Producatorul de energie CET Govora, aflat in insolventa, si polonezii de la Ciech Soda au incheiat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, valoarea totala a acestuia fiind de 360 milioane euro, a anuntat luni Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

Contractul acopera cheltuielile de functionare ale CET Govora si nu vor exista probleme in furnizarea de apa calda si caldura in Ramnicu Valcea, Baile Olanesti si Calimanesti-Caciulata, conform News.ro.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei in insolventa CET Govora, a denuntat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, incepand cu 1 august. Decizia a fost luata pe motiv ca producatorul de energie livra abur industrial la un pret cu mult sub costul de productie.

„Administratorul judiciar Euro Insol a obtinut pentru CET Govora o crestere de pret de peste 35% pentru aburul industrial, de la pretul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat in august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 si 13 bari si 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a anuntat luni administratorul judiciar al CET Govora.

Pretul se aplica pentru primii doi ani de contract, respectiv pana la finalul anului 2018, urmand ca incepand cu 2019 partile sa negocieze o formula de pret care sa includa costurile de productie inregistrate de CET Govora.

„Veniturile suplimentare pe care le genereaza noul contract incheiat intre CET Govora si Ciech Soda vor permite furnizorului de agent termic sa investeasca in urmatorii ani peste 48 milioane euro in instalatii de desulfurare, denoxare si evacuare slam, investitie obligatorie in conformitate cu dispozitiile legale in domeniul protectiei mediului”, precizeaza Euro Insol.

Oficialii administratorului judiciar spun ca CET Govora are astfel asigurate sumele necesare acoperirii cheltuielilor de functionare, „fapt care garanteaza ca nu vor exista probleme in furnizarea de apa calda si caldura catre populatia si institutiile publice din Ramnicu Valcea, Baile Olanesti si Calimanesti-Caciulata”.

De asemenea, veniturile suplimentare asigura si continuitatea livrarilor de energie electrica si abur industrial catre cei doi mari parteneri strategici ai CET Govora, Oltchim SA si Ciech Soda, precizeaza administratorul judiciar.

„Toate masurile luate de administratorul judiciar Euro Insol pentru maximizarea veniturilor CET Govora, cum ar fi renegocierea tuturor contractelor comerciale si redimensionarea organigramei, au generat in primele 6 luni de la deschiderea procedurii CET Govora cresteri de venituri de peste 30 milioane lei”, arata Euro Insol.

CET Govora a intrat in insolventa pe 9 mai 2016, inregistrand pierderi cumulate de 232,8 milioane lei si datorii de 397,6 milioane lei.

Rezultatele financiare negative ale producatorului de utilitati energetice au fost determinate de vanzarea sub cost in ultimii zece ani a energiei electrice si termice catre cei doi mari consumatori de pe platforma industriala Ramnicu Valcea, respectiv Oltchim si Ciech Soda.

CET Govora este producator si distribuitor de energie termica - apa calda de consum si incalzire centralizata - in orasele Ramnicu Valcea, Baile Olanesti si Calimanesti-Caciulata. Compania este detinuta de Consiliul Judetean Valcea. Compania Uzinele Sodice Govora, redenumita Ciech Soda Romania SA, este controlata de grupul polonez Ciech Chemical Group.

Sursa foto: Shutterstock/ASDF_MEDIA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri