Romania a iesit cel mai probabil tehnic din recesiune la finalul trimestrului intai, insa revenirea nu este inca perceptibila pentru majoritatea romanilor. Au aparut semnale privind o posibila crestere a apetitului pentru creditare, dar cresterea economica solida mai are inca semne de intrebare, noteaza analistii X-Trade Brokers.
Datele estimate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru trimestrul intai din 2011 arata o crestere de 0,5% fata de ultimul trimestru din 2010 si de 1,3% fata de primul trimestru din 2010, ceea ce ar insemna tehnic iesirea din recesiune.

Cronometrul wall-street.ro arata cat timp a mai ramas pana cand veti afla daca Romania iese din recesiune.

Industria ramane motorul economiei, marcand un avans de 12,7% in februarie. 2011 a adus pana acum o tendinta de intarire a leului, iar economia zonei euro ar putea fi franata de majorarile de dobanda, astfel incat, pentru o redresare solida, este nevoie ca alte sectoare sa preia conducerea.

“Cresterea cererii de credite in martie pentru a doua luna la rand ar putea fi un semnal ca romanii sunt intr-adevar mai deschisi pentru consum. O parte dintre solicitari ar putea fi legate de refinantarea unor credite in conditii mai bune, insa semnalul ramane unul pozitiv”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Desi cresterea economica in doua trimestre consecutive defineste tehnic iesirea din recesiune, aceasta nu va avea efecte rapide si puternice pentru cei mai multi dintre romani. Dezghetarea pietei muncii abia a inceput, iar revenirea increderii ia timp, dupa socul adus de criza financiara, se arata in raportul casei de brokeraj.

Pentru o crestere sanatoasa, care sa se reflecte in nivelul de trai pe termen lung, Romania are insa nevoie sa isi imbunatateasca eficienta infrastructurii si aparatului public.

”Incasarile la bugetul de stat au crescut, dar deficitul ramane inca la niveluri ridicate. Romania nu are bani de risipit. Fondurile europene si resursele publice trebuie folosite eficient si inteligent, dar un nou ciclu de crestere nu mai trebuie sa se bazeze pe un consum euforic sustinut de finantare externa. Economia se va imbunatati treptat, insa raman in continuare riscuri privind incetinirea economiei europene si cresterea preturilor materiilor prime. Romanii trebuie sa evite tentatia optimismului excesiv: intrarea intr-o crestere solida mai are inca semne de intrebare”, a precizat Victor Safta.

Economia romaneasca se pregateste pentru perioada post-criza, insa peisajul macro este marcat inca de riscuri si incertitudini. Citeste aici proiectiile economice ale Guvernului pentru perioada 2012-2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri