Anul 2005 a fost un an mai slab din punct de vedere economic comparativ cu 2004, mai ales pentru transporturi si constructii si mai favorabil activitatilor din industrie, comertului cu amanuntul si serviciilor, sustin firmele bucurestene. Printre cauzele scaderii activitatii in transporturi si constructii se numara tendinta de scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din sectorul constructiilor datorate caracterului sezonier al activitatii, dar mai ales calamitatilor naturale din vara anului 2005.
Din aceeasi cauza si piata transporturilor a fost perturbata, fapt ce a condus la cresterea preturilor lucrarilor din constructii si a serviciilor de transporturi. Procedurile legale greoaie, de lunga durata, pentru recuperarea datoriilor (de exemplu legea contractelor), inconsecventa autoritatilor in ceea ce priveste politica fiscala si nesustinerea de catre stat a societatilor mici si mijlocii din Romania, au contribuit la reducerea motorului pentru transporturi si constructii, potrivit companiilor bucurestene.

Cu toate acestea, peste 66% dintre firmele romanesti prevad evolutii ascendente ale nivelului investitiilor in 2006, releva a XIII-a editie a Sondajului Economic European (European Economic Survey EES 2006), care s-a derulat in perioada septembrie - octombrie 2005.

Sondajul s-a realizat la initiativa Eurochambres si cu sprijinul camerelor de comert si industrie din actualele si viitoarele state membre ale Uniunii Europene.

Sondajul din acest an s-a constituit pe baza raspunsurilor trimise de intreprinzatorii din 23 de tari ale Uniunii Europene, alaturi de cele din Bulgaria, Croatia, Romania si Turcia. Raspunsurile a peste 90.000 de companii au fost armonizate la nivel regional din cele 119 regiuni europene incluse in sondaj.

Potrivit Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), principalul motiv pentru acest optimism ridicat este apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Previziunile sunt chiar mai optimiste pentru firmele din sectorul serviciilor, indicand un potential de crestere mai bun al serviciilor fata de cel al sectorului productiv.

Asteptarile firmelor romanesti pentru 2006 raman optimiste atat pentru vanzarile pe piata interna, cat si pentru exporturi, situandu-se la nivelul cel mai ridicat din intregul esantion. Pe de alta parte, indicatorul privind evolutiile exportului a marcat o usoara scadere comparativ cu nivelul consemnat in studiul de anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri