Companiile British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) si Philip Morris cer amanarea cu sase luni a termenului de conformare a productiei la noile prevederi din Directiva tutunului, aratand ca schimbarile implica investitii mari in achizitia de masini, utilaje si materiale.

"Producatorii de tigarete semnaleaza ca absenta legii de transpunere a Directivei tutunului si a specificatiilor tehnice pentru productie si comercializare va bloca functionarea pietei legale. Potrivit Directivei, termenul de transpunere coincide cu cel de conformare a productiei, 20 mai anul curent. In cursul intalnirii din 21 ianuarie, cu Comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentantii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris au solicitat «prorogarea termenului de fabricatie, la sase luni de la data la care legea va intra in vigoare». Mai multe state UE au apelat la aceasta solutie (de exemplu, Polonia sau Danemarca) pentru a nu afecta piata legala si veniturile bugetare. Prorogarea priveste doar termenul de fabricatie, cu respectarea in continuare a celui de «piata curata» cerut de Directiva, si anume 20 mai 2017", arata companiile, intr-un comunicat comun , conform Mediafax.

Reprezentantii producatorilor, care reprezinta 98% din piata locala a tigaretelor, precizeaza ca vor sa se conformeze prevederilor Directivei si ca au solicitat oficial, in ultimul an si jumatate, transpunerea acesteia.

"La fel ca orice alta industrie, avem nevoie, insa, de minimum sase luni pentru adaptarea proceselor de productie. Noile cerinte privesc atat produsul, cat si ambalajele, drept urmare este necesara achizitionarea de noi masini, utilaje si materiale. Sunt investitii consistente, care nu pot fi realizate in absenta cadrului legal ferm, dat fiind ca proiectul dat publicitatii la sfarsitul anului va suferi, probabil, modificari semnificative in cadrul procesului legislativ. Este cu atat mai dificil cu cat schimbarile ar urma sa aiba loc aproape simultan, in toate cele 28 de state membre UE, in conditiile in care numarul furnizorilor de echipamente este foarte limitat, iar comenzile ferme trebuie plasate cu mult timp inainte", se precizeaza in comunicat.

Sursa citata sustine ca industria a intrat deja, de la inceputul lunii decembrie, intr-o situatie de avarie, pentru ca legislatia fiscala in vigoare contine limitari riguroase, care nu permit cresteri substantiale ale stocurilor, cu care sa fie acoperita cererea in perioada de dupa 20 mai,
cand companiile nu vor mai putea produce si comercializa.

Pierderea lunara medie a statului, daca nu se accepta amanarea, este de circa 230 milioane de euro, reprezentand taxe si contributii. De asemenea, comertul ilegal, care a ajuns in noiembrie 2015 la 17,5%, va inflori, in conditiile in care produsele legale nu vor mai fi valabile, cu costuri si eforturi de combatere greu de cuantificat, conform producatorilor.Acestia afirma, pe de alta parte, ca textul actualului proiect de lege este incomplet si imposibil de aplicat.

"De exemplu, lipsesc specificatiile tehnice privitoare la avertismentele de sanatate si informatiile referitoare la numarul de telefon si site-ul referitor la renuntarea la fumat, acestea urmand sa fie stabilite prin ordine ministeriale, abia la 30 de zile dupa publicarea legii. Proiectul de Lege are carente in privinta respectarii normelor de tehnica legislativa, mentioneaza repetat ca legea poate fi modificata si completata prin ordin exclusiv al ministrului sanatatii, contine inca formulari echivoce, reglementeaza in mod neclar contraventii si prevede sanctiuni excesive si disproportionate. In acelasi timp, contine prevederi cu impact anticoncurential, precum raportarea detaliata a volumelor de vanzari sau efectuarea unor studii comune ale producatorilor referitoare la ingrediente, aditivi etc", mai arata companiile.

In 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, dupa sectorul petrolier. In acest domeniu lucreaza aproape 4.000 de angajati, iar circa 60% din productia fabricilor din Romania este exportata.

Sursa foto: underworld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri