Cel mai fericit scenariu de business al producatorului de ciment Holcim Romania prevede pentru 2009 realizarea unei cifre de afaceri similara celei de anul trecut, respectiv 352 de milioane de euro, apreciaza Markus Wirth, directorul general al companiei.
“In cel mai bun caz, in 2009, vom repeta vanzarile de anul trecut. The worst case scenario (scenariul cel mai pesimist – n.red.) ar fi o scadere de 20-25% a vanzarilor, in vreme ce varianta realista ar fi o scadere de doar 10%”, a declarat, pentru Wall-Street, Markus Wirth.

Estimarile pesimiste ale companiei se bazeaza pe reducerea puternica a investitiilor din imobiliare, pe fondul crizei economice, care a dus la scaderea cererii pentru ciment de pe piata. Astfel, 2009 ar putea aduce prima diminuare a afacerilor producatorului de ciment, dupa ce in ultimii ani a inregistrat cresteri succesive ale businessului.

Producatorul de ciment a inceput sa resimta dificultatile din sectorul constructiilor si al materialelor de constructii inca de la sfarsitul anului trecut, dupa ce numarul de permise pentru constructii a scazut semnificativ. “Primele semne ale crizei de pe piata locala au inceput sa fie vizibile incepand cu lunile august-septembrie, chiar daca scaderea accentuata din sectorul constructiilor s-a simtit abia in decembrie”, subliniaza Wirth.

Cu toate acestea, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim a inregistrat o crestere valorica cu 31% a cifrei de afaceri comparativ cu anul trecut, datorita cresterii in volum si a majorarii preturilor.

“Avansul afacerilor a fost determinat si de cererea ridicata de locuinte din piata. Atata vreme cat romanii au avut bani pentru a contracta un credit imobiliar, lucrurile au mers foarte bine”, afirma directorul general al Holcim Romania. Vanzarile companiei au inceput sa intre pe o panta descendenta incepand cu decembrie 2008, pentru ca in primele doua luni ale lui 2009 vanzarile companiei sa inregistreze o scadere cu peste 20% fata de perioada similara a anului trecut. Diminuarea vanzarilor a fost determinata atat de instalarea crizei, cat si de temperaturile mai scazute din aceasta iarna. “In 2008 am avut o iarna mult mai blanda decat in acest an, cand ne-am confruntat cu o perioada de frig de doua saptamani in care temperaturile au coborat sub -5 grade Celsius. Prin urmare, constructorii nu au putut lucra”, spune Wirth.

Oficialul companiei apreciaza ca vanzarile isi vor reveni spre sfarsitul primului trimestru, pe fondul reluarii lucrarilor de constructii. Per ansamblu insa, vanzarile din primul trimestru vor scadea fata de primele trei luni ale anului trecut.

Perioada de scadere si de incertitudine de pe piata va continua si in urmatoarele luni din cauza ca turbulentele economice din Romania nu au atins inca apogeul. “Ne aflam intr-un moment incetosat si nu stim daca vom atinge maximul crizei in vara sau la sfarsitul anului”, mentioneaza Markus Wirth.

Compania ar putea majora din nou pretul cimentului pentru a compensa scaderea vanzarilor, dar si cresterea preturilor la materiile prime, dupe ce anul trecut a crescut pretul cu 10-12%. Producatorul de ciment a inceput deja sa negocieze cu unii clienti pentru un pret mai ridicat la ciment. “Vom majora preturile la ciment pentru ca deprecierea monedei nationale in raport cu euro, cresterea costurilor cu energia si cu materiile prime au pus o presiune importanta asupra costurilor de productie”, spune directorul general al Holcim Romania.

Majorarea costurilor de productie si investitiile de circa 130-135 de milioane de euro derulate de companie in 2008 vor avea impact si asupra profitului net al companiei, care va fi mai mic decat cel de 34,3 de milioane de euro inregistrat in 2007.

Producatorul de ciment va investi anul acesta 33 de milioane de euro in ciment, betoane si agregate, aproximativ 12 milioane de euro din aceasta suma urmand a fi destinate majorarii cu 600.000 de tone a capacitatilor de productie. Restul sumei va fi alocat pentru mentenanta fabricilor.

Holcim si-a anuntat anul trecut intentia de a construi o noua fabrica de ciment pe piata locala, in judetul Cluj, in care ar urma sa investeasca 400 de milioane de euro. Proiectul a intrat insa in stand-by, pe fondul scaderii pietei.

“Am achizitionat aproape tot terenul de care avem nevoie, insa nu vom incepe constructia fabricii in acest an, chiar daca am demarat studiile de fazabilitate”, spune Wirth.

Elvetienii au circa 1.500 de angajati in Romania si trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, 15 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si patru statii de agregate.

La nivel de grup, Holcim a consemnat o scadere de 52% a profitului net in 2008, de la 2,34 miliarde euro, in 2007, la 1,12 miliarde euro. “Evolutia din Romania a fost mult mai buna deoarece criza s-a instalat mai tarziu aici decat in alte tari cum ar fi Ungaria, Spania sau Statele Unite”, mai spune Wirth.

Alaturi de Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), Holcim controleaza piata locala de ciment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri