte mare pentru fondurile de investitii. Noi avem mandate de cumparat pentru foarte multe fonduri, dar toate sunt in asteptare sa vada ce se intampla. Cred ca ceea ce o sa se vanda pana la alegeri sunt institutii de credit, in prezent exista 3 banci la vanzare pe piata. Bancile grecesti nu cred ca vor fi implicate in tranzactii de vanzare. Ca tip de investitori, grecii, la fel ca si evreii, cumpara, dar nu vand. Cu ei se vorbeste altfel, noi ne bucuram ca suntem de partea cumparatorilor.

Doru Lionachescu: Trebuie sa vedem cine sunt cumparatorii principali in cazul bancilor. Avem odata fondurile de private equity, dar, hai sa vedem ce va face BNR cu PineBridge (fond de investitii care a cumparat de curand banca MKB Romexterra – n.r.) pentru ca acesta va fi semnalul de relansare in sistemul bancar romanesc. Daca BNR nu ii va accepta sau ii va admite cu conditii oneroase se va da un anumit semnal. Al doilea segment, care dupa parerea mea nu este exploatat, il reprezinta blocurile de investitori locali, care sunt potentiali cumparatori in conditiile in care grecii se vor retrage mai devreme sau mai tarziu. Al treilea segment il reprezinta investitorii strategici din geografiile emergente. Rusia, cu care noi avem mari probleme de intelegere culturala si diplomatica, este marele cumparator in aceasta regiune. In afara de aceste trei categorii de investitori este iluzoriu sa credem ca un Citibank sau un Deutsche Bank va mai cumpara o banca in Romania.

Cornelia Bumbacea, Ernst&Young (foto dreapta): Bankingul este in momentul de fata un sector foarte controversat. Tranzactiile in banking sunt mult mai dificile avand in vedere faptul ca acest segment nu s-a restructurat, iar bancile nu sunt o tinta foarte interesanta pentru ca vanzatorii inca tin la pret. Daca vrei sa scapi de probleme trebuie sa fii foarte hotarat. Mie nu mi s-a parut ca cei care au scos la vanzare banci locale sunt hotarati sa vanda la orice pret.

Perspectiva investitorului


Mihai Sfintescu:
Noi vrem sa intram in tranzactii mai mici, iar in unele sectoare sa producem o consolidare. Este o directie care trebuie incurajata de antreprenori, fonduri de investitii si consultanti. Cred ca in toate tarile dezvoltate va trebui sa ne obisnuim cu un mediu economic cu cresteri foarte mici si aceasta va deveni noua realitate. Ne asteapta o perioada lunga de cvasi-stagnare, dar asta nu inseamna ca unele sectoare nu vor creste, de exemplu comertul electronic. Anul trecut a crescut cu 25% comparativ cu 2,5% crestere economica.

Cornelia Bumbacea: Fondurile de investitii care sunt interesate de Romania se uita in toata Europa Centrala si de Est. Alte tari din regiune arata mult mai bine, par mai pregatite. Daca nu ai apetit la risc si nu ai mai fost in piata romaneasca, imaginea Romaniei in afara tarii este foarte slaba.

Matei Filipidescu: Trebuie sa ne obisnuim ca aceasta este realitatea si asa va ramane de acum inainte, dar trebuie sa ne apucam de treaba. Unde nu suntem competitivi trebuie sa facem ceva.

Mihai Sfintescu: Exista foarte multe lucruri pe care le-am asteptat de la autoritati pentru imbunatatirea competitivitatatii – infrastructura, debirocratizare. De asemenea, exista si aspectul micro, iar acolo trebuie sa ne apucam de treaba si sa nu mai asteptam ajutor de la stat.

Doru Lionachescu: La nivel micro suntem paralel cu realitatea, pentru ca mesajul este urmatorul: Romania are o doza de exceptionalism pentru ca este o tara mare, a doua dupa Polonia. Pai este irelevant pentru orice investitor rational, care acum are deschidere globala, o tara cu 19 milioane de locuitori in care veniturile sunt modeste, fara infrastructura, in care exista coruptie s.a. Trebuie sa dam mesajul corect si pe urma vom vedea cum asteptarile de pret scad, dar cata vreme antreprenorii sunt tinuti intr-o lume iluzorie, in care toata lumea le zice incepand cu seful statului, ca toti investitorii vor sa vina in Romania, brusc totul este sinistru.

Dan Ionascu: Problema Romaniei este ca toti asteapta investitorii straini. Cand a scazut ratingul SUA, Obama a iesit in fata si a zis <<noi suntem America, nu ne intereseaza>>. Americanii au fost intotdeauna aventurosi si s-au dus sa investeasca. Problema Romaniei este raspunsul la o singura intrebare, de ce nu suntem noi investitori? De ce nu ne ducem noi sa cumparam o companie.

Doru Lionachescu:
Noi discutam de companii romanesti de varf care nu au niciun expat in conducere, care nu au prezenta in alte piete, care nu au capital, care au ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii – n.r.) mai mic decat costul equity. Sectorul privat romanesc este devastat dupa 3 ani de criza. Bancile au facut praf companiile, pana si pe cele care erau cat de cat viabile. Sectorul bancar in loc sa se restructureze si sa suporte o parte din costurile crizei a dus toate costurile tranzitiei pe clientii buni.

Am vorbit de consolidari, vedeti sectoare predilecte pentru asa ceva?


Doru Lionachescu: Natural nu se va face nimic. Ori trebuie create tranzactiile si noi am putea avea un rol aici, prin fortarea consolidarii, ori in cazul sectoarelor reglementate, rolul principal sa il aiba supraveghetorul. Bancile, de buna voie, nu se vor uni niciodata. Daca reglementatorul nu impune fuziuni, daca nu are o privire de ansamblu de cum va arata sectorul bancar peste 3 ani nu are nicio sansa. Daca reglementatorul lasa bancile ca prin profiturile de azi sa acopere gaurile trecute nu o sa existe niciodata o consolidare

Radu Stoicoviciu: Oriunde exista un sector cu fragmentare foarte mare exista o sansa pentru fuziuni. In particular, as da exemplul distributiei in industria farmaceutica, in care au fost incercari de consolidari dar nu s-au reusit. Intrebarea este daca consolidarea se va face prin fuziuni si achizitii sau prin falimente, adica prin preluarea activelor la preturi foarte reduse.

Doru Lionachescu: In primul rand, sectorul nostru este unul tipic de neconsolidare. Piata de comisioane de M&A am estimat-o anul trecut intre 4-5 milioane euro, in conditiile in care avem peste 30 de jucatori si 120 de oameni care se ocupa de asa ceva. Va dati seama cat de dificil este sa treci peste orgolii si interese divergente ale actionarilor in sectoare mult mai grele, precum este bankingul.

Matei Filipidescu, BCR (foto): Nimeni nu a explicat sectorului privat avantajele fuziunilor si, de asemenea, avem si orgoliul romanesc. Vom avea unele fuziuni non-cash in perioada urmatoare, SAU prin venirea unui fond de private equity se vor consolida companiile. Acum ii inteleg pe antreprenori, deoarece, daca am un business bun, pe care am stiut sa il restructurez, daca sunt profitabil, daca am o crestere organica in conditiile in care piata stagneaza ar trebui sa ma astept la un premiu fata de evaluarea din 2008, pentru ca m-am dovedit solid fata de acea perioada. Pe de alta parte, cresterea in viitorul previzibil este limitata.

Doru Lionachescu: Eu cred ca PineBridge face un joc de consolidare, pentru ca intrarea lor la o banca asa de mica nu ar avea niciun sens. Probabil vor juca spre o consolidare sectoriala, in Romania, si regionala. Altfel, nu au nicio sansa sa-si scoata banii.

Radu Stoicoviciu: Cred ca una dintre problemele pe care le avem este inexistenta unei piete de capital. Vorbim de doua companii nelistate, cu propriile lor guvernante corporative. Personal, am fost implicat in cinci fuziuni intre firme cu actionariat diferit si principala problema de care ne-am lovit a fost filozofia de a face business si lipsa de incredere a cuiva care va deveni minoritar ca majoritarul va conduce afacerea in asa mod incat sa serveasca intereselor pe care le avea pana atunci.

Vedeti semne bune privind piata de capital? Putem vedea consolidari cu alte piete din regiune?


Doru Lionachescu:
Un subiect pe care il neglijam este rolul operatorului de piata in dezvoltarea pietei de capital. Ori fotografia la noi este diferita fata de polonezi sau de tarile normale. La noi bursa a fost data cadou unor brokeri care aveau putine norme de guvernanta corporatista, au avut grija in statut ca nimeni sa nu aiba voie sa ia mai mult de 5% in conditiile in care acolo exista un grup de oameni, cu exceptia a doi investitori de anvergura care au reusit sa inlocuiasca niste brokeri, care vor doar sa maximizeze profitul participatiei. Noi ne referim la piata de capital ca o chestie de utilitate publica si uitam ca este un operator privat si ca ultimul lucru la care se gandesc este interesul public. Pana cand nu se va intampla ceva cu statutul bursei de valori, astfel incat un operator regional, international sau un grup de banci sau de private equity sa preia controlul, ne vom plictisi vorbind si nu se v-a intampla nimic.

Cornelia Bumbacea: Intentii de listare exista la nivel de antreprenor, dar pe alte burse – din Polonia sau Austria. Lumea nu are incredere in piata de capital romaneasca. In tarile dezvoltate toate fondurile de investitii fac un exit pe piata de capital, ori la noi nu am vazut niciun fond sa faca asa ceva.

Doru Lionachescu: Bursa este suspectata de insider trading, structura de actionariat actuala nu permite o negociere onesta cu CNVM privind comisionarea intrucat sunt intotdeauna la limita reglementarii cu CNVM si nu vor sa se puna rau cu reglementatorul. Pana cand nu ai un actionar puternic acolo, care sa nu aiba de facut niciun favor reglementatorului nu vom avea o piata de capital puternica.

Cum vedeti privatizarile anuntate in ultima perioada?


Doru Lionachescu: Eu cred ca este singura solutie pentru companiile de stat, dar ma ingrijoreaza semnalul care s-a dat cu CupruMin. Pentru o tranzactie care s-a desfasurat fara probleme procedurale, era o licitatie simpla, ca la tablouri cum s-a zis, unde s-a obtinut un pret de patru ori mai mare decat cel de pornire, la o companie pe care pana si premierul a sustinut-o si noi nu am reusit sa finalizam operatiunea, eu cred ca nu vom mai vedea privatizari in Romania in viitorul apropiat.

Radu Stoicoviciu: Cred ca privatizarea este pana la urma un proces economic, dar puternic influentat de elementul politic. Deci, daca politic nu exista o viziune si o dorinta de a se duce la bun sfarsit un program de privatizare sau punctual o anumita companie, nu putem vorbi de privatizari.

Cred ca, pana la urma, Romania va reusi sa gaseasca calea buna in ceea ce priveste privatizarile, chiar daca nu cu viteza pe care ne-am dori-o cei care se afla la aceasta masa.

Doru Lionachescu: Noi am fost sub un guvern declarat de dreapta. Deci, daca in conditiile astea nu este constientizat la nivelul factorilor de decizie ca solutia corecta este privatizarea, ca solutie de optimizare si deservire a interesului public, va urma aproape cert o alianta in care stanga va fi preponderenta.

Va spun cu tot realismul ca atunci nu vor fi sanse de privatizare. Ce vor ei sa faca cu listarile minoritare este o pierdere de timp si este o subventie necuvenita data Bursei, pentru ca aceasta nu este in competitie cu bursele regionale la listari. Ca entitate privata, Bursa primeste un cadou de la statul roman aceasta listare a pachetelor minoritare. Iar asta nu schimba nici calitatea managementului in respectivele companii. Avem exemplul Transelectrica si Transgaz, unde se fura mai mult decat inainte de listare.

Matei Filipidescu: Teoria zice ca in momentul in care esti listat pe Bursa trebuie sa ai un corporate governance, trebuie sa ai transparenta. Polonezii ce au facut: intai de toate au capitalizat fondurile de pensii, care aveau lichiditatea necesara sa cumpere, dar acestea aveau si o datorie de a oferi un randament catre contribuabili.

Acestea au intrat in board-uri si s-au asigurtat ca lucrurile vor merge bine. Teoria zice ca o companie listata la bursa ar trebui sa functioneze mai bine, sa fie mai transparenta si performanta.

Cornelia Bumbacea: Toate distributiile de energie puteau sa fie privatizate. Erau foarte multi investitori mari dornici sa creeze o piata competitiva, dar statul a stopat-o cu totul pentru a crea conglomerate si monopoluri.

Poti sa iti pastrezi obiectivele strategice, cum ar fi Transelectrica sa zicem, dar macar sa creezi si aceasta competitie.

Doru Lionachescu: Pastrarea activelor in sistemul privat genereaza mai multa coruptie. La privatizare ai o tranzactie si gata, dar aici se capuseaza pe termen lung.

Matei Filipidescu: Realitatea este ca nici companiile private nu sunt pregatite de listare. Ca sa te listezi pe piata de capital nu este chiar asa ca o tranzactie M&A. Daca sunt companii private care isi doresc sa se listeze, ele nu sunt ajutate. Un proces de pregatire pentru o listare de succes dureaza de la un an pana la 3 ani.

Care este profilul investitorului pe care il gasim acum in piata?

Dan Ionascu
: Sunt companii internationale mai intai care vor sa se extinda pe regiune. Noi avem cereri acum pe companii de logistica, companii de stocare informatii electronice si aici chiar o sa fie o comasare.

Apoi, noi mai cautam credite peste 50 mil. euro, garantate cu bunuri sau cu afaceri care au un EBITDA pozitiv.
Dar pe logistica se cauta cel mai mult. In momentul de fata firmele din acest sector sunt cele mai vanate.

Matei Filipidescu: Si eu confirm ca majoritatea investitorilor sunt strategici, de dimensiuni medii din regiunea noastra, care se scaleaza bine cu piata noastra.

Radu Stoicoviciu: Dupa cum au spus colegii mei, vorbim mai degraba de investitori strategici de dimensiuni medii cand vobim de piata M&A. La proiectele de infrastructura vorbim de alt tip de jucatori, insa, in momentul de fata. Cred ca este important in cazul unei astfel de tranzactii sa se gaseasca cineva cu suficiente lichiditati si dispus sa vina sa investeasca intr-o zona ca Romania.

Mihai Sfintescu: Cred ca avem in continuare investitori si din zona strategica si financiara. La nivel de autoritati ar fi foarte important sa deschidem mai mult tara catre investitorii mai putin traditionali.

Aici am putea sa incepem chiar cu Turcia si zonele din Orientul Mijlociu. In industria energetica sunt lucruri de facut pentru investitorii din Orientul Mijlociu, mai ales pe partea de procesare a petrolului.
Cornelia Bumbacea: Investitorii din Asia sunt dispusi sa vina, dar acestia vor sa vina pe proiecte mari. Ori pe infrastructura, ori pe agricultura, pe energie sau chiar pe societati industriale. Mai sunt si operatori portuari in care sunt active la vanzare.

Doru Lionachescu: Noi depindem foarte mult de capitalul strain. Rata noastra de economisire este foarte mica, asa ca trebuie sa cream formule sa ii atragem pe investitori. Trebuie sa fim pragmatici, chiar si in relatia cu Rusia. Daca tu platesti cel mai scump gaz, ce faci? Dca nu ai curent electric si nu ai gaze iarna, restul este talk show.

Baronul Rothschild avea un citat: "Cumpara cand este sange pe strada. Credeti ca am vazut acest lucru in Romania?

Matei Filipidescu: De fapt, la noi nu a fost sange. Toata lumea a amanat "durerea", in speranta unui viitor cu crestere accelerata, care sa stearga efectele crizei.

Doru Lionachescu: La noi formula a fost ca ne-am indatorat cu 25 mld. euro ca sa cumparam pacea sociala. De asta nu se vede in somaj, de aia nu se vede in falimentele necesare in sistemul bancar, de aia vedem ca statul roman este complet nerestructurat. Practic, am transferat problemele generatiilor urmatoare.

Va urma prima generatie postbelica care va trai mai prost decat parintii lor, problema amplificata si de o situatie dramatica in randul tinerilor care va avea potential revolutionar in Spania, Grecia, poate chiar si Romania.

Revin la M&A cu o intrebare simpla, dar necesara. Cum arata pipeline-ul dumneavoastra? Este mai bun decat anul trecut?

Cornelia Bumbacea
: Este mai bun decat anul trecut, dar mai volatil, in sensul ca nu vom sti daca vom ajunge la o inchidere a tranzactiilor. S-ar putea ca lucrurile sa se denatureze pe parcurs. Pipeline-ul pare mai robust, mai bun, dar este greu de estimat cate dintre aceste tranzactii incepute se vor finaliza cu succes anul acesta.

Radu Stoicoviciu:
Eu vad anul 2012 cumva similar cu ce s-a petrecut in 2011, in sensul ca tranzactiile vor fi mai degraba tranzactii speciale, fie ca actionarii vor fi fortati sa vanda sau tranzactii speciale, adica proprietary deal. Ca pipeline suntem implicati in niste tranzactii de acest tip, bilateral, la care depinde foarte mult daca partile vor fi capabile sa gaseasca un echilibru sau nu. Cred ca va fi o stagnare fata de anul 2011.

Doru Lionachescu:
Si la noi, ce avem „pe teava” este similar cu inceputul anului trecut, cu incarcare mare pe energie regenerabila, datorata exclusiv unei conjuncturi de reglementare care cred ca nu este sustenabila, in sensul ca schemele de recompensare sunt mult prea generoase si asta a creat vibratie in piata aceasta, dar este cu totul conjunctural pentru anul asta. Totul este foarte asemanator cu anul trecut si de aceea imi e teama de un start fals.

Mihai Sfintescu:
Anul trecut si anul acesta a confirmat comunitatii de afaceri ca nu ne putem astepta la o redresare rapida, ca aceasta este lenta si acum lumea se adapteaza la noile realitati. Si atunci poate vinzi mai jos decat ti-ai propus, pentru ca astea sunt vremurile. Cel putin acum, la nivel psihologic, lucrurile s-au ajustat si se incepe sa se opereze pe baza noilor realitati.

Matei Filipidescu:
La noi recunosc ca pipeline-ul arata chiar ok, cu deal-uri cu o probabilistica buna de a se inchide. Ca si cazuistica este vorba de consolidari, de subsectoare care cresc.

Dan Ionascu:
Piata asta a fost ca un bumerang. Au aruncat bumerang-ul si nu l-au mai prins in mana, ci le-a venit direct in cap. Au fost foarte multi care au avut ofertele pe masa, chiar si cu 20-25 EBITDA, spre exemplu Jolidon. Acum sunt multi care nu s-au vandut si se afla in situatia disperata in care nimeni nu ii mai cumpara.

In pipeline avem o lista publicata pe site, pentru ca avem mandate de la vreo 10 fonduri. Cautam firme pentru a le cumpara. Avem doua due diligence in desfasurare, una pe piata financiara si o companie de servicii. Pana la alegeri, probabil ca vom mai face inca 2 tranzactii, nu semnificative, undeva de pana in 25 mil euro.

In final, un motiv de optimism in M&A ori la nivelul societatii romanesti

Dan Ionascu:
Ma bucura mult ca vad tot mai multi tineri in politica si la carma companiilor multinationale. Poate, poate avem o speranta. Pe M&A, mi-as dori o sectiune cat de mica de investment banking la ASE.

Mihai Sfintescu, 3TS Capital Partners (foto):
Am motive de optimism cand vad ca sunt multi antreprenori tineri in zona de IT&C si online care au proiecte si incearca lucruri. Nu toate vor reusi, dar spre deosebire de alte sectoare din economie macar se incearca.

Eu am ajuns sa ma simt foarte bine cand ma duc la evenimente in aceasta industrie, pentru ca sunt oameni care incearca, au idei, risca. Pana la urma, capitalismul este bazat pe trial and error. Tot incercandu-se mult intr-un sector, pana la urma cineva o sa reuseasca si Noua Economie o sa avanseze mai rapid decat zona aceasta traditionala.

Cornelia Bumbacea:
Eu cred cu tarie ca anul 2012 va fi mai bun. Vom vedea si privatizari de succes, macar acele active care sunt acum in pregatire. Vom vedea si tranzactii private cu business-uri care au rezistat crizei si vor sa treaca la nivelul urmator.

Radu Stoicoviciu:
Avem capacitatea ca natiune sa invatam din greselile trecutului sau sa vedem ce au facut altii, chiar daca exista o lentoare. Un alt element de optimism este dat de faptul ca familile detinatoare ale capitalului romanesc sunt la o schimbare de generatie, respectiv acum apar noi oameni care gestioneaza acele afaceri, iar acei oameni sunt in buna masura indivizi care au invatat in afara tarii, care au o anumita pregatire si au o baza teoretica diferita de bazele prin care parintii lor au facut afaceri in Romania.

Doru Lionachescu:
Precizare, eu nu sunt pesimist, eu sunt un optimist bine informat. Cred ca oaza de optimism dupa 4 ani de criza este simpla constatare ca un numar neasteptat de firme romanestii continua sa supravietuiasca, inclusiv firmele noastre.

Realist privind lucrurile, asta este o mare realizare. A doua chestiune este ca vad inca tineri romani care au inca oportunitati sa lucreze in strainatate si care totusi se intorc aici.

Matei Filipidescu:
Eu nu sunt altfel decat optimist, ca parte din cea mai mare banca de pe piata cred ca avem toate ustensilele si atuurile sa fim un jucator important si pe piata de M&A.

Fotografii, de Mircea Dragos, fotografii-profesionale.ro

Intalnirile wall-street.ro au loc la
Grand Cafe Van Gogh, din Centrul Vechi din Capitala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri