Ieri s-a incheiat o saptamana de panica, in care recipientul de 125 de grame de iaurt Danone a devenit vedeta in presa romaneasca. Dioxina, scandal, analize si guar, otrava indiana infiltrata in produsele unui gigant european, care se ascunde in tacere. Oficialii Danone au venit insa cu o explicatie simpla: nu au dat alerta mai devreme deoarece aveau dinainte rezultatele linistitoare oferite de laboratorul din Budapesta.
Conducerea companiei a fost invinuita in repetate randuri de faptul ca nu a declarat public contaminarea cu dioxina, inainte de interventia Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Danone vine insa cu o explicatie simpla: ei au fost alertati, au facut analizele, procentul dioxinei era in limitele legii si au dat drumul lotului spre vanzare. "Toate analizele noastre asupra lotului au confirmat ca produsele erau bune. In acest caz, pentru ce sa alertam consumatorii si ce anume sa le transmitem?", a declarat Jacques Ponty, Managing Director al Danone Romania, intr-o conferinta de presa.

Alertele primite din partea consumatorilor sunt frecvente in timpul procesului de productie, a explicat directorul Danone. In aceste cazuri, lotul este blocat, examinat si, daca nu sunt descoperite probleme, este dat spre vanzare. "Nu putem da cate un comunicat de presa pentru fiecare alerta", le-a spus Jacques Ponty ziaristilor. "Daca problemele sunt reale, blocam lotul de iaurt si il distrugem. Si s-ar putea sa fim singura companie din Romania care face asta".

Intarzierea alertei de contaminare este doar unul din capetele de acuzare aduse companiei de catre reprezentantii presei. Alt mar al discordiei a fost lotul cu data de expirare 20 august, suspectat si el de infestare cu dioxina, alaturi de cel din 11 septembrie. Insa mostre din lotul care expira in august nu au fost trimise pentru examinare in laboratorul din Budapesta. Danone a explicat ca lotul din 20 august a fost produs din acelasi preparat de fruct cu cel din 11 septembrie, deci analiza unei mostre din cel de-al doilea lot a fost relevanta si pentru primul.

"Suntem o organizatie formata din oameni si facem greseli", a declarat Jacques Ponty, referitor la amenda de 10.000 de lei pe care Danone a incasat-o din partea ANSVSA. Sanctiunea a vizat nedeclararea unor materii prime folosite la fabricarea iaurtului, la introducerea acestora in tara. Seful Danone a motivat greseala companiei sale prin faptul ca la 1 iulie a aparut o noua reglementare legala, publicata in Monitorul Oficial, dar pe care compania nu a sesizat-o. Astfel, importurile din prima saptamana au fost introduse in compozitia iaurtului fara a fi verificate de autoritatile sanitar-veterinare.

Un alt punct fierbinte este faptul ca Danone va continua sa includa guma de guar in produsele sale, in ciuda incidentului. Explicatia simpla este ca guarul este o planta tropicala, din familia leguminoaselor, care creste doar in Africa, India si Brazilia. Substanta este inofensiva, fiind folosita pentru a obtine consistenta cremoasa a iaurtului. Planta in sine nu dauneaza organismului, urmele de dioxina provenind din linia de productie a unui aditiv produs in India, care nu a fost igenizata dupa ce fusese folosita la producerea unor coloranti.

Chiar daca laboratorul unguresc a decis ca iaurturile sechestrate pot fi repuse in vanzare, Danone a hotarat sa distruga lotul care expira in 11 septembrie, deoarece recipientele cu iaurt s-au aflat cateva zile in afara controlului Danone. "Ne e teama ca lantul frigului a fost intrerupt, undeva, in tot acest proces. Asa ca luam iaurturile de sub sechestru si le distrugem", a declarat Ponty.

Cu raspunsuri pentru toate intrebarile, compania Danone va suferi oricum pierderi semnificative la capitalul de imagine, la increderea din partea consumatorilor si la cifra de vanzari.

Povestea guarului Delicios

In 22 august, Evenimentul Zilei anunta sechestrarea a doua loturi de iaurturi Danone, de catre autoritatile sanitar-veterinare. Iaurturile Danone cu visine si fructe de padure erau "suspecte de continut de dioxina in guma de guar". Loturile impricinate aveau ca date de expirare 11, respectiv 20 septembrie.

Reprezentantii mai multor state din UE au instiintat, prin intermediul unui sistem de alerta rapida, ANSVSA cum ca o serie de compusi daunatori ar fi ajuns la procesatori de iaurt din Romania. Autoritatea a trimis avertizari prin toata tara, pentru retragerea produselor contaminate din magazine.

Articolul din EvZ a fost urmat de confirmarea suspiciunii de contaminare, de catre Danone. Compania franceza si-a retras produsele de pe rafturi, iar ANSVSA le-a luat sub sechestru, trimitand niste probe de iaurt in Budpaesta pentru examinare.

La o zi dupa primul articol aparut in presa, s-a raspandit zvonul cum ca dioxina era prezenta si intr-un alt lot de iaurturi, cu data de expirare 20 august, care fusesera deja vandute si mancate in mare parte. Tot in 23 august, Danone Romania a anuntat ca a retras de pe piata aproximativ 700 de kilograme de iaurt de fructe, din 31 de judete.

In ziua urmatoare, ANSVSA a declarat ca i-a aplicat companiei Danone o amenda in valoare de 10.000 de lei, pentru ca nu a notificat autoritatile asupra importurilor de guma de guar, care trebuiau examinate inainte de a fi introduse in procesul de productie. Danone declara la acea data ca sanctiunea nu are legatura cu importul, ci este legata de intocmirea unor acte.

Laboratorul din Budapesta a anuntat, pe 29 august, rezultatele analizei iaurtului infestat, declarand ca procentul de dioxina din iaurt (0,22 picograme la gramul de grasime) se afla mult sub limita maxima admisa de legile europene (3 picograme la gramul de grasime) si ca iaurtul poate fi repus in vanzare.

Pe 30 august, Danone a sustinut o conferinta de presa in care au fost discutate mai multe aspecte ale incidentului cu guma de guar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri