Petrom a obtinut anul trecut un profit net de 1,778 miliarde lei (492,53 milioane euro), in scadere cu 22%, in urma declinului productiei si a inflatiei din sectorul industrial.
Profitul operational (EBIT) al Petrom a scazut cu 29% anul trecut, la 1,96 miliarde lei (542,94 milioane euro), de la 2,77 miliarde lei in 2006, in principal ca urmare a declinului productiei si a inflatiei din sectorul industrial. De asemenea, impactul negativ al aprecierii leului fata de dolar cu 13% in cursul anului trecut si impozitul pe profit mai ridicat au accentuat scaderea rezultatului net.

Productia de titei si gaze din Romania a scazut usor in 2007, cu 4%, la 70 de milioane de barili echivalent petrolier (bep). Productia interna de titei a fost afectata de declinul natural si de opririle impuse de programul de modernizare, in schimb, productia generala de gaze a fost influentata de intreruperile temporare ale ale activitatii unor clienti majori, de limitarile din reteaua de transport precum si de reteaua de cererea redusa ca urmare a iernii blande.

In 2007, impozitul pe profit a crescut cu 111 milioane lei, in urma eliminarii cotei geologice – facilitate fiscala acordata pana in 2006. In acelasi timp, taxele platite de Petrom la bugetul statului au insumat anul trecut 5,68 miliarde lei, cu 8,8% mai mult decat in 2006.

„Rezultatele se inscriu in estimarile companiei, in pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil si al cresterii preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare.

In cursul anului am reusit sa oprim declinul productiei si am continuat sa imbunatatim eficienta operationala pe baza programelor de restructurare si a investitiilor in toate secmentele de activitate”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom (foto).

Grupul petrolier a investit anul trecut cu 30% mai mult – 3,82 miliarde lei (1,06 miliarde euro) – in vreme ce in 2006 cuantumul investitiilor s-a ridicat la 2,94 miliarde lei.

„Compania este in continuare angrenata intr-un amplu program de investitii, ce va continua pana in 2011. Aceste investitii vor sta la baza unei imbunatatiri considerabile a profitului”, a adaugat directorul Petrom.

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat marti ca principalele obiective pentru anul 2008 vor fi programul de modernizare al companiei Petrom si aplicarea planului de reducere a cheltuielilor.

Conform raportului financiar al grupului, primele rezultate ale eforturilor de modernizare in cadrul diviziei de explorare si productie a OMV sunt deja vizibile, grupul austriac precizand ca se asteapta la majorarea volumelor din Romania in 2008.

La rafinariile Petrom, OMV se asteapta la imbunatatiri datorate programului curent de investitii, insa grupul nu crede ca majorari considerabile ale castigurilor obtinute la divizia din Romania vor fi vizibile inainte de finalizarea programului, in 2011.

Afacerile Petrom s-au redus anul trecut cu circa 6%, la 12,28 miliarde lei (3,40 miliarde euro), in vreme ce in 2006 compania petroliera a afisat o cifra de afaceri de 13,08 miliarde lei.

Comprimarea afacerilor anul trecut a fost determinata in principal de preturile in crestere si a cantitatilor mai mici vandute la export in sectorul rafinarii si marketingului.

In acelasi timp, veniturile Petrom s-au diminuat cu aproape 7%, la 12,98 miliarde lei (3,60 miliarde euro), dupa ce in 2006 incasarile s-au cifrat la 13,93 miliarde lei.Totusi, vanzarile de gaze au crescut anul trecut cu 6%, la 5,55 miliarde metri cubi, desi consumul total de gaze al Romaniei a scazut cu 5,5%, in 2007.

De asemenea, cheltuielile grupului petrolier au scazut cu circa 5%, pana la 10,83 miliarde lei (3 miliarde euro), in vreme ce in 2006 Petrom a inregistrat costuri de 11,39 miliarde lei.

Cheltuielile de operare au scazut anul trecut cu 1%, fiind influentate de reducerea costurilor cu materiile prime, a cheltuielilor mai mici cu utlilitatile, dupa renegocierea unor contracte si din cauza diminuarii cheltuielilor cu personalul.

Personalul Petrom s-a redus anul trecut in urma procesului de restructurare.

Datoriile companiei au urcat anul trecut cu 14,5%, la 2,61 miliarde lei (722,72 milioane euro), dupa ce in 2006 debitele insumau 2,28 miliarde lei.

Petrom Bucuresti are un capital social de 5,66 miliarde lei, divizat in 56,64 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Principalul actionar al companiei este societatea austriaca OMV.
Aktiengesellschaft, care detine 51,011%, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are 20,63% din capitalul social. Un alt pachet de 20,11% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri