Standard&Poor's (S&P) a imbunatatit perspectiva ratingului The Rompetrol Group de la negativa la stabila si a confirmat calificativul pentru creditele pe termen lung la "B", ca urmare a finalizarii modernizarii rafinariei Petromidia si a sprijinului pe care il primeste de la grupul-mama, KazMunayGas.
"Compania romaneasca de rafinare si distributie The Rompetrol Group a finalizat modernizarea rafinariei Petromidia cu sprijin din partea grupului-mama KazMunayGas. Ne asteptam ca acest sprijin sa continue si in viitor", se arata intr-un comunicat transmis de agentia de evaluare fianciara si citat de Mediafax.

Capacitatea si productia de motorina mai mari dupa modernizarea rafinariei ar trebui sa imbunatateasca fluxul operational de numerar al Rompetrol Group, in timp ce cheltuielile mai reduse pentru investitii vor reduce necesarul de finantare, considera analistii S&P.

Perspectiva stabila reflecta opinia S&P ca necesarul de finantare al Rompetrol Group se va reduce in urmatorul an, odata cu imbunatatirea fluxului de numerar liber, datorata necesarului mai scazut de investitii si productiei mai mari la Petromidia, se arata in comunicat.

"Pe parcursul unui an de operatiuni, intelegem ca modernizarea rafinariei ar putea creste productia cu 20-25%, reprezenatnd un plus de 1 milion de tone pe an, in mare parte motorina", potrivit S&P.

Agentia ar putea revizui in scadere ratingul daca Rompetrol Group creste puternic investitiile, iar Europa se confrunta cu o recesiune severa. Un astfel de scenariu, care nu etse considerat probabil de S&P, ar putea duce la declinul cererii pentru produse rafinate si la retragerea de catre banci a unor linii de finantare neangajate.

Analistii S&P considera ca nu exista in prezent potential pentru cresterea calificativului.

Grupul Rompetrol a anunatat la sfarsitul lunii septembrie finalizarea programului de modernizare a Petromidia, cresterea capacitatii de procesare de la 3,5 la 5 milioane de tone materie prima si trecerea la productia exclusiva de carburanti Euro 5, si alinierea productiei la cererea de produse petroliere din Romania si regiunea Marii Negre.

Valoarea totala a investitiilor se ridica la peste 380 de milioane de dolari. Initiat in 2006, programul a vizat realizarea a noua proiecte, constructia de cinci noi instalatii, precum si modernizarea sau extinderea altor patru deja existente.

In paralel cu programul de extindere a capacitatii de procesare, Grupul Rompetrol a dezvoltat si alte proiecte necesare sustinerii acestuia - constructia terminalului din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu titei, triplarea capacitatii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare titei si produse finite, constructia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri