Romania este unul dintre statele putin vulnerabile la cresterea pretului petrolului, datorita contributiei reduse a importurilor de energie la formarea PIB si se afla pe pozitia a noua intr-un clasament care include 34 de state si Uniunea Europeana, potrivit unei analize a Wall Street Journal.
Astfel, Romania se afla pe pozitia a noua in functie de contributia importurilor de energie la formarea PIB, iar in privinta eficientei energetice ocupa o pozitie medie, respectiv locul 19, scrie Mediafax.

Analistii iau de regula in considerare, in astfel de studii, mai multi indicatori, intre care si contributia importurilor la PIB. Dar dependenta unei tari de importurile de energie este doar o parte a ecuatiei. Cealalta este eficenta in conversiei energiei in PIB, se arata in analiza postata pe blogul WSJ.

Tarile analizate includ toate economiile dezvoltate importante, majoritatea din Europa, excluzand fosta Uniune Sovietica, plus state emergente precum China, Brazilia, Rusia si India.

Cele mai putin eficiente in privinta conversiei energiei in productie nationala sunt tarile cu clima rece. Islanda, spre exemplu, care isi acopera necesarul energetic in proportie de 80% din resurse proprii, este ineficienta, iar in 2009 a folosit aproape 21.000 de unitati termale britanice (BTU) pentru fiecare dolar din PIB. Trebuie tinut totusi cont de faptul ca tara are numai 300.000 de locuitori, iar energia produsa este nepoluanta.

Rusia, spre exemplu, foloseste 14.500 de BTU pentru un dolar din PIB. Statul produce de circa patru ori mai mult petrol decat consuma, dar ineficienta economiei reprezinta un cost.

Canada, care se confrunta cu probleme de clima similare, are o eficienta energetica cu 20% mai ridicata decat Rusia, iar Norvegia cu 40%,

Statele Unite nu sunt un model de eficienta energetica, dar reusesc totusi sa foloseasca jumatate din energia pentru obtinerea unui dolar din PIB, comparativ cu Rusia.

Ineficiente din acest punct de vedere sunt China, Coreea de Sud si Bulgaria.

Tarile cu clima mai calda precum Grecia, Portugalia, Italia si Spania au o eficienta energetica mai mare, iar intre statele cu industrie dezvoltata se descurca bine Germania si Danemarca.

Statele cu cel mai redus consum de energie pentru un dolar din PIB au fost in 2009 Marea Britanie si Irlanda, posibil pentru ca economiile lor sunt puternic orientate catre servicii.

Corelarea dependentei de importurile de energie cu consumul de energie pentru fiecare dolar din PIB a dus la un clasament al vulnerabilitatii in care Coreea de Sud este cel mai prost plasata, urmata de Belgia, Luxemburg si Bulgaria.

Tarile cu industrii energetice dezvoltate, dar cu importuri nete, precum Romania, Marea Britanie, China, Brazilia si Statele Unite se descurca mai bine.

Cele mai bine plasate sunt Norvegia, Rusia si Australia.

Wall Street Journal a folosit in aceasta analiza datele Administratiei americane pentru Informatii in Domeniul Energiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri